En Sıcak Konular

Füze kalkanı 'Soğuk Savaş'ı resmen bitirdi

22 Kasım 2010 13:35 tsi
Füze kalkanı 'Soğuk Savaş'ı resmen bitirdi
Doğu ve Batı’nın füzeleriyle ayyuka çıkan ‘soğuk savaş’ bu kez füze kalkanları konusunda yapılan anlaşmayla resmen sona erdi. Dünyada ‘kötü polis’, ‘iyi polis’ dönemi bitti. Artık tek ‘polis’ var. NATO

Lizbon’da bir araya gelen NATO üyeleri ve Rusya artık yeni bir dönem başlattı. Doğu ve Batı’nın füzeleriyle ayyuka çıkan ‘soğuk savaş’ bu kez füze kalkanları konusunda yapılan anlaşmayla resmen sona erdi. Dünyada ‘kötü polis’, ‘iyi polis’ dönemi bitti. Artık tek ‘polis’ var. NATO’nun yeni tehdit algılamasında ibre Asya’yı gösteriyor.

ABD’li gazeteci Herbert Bayard Swope’nin ortaya attığı “soğuk savaş” kavramı 16 Nisan 1947 günü borsacı ve başkanın danışmanı Bernard Baruch tarafından dile getirilmişti. 2. Dünya Savaşı’nın bitiminden savaş şeklinin değiştiğini düşünen Baruch, yeni dönemde silahlanmaya önem verilmesini istiyordu.

Zaten öyle de oldu. 1949’da ABD’nin öncülüğünde kurulan Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) Batı’ya 250 nükleer füzeler yerleştirdi. Sovyetlerin öncülüğündeki Doğu Bloku ise boş durmamış, “kızıl” füzelerini doğuya yöneltmişti. Yeni bir savaşa ramak kalmıştı. Nükleer savaş insanlığın sonunu getirebilirdi.

SOĞUK BİR LİZBON GÜNÜ…

Duvarların yıkılması, “demir perde” açılmasına rağmen batı ve doğu arasında süren soğuk rüzgar esiyordu. Soğuk bir Lizbon günü ise bir araya gelen NATO’nun 27 üyesi ve ikinci günü zirveye gözlemci sıfatıyla davet edilen Rusya ile‘soğuk savaş’ sıcak bir bulaşmayla resmen bitti. Tarihi bir andı, Sovyetlerin devamı Rusya kendisine karşı kurulan NATO’nun şemsiyesine giriyordu. Hem de kutuplaşmayı getiren nükleer füzelerin kalkanları bu kez ortaklığı getirmişti.

Batılı ittifakla füze kalkanı için ortak çalışmaya hazır olduklarını söyleyen Rusya Devlet Başkanı Medvedev, batı dünyası içinde politika yapacaklarını mesajını verdi. Müjdeli haber ise 2. Dünya Savaşı sonrası Batı ve Doğu blokları arasında sıkışan ve “soğuk savaşın” etkilerini en fazla his eden Almanya’nın başbakanı Merkel’e nasip oldu ve “Nihayet soğuk savaş tamamen bitti” dedi.

Ortaya çıkan tablodan memnun kalan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de “İlk kez NATO ve Rusya savunma konusunda ortak hareket edecekler” dedi. Yeni bir partnerle eve dönen Obama’nın ise iç politikada eli güçlendiği ve önümüzdeki yıl Rusya ile yapılacak silahsızlandırma projesi “Start”ı senatodan geçirebileceği belirtiliyor.

Batıya “işbirliğine hazırım” mesajını veren Rusya’nın özellikle istihbarat alış-verişi yapacağına dikkat çeken Avrupa basını “Moskova’nın kimin ispiyonlayacağı belli değil. Fakat her halükarda muhbirliğin karşılığını alacaktır” şeklinde yorumlara yer verdi. Kimi gözlemciler ise batının, Sovyetlerin yenilgiyle çıktığı Afganistan’ı Moskova’ya peşkeş çekeceğini düşünüyor. “Radikal İslam”a karşı ortak mücadele etmeye hazır olan Rusya bir süre önce hava sahasını açtı, demiryoluyla zırhlı araçların geçişine yeşil ışıktı.

Zaten uzmanlara göre NATO’nun yeni tehdit algılamasında Asya giderek öne çıkıyor. Afganistan, Pakistan dışında farklı ülkelerde gelecekte iç karışıklıkların giderek artabileceği belirtiliyor.

Zirveden çıkan karara göre NATO üyesi ülkelere yönelik fırlatılması düşünülen olası füzelerin ilk etapta Amerika topraklarından ve okyanus ötesi filolarından 3 bin Km’ye kadar ateşlenecek karşıt füzelerle uzayda vurulacak. Yeni stratejiyle belirlenen sistemin şimdilik 200 Milyon Euro’ya mal olacağı tahmin ediliyor. Fakat maliyetin gittikçe yükseleceğini söyleyen askeri uzmanlar, “NATO, Milyarlarca Euro’yu gözden çıkartsın” diyorlar.

Türkiye’de ise erken uyarı sistemi olan radarların yerleştirebileceği gündeme geldi. Ancak buna rağmen Türk basını ‘istediğimizi aldık’ manşetleri attı. Fakat bu isteklerin ne olduğu ise belirsiz ve kamuoyuna açıklanmıyor...



Bu haber 731 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,336 µs