En Sıcak Konular

Kriptolar çözülüyor

22 Kasım 2010 09:24 tsi
Kriptolar çözülüyor CIA şifresinde ilk ipucu: BERLİN

Tüm dünyada şifre kırıcıların bir türlü çözemediği, hatta Da Vinci Şifresi’ne dahi konu olan CIA karargahının bahçesindeki “Kriptolar” heykelinin dördüncü metninde nihayet ilk ipucu verildi: BERLİN.

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın (CIA) en çok huzursuz eden sırrı, tüm dünyada en iyi beyin ve bilgisayarların 20 yıldır çözemediği, CIA’nın Virginia, Langley’deki merkez binasının avlusunda bulunan “Kriptolar” adlı heykel.

1990’da Jim Sanborn tarafından yapılan heykelin üzerinde yaklaşık iki bin harften oluşan dört ayrı mesaj var. Bu mesajlar, Dan Brown’ın ‘Da Vinci Şifresi’ne bile konu oldu. Mesajları takıntı haline getiren binlerce şifre kırıcı, bilmecenin üç parçasını 1999’da çözmeyi başardı. Fakat dördüncü mesaj bir türlü çözülemiyor.

97 harf zorlayacak
Şifrenin “Masonik bir sır” olarak algılanmasından ve şifre kırıcıların kendisine yanlış çözümler yağdırmasından rahatsız olan Sanborn ise son metindeki 6 harfi dün New York Times’a açıkladı. 64-69 arasındaki harfler “NYPVTT” diye okunuyor. Bu da şifresi çözüldüğünde “BERLİN” anlamına geliyor. Fakat dördüncü metnin kırılması hala zor. Çünkü sadece 97 harften oluşuyor. Oysa metin ne kadar uzunsa, o kadar kolay çözülüyor.

İşte çözülen metinler

Heykelin ilk bölümü şiirsel cümlelerden oluşuyor. Örneğin, “Zekice gölgelemekle ışık yokluğu arasında çok ince bir ayrım vardır.” İkinci bölüm, CIA merkez binasının enlem ve boylamlarını içeriyor. Üçüncü bölümde ise arkeolog Howard Carter’ın günlüğünün 26 Kasım 1922 tarihli sayfasında yazanlar (Carter’ın Firavun Tutankamon’un mezarını açtığı gün) bulunuyor. Çözümü zorlaştırmak için kasten yazım hataları yapılmış.

Hürriyet



Bu haber 1,582 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,919 µs