En Sıcak Konular

İsrail Ağlama Duvarı'nı düzenleyecek

22 Kasım 2010 09:10 tsi
İsrail, Ağlama Duvarı'nın bulunduğu bölgeyi yeniden düzenleme kararı aldı. Mescid-i Aksa ve Kubbet'ul-Sahra'nın yer aldığı tepenin hemen dibinde yer alan Ağlama Duvarı ile ilgili başlatılan yeni çalışma Filistinlilerin tepkisini çekiyor.

İsrail kabinesi 5 yılda bitirilecek çalışmayı onaylarken, hükümet projeye 23 milyon dolar para ayırdı. Çalışmaya göre 20 bin metrekarelik Ağlama Duvarı'nın bulunduğu alan ile hemen yanı başında devam eden arkeolojik bölgenin girişi yeniden düzenlenecek.

Yıllardır Kubbet'ul-Sahra ve Mescid-i Aksa'nın altında kazılar yapan İsrail, bu bölgenin Tevrat'ta geçtiği gibi Süleyman Mabedi'nin bulunduğu yer olduğunu öne sürüyor. Ancak Filistinliler şu ana kadar bu konuda ikna edici deliller sunamayan ve kanıt bulamayan İsrail'in amacının İslam dünyasının bu kutsal mekânlarını yerle bir etmek olduğunu ileri sürüyor.

İsrail hükümeti ise yaptığı açıklamada amaçlarının her yıl bölgeyi ziyaret eden milyonlarca turistin buralara girişini kolaylaştırmak olduğunu iddia ediyor. Plan ilk kez 2004 yılında onaylanmıştı. İsrail'e göre 2004 yılında Ağlama Duvarı'nı ziyaret edenlerin sayısı 2 milyon iken bu sayı geçtiğimiz yıl 8 milyona yükseldi.

Ağlama Duvarı'nın Yahudilerin en kutsal mekanı olduğunu söyleyen Başbakan Binyamin Netanyahu bu bölgeyi geliştirmek için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını belirtiyor. İktidara geldikten sonra Doğu Kudüs'ün Yahudileştirilmesi politikalarına hız veren Netanyahu, Kudüs'ün doğusuyla batısıyla İsrail'in ezeli ve ebedi başkenti olduğunu öne sürüyor.

İsrail'in Doğu Kudüs'teki her adımı Filistinliler arasında büyük tepki çekiyor ve zaman zaman da büyük olaylara sebebiyet veriyor. Netanyahu'nun 1996'daki birinci başbakanlığı döneminde arkeolojik tünele bir giriş açılması projesi gündeme gelmiş bunun üzerine üç gün devam eden çatışmalarda 80 Filistinli hayatını kaybetmişti.

2000 yılında da dönemin siyasi liderlerinden Ariel Şaron, Mescid-i Aksa'yı ziyaret etmiş bunun üzerine başlayan 2. İntifada'da yüzlerce kişi İsrail askerleri tarafından öldürülmüştü.
 
cihan



Bu haber 559 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,298 µs