En Sıcak Konular

Kırgızistan'da hükümet bu hafta netleşebilir

21 Kasım 2010 13:46 tsi
Kırgızistan'da 10 Ekim'de yapılan parlamento seçimlerinin ardından beklenen yeni hükümetin bu hafta içinde netleşmesi bekleniyor. Açık ve demokratik geçen seçim sonrasında merakla beklenen koalisyon hükümetinin bu hafa içerisinde şekillenebileceği belir

Seçimin resmi sonuçları, itirazlar nedeniyle geç açıklanmış ve Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva, hükümeti kurma görevi ancak 11 Kasım'da seçimde ikinci olan Sosyal Demokrat Partisi (SDP)Lideri Almazbek Atanbeyev'e verebilmişti.

Yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen SDP Lideri Atanbayev, Respuplika ve Ata Meken partileriyle temasları sürdürüyor. Kırgızistan'da hiç bir partinin yeterli oyu alamaması nedeniyle kurulacak koalisyon hükümetinin en az üç partili olması gerekiyor.

Kırgız yasalarına göre hükümeti kurmak için toplam 65 milletvekili gerekiyor. 10 Ekim'de seçimde Ata Curt (Yurt) Partisi 28, Kırgızistan Sosyal Demokrat Partisi 26, Ar Namus 25, Respublika (Cumhuriyet) Partisi 23 ve Ata Meken Partisi(Anavatan) de 18 milletvekili çıkarmıştı.

Cumhurbaşkanın hükümeti kurma görevini verdiği günden itibaren 15 gün içerisinde hükümet kurulamaması durumunda bu görev bir başka adaya verilecek.Buna göre önümüzdeki 26 Kasım Cuma gününe kadar SDP Lideri Atanbayev'in hükümeti kurması gerekiyor. Aksi durumda yeni görevin Ata Meken Partisi lideri Ömürbek Tekebayev'e verileceği konuşuluyor.

Bu arada seçimde birinci olan Ata Curt Partisi lideri Mıktıbek Abdildayev, koalisyon hükümeti kurma konusunda ilgili partiden kendilerine herhangi bir talebin gelmediğini açıkladı.

Diğer yandan Rusya yakınlığı ile bilinen Ar Namus Partisi ise gelişmeleri yakından takip ediyor. Ar Namus ve devrik liderlerden Kurmanbek Bakiyev'e yakın Ata Curt Partisi başkanlık sistemini savunuyor.

(CİHAN)



Bu haber 634 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,413 µs