En Sıcak Konular

HAS Parti'nin sosyalist kurucusu

21 Kasım 2010 11:58 tsi
Milli Görüş Hareketi'nden filizlenen son siyasî hareket olan HAS Parti, farklı siyasî görüşleri de bünyesinde toplamaya çalıştı.

HAS Parti lideri Numan Kurtulmuş'un vitrinindeki en renkli isimlerden biri de Zeki Kılıçaslan. Türkiye Birleşik İşçi Partisi'nin (TBİP) genel başkanıyken Kurtulmuş'la görüşen Kılıçaslan, birlikte siyaset yapma teklifini kabul etmiş. Göğüs hastalıkları profesörü olan Kılıçaslan, çocukluğunda Kur'an kursuna gitmiş ancak sonraki dönemlerde inancı zayıflamış. Kendisini solcu veya sosyalist değil, toplumcu olarak tanımlamayı tercih ediyor.

Sıra dışı sosyalist Kılıçaslan; "Mevcut sol, sosyalist hareketlere eleştirel bakıyorduk." diyor ve ekliyor: "Türkiye'de sol gerçekten toplumdan uzak. O kadar az ortak yanımız var ki. Biz bir sosyalist olarak kahvehaneye gittiğimizde ortak bir selam kelimemiz bile yok. 'Selamünaleyküm' desek tuhaf oluyor, 'merhaba' desek belli bir grubun mesajı gibi algılanıyor." Kılıçaslan, HAS Parti'nin kurucuları arasında yer alınca eski sol/sosyalist çevrelerden tepki gördüğünü de aktarıyor. "Ben de mahalle baskısıyla karşılaştım." diyor. Genel seçimde HAS Parti'nin CHP tabanından ve hatta radikal soldan oy alacağını savunuyor.

CHAVEZ ve MORALES, HAS PARTİ KONGRESİNE DAVETli

Zeki Kılıçaslan'la birlikte HAS Parti'nin kurucuları arasında başka solcu/sosyalistler de bulunuyor. Mevcut haliyle bir 'Müslüman sol' parti oldukları iddiasına katılmıyor ancak 28 Kasım'da yapılacak ilk kongreye Güney Amerika'nın sosyalist liderlerinin davet edileceğini belirtiyor. Davetliler arasında Paraguay Devlet Başkanı Fernando Lugo, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales ve Brezilya Devlet Başkanı Luiz İnacio Lula da Silva bulunuyor.

Davetliler bu isimlerle sınırlı değil. HAS Parti ses getirecek pek çok isme, katılmayacak olsalar bile simgesel davetiyeler gönderdi. Bu isimler arasında Polonya'nın efsanevi işçi lideri ve eski Cumhurbaşkanı Lech Walesa ile İngiltere eski Başbakanı Tony Blair'in İslam'ı seçen baldızı Lauren Booth da yer alıyor. HAS Parti, İslam dünyasının önde gelen liderleri ile STK temsilcilerine de çok sayıda davetiye gönderdi.



Bu haber 873 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,277 µs