En Sıcak Konular

Pentagon 'yanlışlıkla' gizli bilgileri sızdırdı

21 Kasım 2010 10:54 tsi
Pentagon 'yanlışlıkla' gizli bilgileri sızdırdı ABD Hava Kuvvetleri’nin yeni bir yakıt ikmal uçağı için açtığı uzun dönemli ihalede, rakip şirketlerin gizli bilgilerini yanlışlıkla birbirlerine sızdırdığı ortaya çıktı.

Sızdırılan bilgiler arasında şirketlerin gizli tuttuğu fiyat tekliflerinin de bulunduğu belirtildi. İhalede, Boeing ve Airbus’ın ortak kuruluşu olan Avrupa Hava Savunma ve Uzaycılık şirketinin (EADS) yaklaşık 35 milyar dolarlık anlaşma için yarıştığı ve kazanan şirketin hava kuvvetlerine 179 adet yakıt ikmal tankeri üreteceği belirlendi. Uçaklarının, ihaleyi kazanan şirkete göre  Boeing 767 ya da Airbus A330 tabanlı üretileceği açıklandı.

Personel hatası
Boeing’in, fikri mülkiyet hakkı EADS’a ait olan teklifli ilgili bilgileri edindiği, EADS Kuzey Amerika biriminin de Boeing’in teklifiyle ilgili detaylara ulaştığı belirtildi. ABD Hava Kuvvetleri sözcüsü Les Kodlick, şöyle konuştu: “Bu olay, tamamiyle ilgili birimdeki personel hatasından kaynaklanıyor. Ancak bu bilgiler arasında kaynak seçimi bilgilerinin sınırlı bir kısmı yer alıyordu. Ancak ortaya çıkan bu durumun, kontratın bu sene içinde imzalanmasında bir gecikme yaratacağını zannetmiyorum. En kötü ihtimalle bu tarih önümüzdeki yılın başına ertelenebilir. CD içinde şirketlerin ellerine geçen bu bilgilerin ne amaçla kullanılabileceğini pek bilmiyorum. Onlar da hatanın farkına varır varmaz bizimle temasa geçti. Hava kuvvetleri de hatanın tekrarlanmaması için önlemini aldı.”

Fiyat kilit rol oynuyor
Kaynak seçimi bilgisinin, askeri amaçlı verilecek son karar noktasında önemli olduğu bildirilirken, bunların arasında teknik ve finansal bilgiler olduğu da ifade edildi. Öte yandan verilecek olan tekliflerin ihale için kilit rol oynadığı ve şirketlerin birbirlerinin tekliflerini gördükten sonra, son teklifte değişikliğe gideceği belirtildi. 2003 yılından bu yana yakıt ikmal uçaklarını değiştirmek isteyen ABD Hava Kuvvetleri, bütün tanker uçaklarının değişmesi halinde 100 milyar dolar harcanması gerektiğini kaydetti.



Bu haber 883 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,321 µs