En Sıcak Konular

Genel seçimlerde yeni düzenlemeler devrede

20 Kasım 2010 09:43 tsi
Genel seçimlerde yeni düzenlemeler devrede Adylar güneş battıktan sonra da propaganda yapabilecek. Tahta sandıkların yerini şeffaf sandıklar alacak. Oyların kullanıldığı karton kabinler tarih oluyor.

Hükümet, YSK'ya Seçim Kanunundaki değişikliklerin hayata geçirilip geçirilemeyeceğini sordu.
Seçmen şeffaf sandıkla tanışacak. YSK, olumlu görüş bildirdi. Buna göre adaylar güneş battıktan sonra da propaganda yapabilecek. Tahta sandıkların yerini şeffaf sandıklar alacak. Oyların kullanıldığı karton kabinler tarih oluyor...

Bugün Gazetesi'nin haberine göre Türkiye, genel seçimlerde birçok yenilikle tanışacak. Sandıklardan oy kabinlerine, sandık güvenliğinden oy pusulalarına kadar birçok uygulama hayata geçiriliyor. AK Partinin 12 Haziran 2011'de yapmayı planladığı seçimlerde Seçim Kanununda yapılan değişiklikler uygulanacak. Seçimlerin Temel Hükümleri Hakkındaki Kanun nisan ayında değiştirilmesine rağmen Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 12 Eylül'de yapılan referandumda bu değişiklikleri uygulatmadı. AK Parti, Seçim Kanunundaki değişikliklerin genel seçimlerde hayata geçirilmesi için YSK'dan görüş istedi. YSK, talebe olumlu cevap verdi.

KABİNLER PORTATİF OLACAK

Buna göre güneşin batmasından sonra da siyasi partiler ve adaylar propaganda yapabilecek. Seçimlerde ilk defa tahta sandıklar yerine şeffaf sandıklar kullanılacak. Oy sandıklarının eni 40, boyu 55, yüksekliği 50 cm olacak. Sandıkların içinin görülmesine imkan sağlayacak kırılmayan sert plastikten yapılması zorunlu.

2011'de yapılacak seçimlere yansıyacak diğer bir yenilik karton kabinlerin tarihe karışması. Seçimlerde kullanılacak oy verme kabinlerinin eni 120, boyu 120, yüksekliği 180 cm olmak zorunda. Portatif, hafif metal profil üzerinde, bir tarafı açılıp kapanabilir ve içini göstermeyen koyu renk dayanıklı sentetik kumaşla kaplı, kolay taşınabilir ve katlanabilir olması gerekiyor. Seçimlerde kullanılacak oy zarflan da büyütülüyor. Zarflar, eni 15 cm, boyu 21 cm olarak dizayn edilecek.

KİMLİK NUMARASI DÜZENLEMESİ

Üzerinde TC kimlik numarası bulunmayan belgeyle de oy kullanılabilecek. TC kimlik numarası olmayan bir kimlikle oy kullanılabilmesi için, seçmen bilgi kağıdını ve TC kimlik numarasını ispata elverişli, YSK tarafından ilan edilen belgenin gösterilmesi yeterli olacak. Türkiye'de milyonlarca kişi 'kimlik numaralı nüfus belgesi' zorunluluğu sebebiyle seçimlerde ve son referandumda oy kullana-namışu. YSK, kamuoyunan tepkilerine rağmen geri adım atmamıştı.



Bu haber 848 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,259 µs