En Sıcak Konular

'Ergenekon hâlâ iktidarda'

20 Kasım 2010 09:38 tsi
'Ergenekon hâlâ iktidarda' Mehmet Ali Talat'dan önemli açıklamalar: Kıbrıs bu işin üssüydü. Örgütün beli kırıldı ama onların destekçileri hâlâ iktidar.

Bazı Ergenekon sanıklarının Kıbrıs'la yakın ilişki içinde olması sebebiyle soruşturma KKTC'ye de sıçradı. Meclis'te Ergenekon'un Kıbrıs ayağını araştırması için komisyon kuruldu ancak sonuç alınamadı. Gerekli ilerleme bir türlü sağlanamadı.

KKTC'nin Rauf Denktaş'tan sonraki cumhurbaşkanı olan Mehmet Ali Talat, soruşturmada istenilen araştırmanın yapılamamasıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. 2005'te oturduğu cumhurbaşkanlığı koltuğunu Nisan 2010'da Derviş Eroğlu'na devreden Talat, Ergenekon'un Türkiye'de olduğu kadar bir dönem Kıbrıs'ta da aktif olduğunu anlatıyor. Örgütün Kıbrıs'taki faaliyetlerini aleni bir şekilde yürüttüğünü söylüyor. Başta kendi evi olmak üzere muhalif yayınlarıyla bilinen gazetelerin bombalandığını hatırlatıyor. Talat, "Güvenlikten sorumlu makamlar da bir şey yapmadı. Saldırıları gerçekleştirenlerin bir kısmı Ergenekon'la ilişkili çıktı. Kıbrıs'ta çok aktiflerdi." diye konuşuyor. Cumhurbaşkanlığı döneminde, KKTC'de başlatılan soruşturmanın ilerlemesi için Türkiye'den gerekli bilgilerin istendiğini belirten Talat, seçimlerden sonra soruşturmanın akıbeti hakkında bilgi alamadığını ifade ediyor. Talat, "Kıbrıs bu işin üssüydü. Örgütün beli kırıldı ama onların destekçileri hâlâ iktidar. Dolayısıyla soruşturmanın ilerleyememesini normal karşılıyoruz." ifadelerini kullanıyor. Ergenekon davasının tutuksuz sanığı emekli Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'un dönemin Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a gönderilen gizli ibareli mektubun arşivlerden çalınmış olabileceğini belirtiyor. Söz konusu mektubun Ergenekon davasının iddianamelerinde geçtiğini ve içeriği hakkında açıklama yapılmadığını anlatıyor: "Denktaş, mektubun cumhurbaşkanlığı arşivinde olduğunu, isteyenin gidip bakabileceğini söylemişti. Arşivde olabilir diye baktırdık. Ama yoktu."

Örgütün belli aralıklarla ortaya çıkıp, tarafı olmayanlara gözdağı verdiğini söylüyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmelerinin dinlenmesini buna örnek gösteriyor: "Başkanla konuşmamızı yayınlamaları örgütün ne kadar ileri gittiğini gösteriyor. Zaten o bir tehditti. Erdoğan'a yönelik bir tehditti! 'Biz her şeyi biliyoruz, takip ediyoruz' mesajı veriliyordu."

KENDİLERİ DEVLETİN SAHİBİ!

Mehmet Ali Talat, mevcut Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun "Kıbrıs'ta Ergenekon yoktur." sözlerini de eleştiriyor: "Ergenekon'u Kıbrıs'ta bizzat yaşadık. Türkiye'de Ergene-kon'da yargılanan birçok ismi Kıbrıs'ta ağırladık. Onlar Türkiye'de faaliyette bulunmuşken, bunun en kolay yapılacağı Kıbrıs'ta hiç mi bir şey yapmadılar? Adadaki yönetim ile Denktaş belgelere rağmen Ergenekon'un varlığına inanmıyor. Denktaş, ruhuyla, Ergenekon'a uygun. Kendisi de inkâr etmiyor. Ergenekoncuların vatanseverler olduğunu söylüyor. Ergenekon'un bir örgüt olduğunu görmek istemiyorlar. Bunun sebebi demokrasiyi bir kamuflaj çadırı olarak görmelerinden kaynaklanıyor. Çadır yaptıklarını örtüyorsa sorun yok. Demokrasinin gereği çadırın bazı yerleri açılıyorsa, o zaman tepki gösterirler. İstemedikleri bir iktidarı devirmek onlar için her şeyi yaparlar. Zira devletin sahibi ve koruyucuları olarak kendilerini görüyorlar."

Tanju Özkaya / Zaman



Bu haber 1,052 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,000 µs