En Sıcak Konular

"Artık iki ayrı Türkiye var!"

0 0 0000 00:00 tsi
Cumartesi Ankara Tandoğan'da düzenlenen miting Batı basınında yer buldu. La Times "Erdoğan'ı caydırmaz" derken en çarpıcı yorum New YorkTimes'tan geldi.

Ankara’da düzenlenen Cumhuriyet Mitingi’nde yüzbinlerce kişinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın olası cumhurbaşkanlığı adaylığını protesto etmek için sokaklara dökülmesi yabancı medyada yankılandı. Amerikan, Fransız, Alman ve İspanyol basını, mitingin Türk toplumunda derinleşen bölünmenin bir yansıması olarak yorumlandı. En çarpıcı yorum dünyanın en saygın gazetelerinden biri olarak gösterilen New York Times’tan geldi. New York Times “300 bin kişi Türk sisteminin İslamcı rengini protesto etti” başlıklı haberinde şu ifadeleri kullandı: Mitinge katılanlar “Tüm Türkiye burada” diyordu. Ama artık iki ayrı Türkiye var. Atatürk’ün dini kamusal hayattan uzaklaştırdığı 1923’ten beri ilk kez toplumda bu denli hararetli bir tartışma yaşanıyor. Gösteriye beklenenin çok üstünde katılım olması da, toplumda İslam’ın rolü konusunda derinleşen bölünmeyi yansıtıyor.

Ankara’da bayrak denizi

*WASHINGTON POST (ABD): Bayrak denizi oluşturan protestocular iktidardaki İslam yanlısı partinin başkanı ve Başbakan Erdoğan’ın olası cumhurbaşkanlığı adaylığını protesto etmek için Ankara sokaklarına aktı. “İmam Cumhurbaşkanı istemiyoruz”, “Türkiye laiktir, laik kalacak” sloganları atıldı.

Erdoğan’ı caydırmaz

*LA TIMES (ABD): Yarım milyondan fazla kişinin protestosu laik kesimin sembolik gücünün kararlı bir gösterisi olarak yorumlanabilir. Ancak büyük olmakla birlikte Ankara’da düzenlenen protesto Erdoğan’ı cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda caydıracak kadar büyük olmayabilir.

300 bin Türk sokakta

*LE FİGARO (FRANSA): Kökleri siyasi İslam’da olan AKP’nin Erdoğan’ı cumhurbaşkanı adayı ilan etmesini engellemek için 300 bin kadar Türk sokağa döküldü. Laikliğin koruyucusu olarak görülen cumhurbaşkanlığı makamına Erdoğan’ın oturma ihtimali gerilimi tırmandırıyor.

Büyük gösteri

*LE MONDE (FRANSA): Başbakan Erdoğan’a karşı Ankara’da yapılan son yılların en büyük gösterisinde “Türkiye laiktir, laik kalacak” sloganları atıldı. Halen kendisini “demokrat muhafazakar” olarak nitelendiren Erdoğan’ın, olası cumhurbaşkanlığı adaylığı laiklik savuncularını korkutuyor.

Laiklerden Erdoğan’a ret

*EL PAİS (İSPANYA): Yüzbinlerce Türk laik devleti savunmak ve Başbakan Erdoğan’ın olası cumhurbaşkanlığı adaylığını reddettiklerini göstermek için sokaklara döküldü.

Önemi çok yüksek

*DEUTSCHE WELLE (ALMANYA): Türkler, kökleri siyasal İslam’a dayanan AKP’nin başkanı Erdoğan’ın olası cumhurbaşkanlığı adaylığını etkileyici şekilde protesto etti. Sembolik değeri çok yüksek olan Anıtkabir’de toplanan Türkler laikliği savunacaklarını gösteren pankartlar açtı.

Erdoğan’a en sert tepki

*TAGEBLATT (LÜKSEMBURG): Türkiye’nin dört bir yanından gelen yüzbinlerce kişi Ankara’da toplandı. İslamcı hareketten çıkmış olan Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı iddiasına karşı dev bir gösteride düzenleyerek tepkilerini ortaya koydular.

Vatan



Bu haber 243 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,515 µs