En Sıcak Konular

İsrail: 'Soykırım yapanlar da insan!"

0 0 0000 00:00 tsi
İsrail: 'Soykırım yapanlar da insan! İsrail'in, İkinci Dünya Savaşı sırasında öldürülen yaklaşık 6 milyon Yahudi'nin anısına her yıl düzenlediği "Soykırımı Anma Günü"nde konuşan Cumhurbaşkanı Vekili Dalia İtzik, Nazi Almanyası'nın Yahudilere karşı uyguladığı soykırımın, insanlık için bi

Soykırımı Anma Günü nedeniyle, Kudüs'teki Soykırım müzesi Yad Vaşem'de, İsrail ve İsrail'deki yabancı misyon temsilcileri ile soykırım kurbanlarının da katıldığı devlet töreni yapıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Vekili Dalia İtzik, "Soykırım, kötülüğün örgütlü biçime sokulabileceğini kanıtlamıştır" dedi. İtzik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünya gözlerini açmalı ve Naziler'in de insan olduklarını hatırdan çıkarmamalıdır. İnsanlık dışı uygulamaları yapanlar, insanlardan başkası değildir. Soykırım, insanlık için kara bir lekedir."

İsrail Cumhurbaşkanı vekili, soykırımın dehşetini sözlerle anlatmanın mümkün olmadığını kaydetti ve "Bu dehşet ancak insanların naklettikleri ya da anlatamadıkları deneyimlerle anlaşılabilir" dedi.

Bu yılki Soykırım Şehitleri ve Kahramanlarını Anma Günü'nün ana teması, "tanıklık etmek" olarak belirlendi. Sözlerini bu temaya odaklayan Itzik, "Bugün, geçmişin ve geleceğin haber taşıyıcıları rolümüzü hatırlamak ve hatırlatmak sorumluluğumuzu daha da güçlendiriyoruz. Bizim unutma ve affetme değil, tanık olma ve tanıklık etme yetkimiz var" diye konuştu.

Soykırımdan kurtulanlara hitap eden Itzik, "Size saygı duyuyor ve önünüzde eğiliyoruz. İsrail Devleti içinde hep saygın ve onurlu bir yeriniz olacak. Size ömrünüzün sonuna kadar saygın bir yaşam sürdürme için gerekenleri sağlamak bizim görevimizdir" şeklinde konuştu.

Törende konuşan İsrail Başbakanı Ehud Olmert de tarihin tanık olduğu en korkunç savaşın sona ermesinden bu yana 62 yıl geçtiğini kaydederek, "Savaş bittiğinde bütün dünya sokaklarda dansediyordu. Yahudiler hariç. Çünkü onların sevinecek birşeyleri yoktu. Dindaşlarının üçte biri yok edilmişti" dedi.

Olmert, Yahudilerin ancak İsrail Devleti kurulduğu gün sevinecek bir şeye kavuştuklarını ifade ederek, bir hafta sonra İsrail'in Bağımsızlık Gününün yıldönümünü kutlayacaklarını hatırlattı ve Anma Günüyle Bağımsızlık Yıldönümü arasında kopmaz bir ilişki olduğunu kaydetti. Olmert, sözlerini ""Soykırımı Anma Günü'nü bizimle birlikte hatırlayanların, dünyada çoğunlukta olduğunu sanacak kadar saf olmamalıyız. İsrail'den nefret edenler, soykırımın anılarıyla birlikte
İsrail'i de silmek isteyenlar hayatta ve uluslararası toplum içinde çoğunlukta"
diyerek noktaladı.

Yad Vaşem Konseyi Başkanı, eski Adalet Bakanı Yosef Tommmy Lapid de soykırımdan kurtulanlar adına konuştu. Törende, soykırımdan kurtulan 6 kişi de 6 soykırım meşalesini yaktı.
hürriyet



Bu haber 217 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,003 µs