En Sıcak Konular

Türkiye'de bayram coşkusu

16 Kasım 2010 10:56 tsi
Türkiye'de bayram coşkusu Kurban Bayramı tüm Türkiye'de coşku ile kutlanmaya başladı.

Kurban Bayram Namazı için İstanbul'un birçok ilçesinden gelen vatandaşlar Sultanahmet Camii'nde bir araya gelerek bayram namazını kıldı.

Tarihi camilerde namaz kılmak için özellikle Sultanahmet'i tercih eden vatandaşlar, namazın ardından cami avlusunda ve mescitte birbiriyle bayramlaştı. Çok sayıda Müslüman ülke vatandaşı da bayram namazı için Sultanahmet'i tercih etti.

Selatin camilerde bayram namazı kılma alışkanlığı Kurban Bayramı namazında da değişmedi. Her bayram sabahı bildik görüntülerin yaşandığı Sultanahmet Meydanı'nda bu bayramda da benzer manzaralar oluştu. Çocuklar büyükleriyle birlikte caminin yolunu tuttu. Çok sayıda Müslüman turist de namaz için Sultanahmet'i tercih etti. Özellikle Müslüman ülke vatandaşı kadınların da bayram namazı ilgisi dikkat çekti.

Cami çevresinde güvenlik önlemi alan polis, çıkış kapılarında herhangi bir olumsuz duruma karşı hazır bekletildi. Bayram namazının kılınmasının ardından ilk bayramlaşma her zaman olduğu gibi mescit içinde başladı. İçeride başlayan bayramlaşma faslı dışarıda da devam etti. Yabancı ülke vatandaşlarının camiden çıkan cemaate ilgisi ve fotoğraf çekmeye çalışması dikkat çekti.

Namazın ardından duygularını ifade eden vatandaşlar Kurban Bayramı'na erişmenin mutluluğunu dile getirdi. Bayram günlerinin kendileri için bambaşka bir anlam ifade ettiğini anlatan ve Esenler'den gelerek namazı Sultanahmet'te kılan bir vatandaş, tarihi ortamda namaz kılmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi. Çocukların bu ortamları görerek büyümeleri için bu fırsatı kullandıklarını de belirten vatandaşlar, birlik mesajları verdi.

Çocukların namaz ilgisi de dikkat çekti. Büyükleriyle birlikte namaza gelen çocuklar büyüklerin ellerini öperek bayram harçlığı alacaklarını anlattı.

Ispartalılar camilere akın etti

Isparta'da Kurban Bayramı nedeniyle vatandaşlar bayram namazını kılmak için sabahın erken saatlerinden itibaren camileri doldurdu.

Yaşlısı, genciyle camilere gelen vatandaşlar, namazın ardından birbirleriyle bayramlaştı. Bazı vatandaşlar, küçük yaştaki çocuklarını da yanlarına alarak camiye geldi.

Öte yandan, Isparta Belediyesi de Kurban Bayramı'nda yaşanabilecek sorunları en aza indirmek için tüm tedbirleri aldı. Belediye Başkanı Vekili Ercan Görgülü, Temizlik İşleri Müdürlüğü'nün bayram süresince şehri temiz tutacağını, vatandaşların güvenli alışveriş yapabilmeleri için zabıta ekiplerinin kontrollerine devam edeceğini söyledi.

Görgülü, kurban kesim yerleri dışında kesim yapanlara da yasal işlem yapılacağını hatırlattı. Görgülü, bayramın birinci ve ikinci günü özel halk otobüsü seferlerinin ücretsiz taşıma yapacağını kaydetti.

110 yıl sonra ilk bayram namazı

Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan ve restore edilerek 110 yıl aradan sonra ibadete açılan Süleyman Han Camisi'nde 110 yıl aradan sonra ilk bayram namazı kılındı.

Urartu Krallığına başkentlik yapan Van Kalesi'nin zirvesinde inşa edilen ve yapım tarihi kesin olarak bilinmeyen Süleyman Han Camisi, Kültür ve Turizm Bakanlığının yaptığı restorasyon çalışmasının ardından 110 yıl aradan sonra ilk bayram namazına ev sahipliği yaptı.

Sabah erken saatlerde 100 metre yükseklikteki Van Kalesi'ne ve tarihi camiye ulaşan Vali Münir Karaloğlu ile AK Parti Van Milletvekili İkram Dinçer, Vali Yardımcısı Atay Uslu, kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş, burada bayram namazı kıldı.

Namazın ardından vatandaşlarla bayramlaşan Vali Karaloğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, İstanbul'da Kanuni Sultan Süleyman'ın yaptırdığı Süleymaniye Camisi'nde yapılan onarım çalışmasından sonra bugün ilk bayram namazının kılındığını anlattı. Karaloğlu, ''Biz de Van'daki ilk fetih camisi olan ve Kanuni Sultan Süleyman Han adına yaptırılan Süleyman Han Camisi'nde bayram namazı kıldık. Burada namaz kılmanın bizim için, milletimiz için farklı bir duygu olduğunu düşünüyorum. Tadilattan sonra bu cami Van'ın önemli sembolü haline geldi'' dedi.

Vanlılarla bir arada namaz kılmanın ve onlarla bayramlaşmanın mutluluk verici olduğunu vurgulayan Karaloğlu, bayramların, insanların bir araya geldiği, sevinçlerini, kederlerini paylaştığı günler olduğunu ifade etti.

Bu arada, namazdan çıkan vatandaşlar, çıkışta Valilik tarafından caminin avlusunda kurulan açık büfe Van kahvaltısını görünce şaşkınlıklarını gizleyemedi.

Vali Karaloğlu, metrelerce yükseklikteki camiye sabah erken saatlerde namaz kılmak için gelen vatandaşlara Van kahvaltısı ikram ederek jest yapmak istediklerini söyledi. Karaloğlu, vatandaşlarla kahvaltı etti.

107 yaşındaki Ayşe Nine'nin bayram sevinci

Uşak'ta yaşayan 107 yaşındaki Ayşe Ebici, Kurban Bayramı'nda elini öpmeye gelecek çocuklarını, torunlarını ve torunlarının torunlarını bekliyor.

Aybey Mahallesi'nde 73 yaşındaki kızı Hüsna Nacaklı ile yaşan 107 yaşındaki Ayşe Ebici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşini 26 yıl önce kaybettiğini belirterek, 3 çocuğu ile onların çocukları ve torunlarının kendine yaşam sevinci verdiğini anlattı.

Yunan işgalini ile Kurtuluş Savaşı'nı yaşadığını ve Atatürk'ü gördüğünü belirten Ebici, şöyle dedi:

''Kurban Bayramı çocuklarımı, torunlarımı, onların çocuklarını ve torunlarımın torunlarını görmek için fırsat olacak. Elimi öpmeye gelmeleri için bekliyorum. Artık gözlerim pek görmüyor. Tedavi için hastaneye gidiyorum. Doktorla sağlık durumumun yaşıma göre iyi olduğunu söylüyor.''

Uzun yaşamak için sağlıklı beslenmenin ön şart olduğunu, 107 yaşında olmasına rağmen kendi ihtiyaçlarını karşılayabildiğini söyleyen Ebici, torunlarının çocukları ile torunlarının torunlarının sayısını hatırlayamadığını ifade etti.

Alperenler Ayasofya önünde bayram namazı kıldı

Alperenler, Ayasofya önünde bayram namazı kıldı. Namaz sonrası bayramlaşan grup, daha sonra herhangi bir taşkınlığa karşı önlem alan çevik kuvvet ekibine bayram şekeri ve kolonya ikram etti. Alperen Ocakları, Ayasofya Müzesi'nin ibadete açılması için geçtiğimiz aylarda başvuruda bulunmuştu.

Ayasofya Müzesi önünde sabahın erken saatlerinde toplanan grup, yanlarında getirdikleri seccadeleri yola sererek bayram namazını Ayasofya önünde kıldı. Namaz sonrası grup adına açıklamada bulunan Alperen Ocakları İstanbul İl Başkanı Güven Hizarcı, Ayasofya'nın ibadete açılması gerektiğini söyledi.

Hizarcı, "Ayasofya'da ibate izin verilmesiyle ilgili yaptığımız resmi çalışmaların bir sivil toplum örgütü olarak bir kez daha dile getirilmesi için bir araya geldik. Bizler, hem sivil toplum örgütü olarak hem de milletin derin vicdanının sesi olarak, yapmış olduğumuz mücadelede her platformda, bugün Ayasofya'nın ibadete açılması gerektiğini zikrettik. Ancak ne hazindir ki bu topraklarda İstanbul'un fethinin sembolü olan Ayasofya Camii, farklı odaklar tarafından kiliseye çevrilmesi için her türlü çalışmalar yapılmaktadır." dedi.

Açıklama sonrası bir süre tekbir getiren grup, seccadelerini topladıktan sonra dağıldı.



Bu haber 1,448 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,006 µs