En Sıcak Konular

Sen de mi Bill?..

0 0 0000 00:00 tsi
Sen de mi Bill?.. Eski ABD Başkanı Bill Clinton, Türkiye’nin Irak’ın kuzeyine olası müdahalesinin şu anda bölgedeki en büyük tehlike olduğunu söyledi. Clinton "Kürtleri korumalı ve müttefikimiz de olsa, Türkiye’nin Kürdistan’a girmesini engellemeli

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın geçen perşembe günü düzenlediği basın toplantısında, Kuzey Irak’a müdahaleyi gündeme getirmesinin ardından Clinton, bu konudaki görüşlerini anlattı. Clinton’ın, Irak’ın kuzeyinden söz ederken aynı ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice gibi "Kürdistan" ifadesini kullandığı dikkat çekti. Clinton’ın sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

ABD, Irak halkına zarar vermeden o ülkeden nasıl çıkabilir?

Yanıtını bilmiyorum. Hangi kararı alırsanız alın sonuçları olacaktır. Bu konuda garanti yok. Acısız bir alternatif bilmiyorum. Irak’ta kalırsak kötü sonuçlar olacak, ama alelacele çekilirsen yine sonuçları olacak! Gerçekten iyi bir alternatif yok. Bence Hillary, asker sayısının indirilmesini önermekte haklı, bunu hemen yapmalıyız. Çünkü ABD’deki asker sayımız çok azaldı, eğer şimdi başka bir savaş olursa sadece hava ve deniz gücüyle cevap verebiliriz. Sadece dua etmek zorunda kalırız.

Şu anda Irak’ta en büyük tehlike nedir?

Kürdistan ve yakındaki bazı askerleri yeniden konuşlandırmalıyız. Kürtleri korumalı ve Türkiye’nin Kürdistan’a girmesini engellemeliyiz. Bugün bölgedeki en büyük tehlike budur. Türkiye uzun süreli müttefiğimiz olsa, Türkiye ile İsrail iyi ilişkiler içinde olsa da, Türkiye’nin Irak’a girmesine izin veremeyiz! Hillary’nin savaş verdiği şey, kimsenin önleyici savaşa kalkışmamasını sağlamaktır.

Hillary’nin önce savaşı desteklemesi, sonra da eleştiride başı çekmesine ne diyorsunuz?

Bu soruyu sormanıza memnun oldum. Hillary, bütün bu olan bitenlerin sorumlusu değil. Kimse o karar tasarısına o zaman dikkat etmemişti. Irak’ta savaşı desteklemek ya da desteklememekle alakalı değildi. O da tasarıya diğerleri gibi destek verdi. O dönemde hatırlayın Hans Blix ve ekibi Saddam’ın kitle imha silahlarını arıyordu. Karar tasarısını dikkatle okuduğunuzda Saddam’ın BM ile işbirliği yapmaması halinde savaşa gitmemizi önerdiğini göreceksiniz.

Biraz da Afganistan’dan bahsedelim.

Taliban ’bahar saldırısına’ hazırlanıyor. İktidara gelirlerse bu El Kaide için yeni bir alan yaratır. Bu durumda Afganistan’a daha fazla asker yollamamız gerekmesinden endişe duyuyorum.

Sizce Bin Ladin yaşıyor mu?

Bunu size bırakıyorum. Şöyle desem daha iyi: Asla düşmanınızı küçümsemeyin! Bir zamanlar hasta olduğunu biliyorduk. Böbreklerinden ciddi bir rahatsızlığı var. Onu takip edebilmek için ona bir diyaliz makinası vermek istemiştik.

Hillary ile önümüzde muhteşem bir yaşam var

Segolene Royal ile görüştüm, Fransa’nın ilk kadın cumhurbaşkanı olmaya aday. Fransızların kadın cumhurbaşkanına hazır olmadığını söyledi.

 Fransızların kadınlarla problemi yoktu. Jacques Chirac, bana sürekli Hillary’yi soruyor. Hillary, yıllarca kadın hakları için çalıştı, Afrika dahil pek çok kişiye esin kaynağı oldu. Hillary, "Kadın hakları, insan haklarıdır" der. Hillary ile her zaman hemfikir olmayız. Geçen ay ilk buluşmamızın 36’ncı yılıydı. Karşıma çıkan en yetenekli insan olduğunu düşünmüştüm. Hala öyle düşünüyorum. Başkan adayı olup olmamayı düşündüğü dönemde kendisine şunu söyledim: Eğer başkanlık için en uygun kişi olduğunu düşünüyorsan hiç düşünme aday ol. Eğer bundan kuşkun varsa o zaman adaylığını koyma. Eğer aday olur ve kaybedersen hiç sorun değil. Önümüzde muhteşem bir yaşam var.
hürriyet



Bu haber 236 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,426 µs