En Sıcak Konular

Amerikan Kongresi’nde 2 Türkiye başlığı

16 Kasım 2010 08:49 tsi
Amerikan Kongresi’nde 2 Türkiye başlığı ABD Kongresi, 1.5 aylık bir aradan sonra dün oturumlarına tekrar başladı. Yeni üyelerin görevi devralacağı 3 Ocak’a kadar sürecek ‘topal ördek’ oturumlarıyla ilgili hazırlanan gündemde Türkiye ile ilgili iki başlık da yer alıyor.

29 Eylül’de tatile giren ABD Kongresi, dün seçim için verilen 1.5 aylık bir aranın ardından dün yeni seçilen üyelerin görevi devralacağı 3 Ocak’a kadar sürdüreceği topal ördek oturumlarına başladı. Oturumlar Türkiye için de iki kritik konuyu kapsıyor.

YENİ ELÇİ GÜNDEMDE
Kongre’nin Senato kanadında Türkiye’yi ilgilendiren konu, Ankara’ya atanması planlanan Frank Ricciardone için yapılacak oylama. Senato Genel Kurulu kâtipliği, 15 Kasım oturumu için hazırladığı çalışma takvimine Ricciardone’nin atamasını da ekledi. Başkan tarafından büyükelçi adayı gösterilen kişilerin atamasının Senato’dan geçmesi gerekiyor. Ricciardone’nin ataması 5 Ağustos’ta Senato Genel Kurulu’nda oylanacakken, Kansas Senatörü, Cumhuriyetçi Sam Brownback’in engellemesine takılmıştı. Brownback, 2 Kasım seçimlerinde senatörlük görevini bırakarak Kansas Valisi seçildi. Ama 3 Ocak’a kadar topal ördek oturumlarında vetosunu sürdürme ihtimali de olduğu belirtildi.

SOYKIRIM DA OYLANABİLİR
Kongre’nin Temsilciler Meclisi kanadında yürütülecek çalışmalarda Türkiye’yi ilgilendiren konu ise Ermeni Soykırımı karar tasarısı. 252 sayılı tasarı, Dış İlişkiler Komitesi’nde kabul edilmişti. Meclis Başkanı Nancy Pelosi’nin girişimiyle de, tasarı 22 Eylül 2010’da 240 takvim numarasıyla Meclis’in gündemine alınmıştı.

Demokrat Parti içinde konuyu yakından takip edenler, son seçimlerde Meclis başkanlığını kaybeden Demokratların böyle bir topal ördek döneminde tasarıyı gündeme almalarını zayıf bir ihtimal görüyorlar. Üst düzey bir yetkili, Hürriyet’e “Nancy Pelosi, 2 yıl sonra tekrar başkan olabileceğini düşünüyor. O yüzden bu tasarıyı giderayak gündeme almaz. Ancak yine de ihtimal var” dedi.

Tolga Tanış / Hürriyet



Bu haber 999 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,576 µs