En Sıcak Konular

Rusya, 23 ton mandalinayı Türkiye'ye geri gönderdi

15 Kasım 2010 22:07 tsi
Türkiye'den getirilen 23 ton mandalinada Akdeniz sineği bulunduğu gerekçesiyle geri gönderildi.

Rus makamlar konuyla ilgili Türk meslektaşlarına yazı gönderdiğini belirtiyor. Rusya, geçen yıl da 200 bin tondan fazla mandalinayı aynı gerekçelerle Türkiye'ye iade etmişti.

Rusya'nın Karadeniz kıyısı Novorossiysk kent limanında Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi (Rosselhoznadzor) yetkilileri Türkiye'den getirilen toplam 23 ton mandalina üzerinde özel sağlık taraması yaptı. Cihan'a konuşan Rosselhoznadzor Basın Sözcüsü Aleksey Alekseyenko, "11 Kasım tarihinde Türkiye'den getirilen 23 ton mandalinayı kontrol ettik. Mandalina üzerinde Türkiye Tarım ve Köy Bakanlığı tarafından verilen hijyenik sağlık sertifikası da bulunuyordu. Fakat belgeye rağmen, laboratuvar ortamında yapılan araştırmada Türk mandalinasında tehlikeli haşerat sayılan Akdeniz sineği tespit edildi. Bu nedenle 23 ton mandalinanın Türkiye'ye geri gönderilmesine karar verdik. Sanırım şu an Novorossiysk limanından geri gönderilmiş bulunuyor." dedi.

"TÜRK MESLEKTAŞLAR HİJYENİK KONTROLDE DİKKATLİ DAVRANSIN"

Rosselhoznadzor Sözcüsü Alekseyenko, Türkiye ile meyve ve sebze ithalatı konusunda daha önce yapılan anlaşmalara atıfta bulunarak, "Türk meslektaşlarımıza konuyla ilgili yazı da gönderdik. Yazıda Rusya Federasyonu'na gönderilen meyve ve sebzeler üzerinde gereken sağlık hijyenik kontrol yapılmasında dikkatle davranılmasını rica ettik." diye konuştu.

Rosselhoznadzor yetkilileri, geçen yılın 17 Kasım (50 ton), 22 Ekim (26 ton) ve 25 kasım tarihinde de (131 ton) Novorossiysk'e Türkiye'den getirilen mandalinada Akdeniz sineği tespit edilmesi nedeniyle geri göndermişti. Rosselhoznadzor Sözcüsü Alekseyenko daha önce Cihan'a yaptığı açıklamada, "Bu haşerat en tehlikeli. Ülkemizde tarla ve meyve bahçelerinin bir çoğunu tahrip ediyor" diye konuşmuştu.

Türkiye'den gönderilen domates, patlıcan, limon, üzüm ve patateste sağlıksız madde tespit eden Rus makamları 2008 yılında, geçici olarak tüm ihracatı durdurmuştu. Bir ay süren yasak nedeni ile Türk ihracatçı firmalar büyük zarar görmüştü.

(CİHAN)



Bu haber 760 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,620 µs