En Sıcak Konular

İnterfaks: Rus ajanlarını Şerbakov değil Albay Poteyev deşifre etti

15 Kasım 2010 20:35 tsi
ABD'de yakalanan Rus ajanları deşifre eden "hain" isimlerine birisi daha eklendi. Rus İnterfaks haber ajansına açıklama yapan güvenlik gücü kaynakları, ajanları Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) ABD Dairesi Başkan Yardımcısı Albay Poteyev'in deşifre

Daha önce Kommersant gazetesi, Rus ajanlarını SVR ABD Dairesi Başkanı Albay Şerbakov'un "sattığını" duyurmuş ve haber tüm dünyada yankı bulmuştu. Olayla ilgili gazetecilerin sorusu üzerine açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, "Benim için Kommersant'ın yazısı haber değil. Ben bunu ilk olduğu andan itibaren biliyordum." diyerek olaydan ders çıkartılması gerektiği üzerinde durmuştu.

İnterfaks'a konuşan bir kaynak, Kommersant gazetesinde yer alan iddiaları kısmen doğrulayarak, "ABD'deki Rusya lehine çalışan ajanları deşifre eden suçlu SVR Amerika Dairesi eski Başkan Yardımcısı Albay Poteyev. Kendisi Rusya Başkanı Medvedev'in Haziran Washington ziyaretinden bir kaç gün önce Rusya'dan kaçtı. Ve şu anda ABD'de bulunuyor." dedi.

İnterfaks kaynağına göre, Albay Poteyev önce aile üyelerini teker teker yurtdışına kaçırmış. Kaynak, "Poteyev kaçmadan birkaç gün önce ABD'ye çeşitli bahanelerle önce kızı, sonra da oğlu gitti. Üstelik eşi uzun yıllardır ABD'de yaşıyordu. Hainin kaçmasına eşlik eden bu durumlar, kuşkusuz ki istihbarat güçlerimizin göz göre göre kabaca hata yaptığını ortaya koyuyor" diye konuştu.

Kaynak, daha önce iddia edilen Albay Şerbakov'un da "hain" olduğunu doğruladı, fakat Rus ajanların yakalanmasıyla ilgili bağlantısının olmadığını da iddia ederek, "O uzun yıllar önce ABD'ye kaçmıştı." dedi.

Kommersant'ın daha önce yayımladığı haberde, ABD'deki ajanların kimliğinin ortaya çıkarılmasından Albay Şerbakov'un sorumlu olduğunu iddia edilmişti. Rus ajanlar, Temmuz ayında Batı adına Rusya'da casusluk yaptığı gerekçesiyle gözaltında bulunan bazı isimlerle takas edilmişti.

Moskova'ya "kahramanlar" gibi dönen ajanlar Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile birlikte yurtsever şarkılar seslendirmiş ve Kremlin'de düzenlenen ödül töreninde, Medvedev'den üstün madalyalar almışlardı.



Bu haber 781 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,147 µs