En Sıcak Konular

Filistinliler de ABD'den 'paket' istiyor

15 Kasım 2010 14:58 tsi
Filistinliler de ABD'den 'paket' istiyor Amerikan Yönetimi'nin Yahudi yerleşim birimi inşaatlarının 3 ay süreyle dondurulması şartıyla İsrail'e sunduğu güvenlik paketinin bir benzerini Filistinliler de talep ediyor.

Londra'da yayınlanan El Kuds el Arabi gazetesine konuşan Filistinli yetkililerin talepleri arasında mültecilerin geri dönüşü konusunun çözülmesi, onlar için bir yardım fonunun oluşturulması ve sınırların garanti altına alınması gibi şartlar bulunuyor.

Hafta sonu ortaya çıkan ABD'nin İsrail'e yardım paketinde 3 milyar dolarlık F-35 savaş uçağı satışı ile Mavi Marmara ve Gazze saldırıları gibi konularda Tel Aviv Yönetimi'nin uluslar arası mahfillerde desteklenmesi gibi konular bulunuyor. Ancak Amerikan Yönetimi'nin Batı Şeria'daki yerleşim birimi inşaatlarının dondurulması şartında Doğu Kudüs'ün yer almaması Filistinliler arasında tepkiyle karşılanmıştı.

Barış görüşmelerine yeniden başlamalarının karşılığında kendilerinin de benzer bir paket talep ettiklerini vurgulayan Filistin kaynakları, Amerikan Yönetimi'nin kendilerine sunduğu garantilerin yeterli olmadığını, konuyu Arap ülkelerine danışacaklarını vurguluyor.

İsrail kabinesinin Amerikan önerisini kabul etmesi ve Filistinlilerin de ikna olması durumunda üç aylık görüşme maratonunun aralık ayında başlayabileceği belirtiliyor. Filistin Yönetimi, İsrail yerleşim birimi inşaatlarını sürdürdükçe barış masasına oturmanın barışın ruhuna ters olduğunu belirterek, görüşme için ön şart olarak inşaatların dondurulmasını şart koşuyor.

Amerikan Yönetimi de tartışılması çok zor konuların masaya getirilmesinden çok, sınırların belirlenmesinin daha kolay olduğunu belirterek, bu konuda anlaşmaya varılması durumunda tarafların masada kalmalarının daha kolay olduğunu düşünüyor.

Filistin kaynakları, Amerikan Yönetimi'nin üç aylık süre içinde Filistin'in sınırlarının belirlenmesini ve bu sınırların Washington tarafından garanti altına alınmasını istiyor. Diğer önemli bir talep ise Filistin dışında yaşayan ve sayıları 5 milyon civarında telaffuz edilen mülteciler. Bu konunun da bir karara bağlanmasını isteyen Filistinliler, mülteciler için İsrail'in de aralarında bulunduğu bölge ülkelerinin kaynak sağlayacağı bir yardım fonu oluşturulmasını talep ediyor.

Diğer talepler arasında ise maddi yardımlar ve diplomatik destek bulunuyor.



Bu haber 667 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,222 µs