En Sıcak Konular

'Türkiye'nin dini kimliği AB'ye engel'

15 Kasım 2010 12:52 tsi
'Türkiye'nin dini kimliği AB'ye engel' İtalya'nın önde gelen gazetelerinden Corriere della Sera, dinsel kimlik farklılığının da katkısıyla Ankara'nın AB'ye tam üyeliğinin zor olduğunu yazdı.

İtalya'nın önde gelen gazetelerinden Corriere della Sera, bugün, Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkilerini ele alan iki sayfalık bir yorum yazısı yayımladı.

Büyükelçi Antonio Puro Purini'nin "Türkiye'ye açılmak Avrupa'yı krize sokuyorsa" başlığıyla kaleme aldığı yazıda, dinsel kimlik farklılığının da katkısıyla Ankara'nın AB'ye tam üyeliğinin zayıf bir ihtimal olduğu ileri sürüldü.

Eski İtalya Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi'nin danışmanlığını yapmasının yanı sıra 2008-2009'da Avrupa Konseyi'nde İtalya Daimi Temsilcisi olan Büyükelçi Purini, "Türkiye meselesi Avrupa'nın kendi bilincinin farkına varmasını, bir Avrupa kimliği oluşturulmasının özendirilmesini, sınırların belirlenmesini, İslam'la ilişkinin hep birlikte ele alınmasını sağlamaktadır" görüşünü savundu.

Purini, Türkiye'nin üyeliğinin, "İslam'ın Avrupa'daki sorunlu mevcudiyeti"nden bağımsız olarak düşünülemeyeceğini iddia ettiği yazısında, Fransa ve Almanya gibi ülkelerde Ankara'yla tam üyelik yerine "ayrıcalıklı ortaklık" düşüncesinin baskın çıktığına da dikkati çekti.

Purini, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve İtalya Dışiş leri Bakanı Franco Frattini'nin geçen hafta La Republica'da yayımladıkları ortak makalede, Türkiye'nin üyeliğiyle ilgili olarak, "Avrupa'nın farklı kültürleri paylaşılan değerler çerçevesinde uyumlu hale getirebilmek ve harmanlayabilme kapasitesi"ne atıf yapmalarına da eleştirel bir tavırla yaklaşarak, "Acaba neden söz ettiğimizin farkında mıyız? Avrupalılar arasındaki bölünmüşlük derinliğini korurken, hatta tam tersine giderek artmaya yüz tutmuşken, Türkiye'yi Avrupa'yla harmanlamak düşünülebilecek bir şey midir?" sorularını yöneltti.

Türklerin Avrupa Birliği'ne üyeliği çoğu kez "uluslarüstülük de dahil olmak üzere Avrupa'nın kurucu değerlerine samimi bir katılımdan ziyade, bir güç meselesi" gibi algıladıklarını iddia eden Purini, kendi ülkesinin konuya ilişkin yaklaşımını ise, "Üyelik sürecinin destekçileri bolca olan, ama Avrupa'daki Türk mevcudiyetine dair derinlemesine bilgisi bulunmayan İtalya'nın, bu meseleye tüccar değil Avrupa perspektifiyle bakması gerekiyor" ifadesiyle eleştirdi.

Büyükelçi Purini makalesinde, "Avrupa'da giderek artan güvensizliğe karşılık, Türkiye'de de kendi kaderini Avrupa'ya bağlama perspektifine güven duymama konusunda artış gözleniyor" değerlendirmesini yaptı.



Bu haber 839 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,284 µs