En Sıcak Konular

İrlanda'nın 45 ile 90 milyar euro'ya ihtiyacı olabilir

14 Kasım 2010 19:40 tsi
İrlanda’nın borç sorunundan kurtulmak için 45 ile 90 milyar euro'ya ihtiyaç duyabileceği açıklandı.

Euro Bölgesi kaynakları, İrlanda’nın bankacılık sektörünün yardıma ihtiyacı olup-olmayacağına bağlı olarak 45 ile 90 milyar euro desteğe ihtiyacı olabileceğini ifade etti.

Almanya’da yayımlanan Welt am Sonntag gazetesinde yer alan habere göre, AB’den diplomatik kaynaklar, İrlanda’nın 70 milyar euro'ya  kadar yardım talebinde bulunabileceğini kaydetti. Euro Bölgesi’nden başka bir kaynak ise AB’nin acil yardım fonunu kabul etmesi için İrlanda’ya baskı yaptığını, Dublin yönetiminin yardım talebinde bulunmak istemediğini, ancak piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak başka seçeneği olamayabileceğini belirtti.

İrlanda’nın AB’ye yardım için başvurup başvurmayacağının belli olmadığı, ancak İrlanda bankalarının ek kaynağa ihtiyacı olması halinde bunun Dublin yönetimini AB’den yardım istemeye zorlayabileceği kaydedildi.

Dublin, AB fonlarından yararlanmayı planladığı yönündeki haberleri sıklıkla yalanlıyor.

AB Komisyonu’nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn, Finlandiya’nın devlet televizyonu kanalı YLE’ye verdiği demeçte, "İrlandalı yetkililerle yakın işbirliği içinde durumu gözden geçirmeye hazırız" dedi. Rehn, Avro Bölgesi maliye bakanlarının salı günü İrlanda konusunu ele alacaklarını belirtti.

İrlanda hükümeti AB’ye, bütçe açığını 2014 yılına kadar gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 12’sinden yüzde 3’üne çekme sözü verdi. İrlanda’da küresel krizin etkili olmaya başladığı 2008’den sonra konut piyasası çökerken, konut fiyatları yüzde 50-60 değer kaybetti.

İrlanda hükümeti Ocak 2009’da Anglo Irish Bank’ı kamulaştırdı. Bank Of Ireland’ın yüzde 36 hissesini de alan hükümet, Allied Irish Banks’ın çoğunluk hissesini almaya hazırlanıyor.

Avro Bölgesi, Uluslararası Para Fonunun da (IMF) katkısıyla 750 milyar avro tutarında Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) oluşturmuştu.



Bu haber 764 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,109 µs