En Sıcak Konular

'Türkiye'nin itirazlarını çözeceğiz'

14 Kasım 2010 16:36 tsi
'Türkiye'nin itirazlarını çözeceğiz' NATO Genel Sekreteri'nin oyun planı ne?

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye’nin, Avrupa’da oluşturmak istedikleri füze savunma kalkanı ile ilgili itirazlarını gelecek hafta sonunda Lizbon’da düzenhenecek NATO Zirvesine kadar çözebileceklerine inandığını söyledi.

Alman "Welt am Sonntag" gazetesine verdiği demeçte, NATO Zirvesinde sözkonusu savunma kalkanının kabul edileceği konusunda iyimser olduğunu belirten Rasmussen, Türkiye’nin bu konuda itirazlarının olduğunun hatırlatılması üzerine, "Bazı çözülmemiş sorunlar var, ancak bunları Lizbon’dan önce çözebileceğimize inanıyorum" dedi.

Kendisinin NATO Genel Sekreteri seçilmesine de Türkiye’nin son ana kadar karşı çıktığının hatırlatılmasına karşılık da Rasmussen, "Politikacılar biraraya geldiğinde her zaman son dakika kararları olabilir. Ancak şu ana kadar duyup gördüklerimle, zirvede birlik ve dayanışma sergileyeceğimiz ve kendimizi güçlü bir ittifak olarak göstereceğimiz konusunda iyimserim" diye yanıt verdi.

Zirve sonrasında yayımlanacak ortak bildiride Türkiye’nin istediği gibi İran’ın özellikle anılmayacağının doğru olup olmadığı sorusu üzerine Rasmussen, "Özellikle bir ülkenin adının anılması şart değil. 30’dan fazla ülke balistik füze sistemlerine sahip, bunların bazıları Avrupa ve Atlantik bölgesini vurabilecek durumda. Bu bir gerçek, bunun için isimlerin verilmesi gerekmez" ifadesini kullandı.

Rasmussen ayrıca, bir "Nato 3.0" versiyonuna ihtiyaç duyduklarını belirterek, Soğuk Savaş dönemindeki NATO yapısının birinci, Avrupa’nın başarılı entegrasyonunun da ikinci versiyon olduğunu, NATO’nun, üçüncü versiyon olarak da, 21. yüzyılın güvenlik sorunlarının üstesinden gelmesi gerektiğini kaydetti.



Bu haber 994 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,160 µs