En Sıcak Konular

İsrail'in inadı Akdeniz zirvesini erteletti

14 Kasım 2010 14:18 tsi
İsrail'in inadı Akdeniz zirvesini erteletti
İsrail'in yeni yerleşim yerlerini inşa etmekte ısrar etmesi Akdeniz İçin Birlik Zirvesi'nin bir kez daha ertelenmesine neden oldu.

Avrupa Birliği ülkeleriyle Akdeniz'e kıyısı bulunan ülkelerin biraraya getirilmesini amaçlayan Akdeniz İçin Birlik Zirvesi, İsrail'in yeni yerleşim yeri açma kararlılığı yüzünden ikinci kez erteleniyor. Başbakan Erdoğan, Barcelona'daki zirveyi programına almıştı.

İspanya'nın 2010 yılının ilk yarısında üstlendiği AB dönem başkanlığı sırasında Haziran ayında düzenlemek istediği, ancak "başarısızlıkla sonuçlanacağı" endişesiyle ertelenen zirvenin öngörüldüğü üzere 21 Kasımda da yapılamayacağı belirtiliyor. Henüz resmi açıklama yapılmasa da diplomatik kaynaklar, İsrail'in son günlerde açıkladığı doğu Kudüs'e 1300 konut inşaatı kararına tepkilerden ve son Arap Birliği toplantısında zirveye katılmama yönünde görüş belirtilmesinden dolayı Barselona'da yapılacak zirvenin erteleneceğini söylediler.

ERDOĞAN PROGRAMINA ALMIŞTI

Akdeniz İçin Birlik projesinde yer alan ülkelerden üst düzey yetkililerin 12 Kasımda Brüksel'de yapacakları toplantının ardından, 21 Kasımdaki zirvenin ertelendiğinin resmen duyurulması bekleniyor. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 43 ülkenin devlet veya hükümet başkanlarını bir araya getirecek zirveye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılması öngörülüyordu.

Hedefine ulaşmayan 1995 tarihli Barselona sürecine alternatif olarak Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından ortaya atılan Akdeniz İçin Birlik, kurulma kararını almak için ilk toplantısını 2008 Temmuz ayında yapmış, ancak o tarihten bu yana bir zirve düzenlenememişti.

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Arap liderlerin tepkisine karşılık, zirveye katılma kararlılığını sürdürdüğü bu yüzden zirvenin bu şartlar altında yapılamayacağı belirtiliyor.

ERDOĞAN, 'PERES VARSA BEN YOKUM' DEMİŞTİ

Başbakan Erdoğan, geçen ay Atina'da yapılan İklim Değişikliği Zirvesi'ne İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in katılacağının duyulması üzerine, "Peres varsa ben yokum" resti çekmişti. Peres'in katılmaması üzerine Erdoğan, Atina'ya gitmişti. Türk Hükümeti'nin, Akdeniz İçin Birlik Zirvesi öncesinde "sessiz kalması" dikkat çekti.

dunyabulteni



Bu haber 999 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,362 µs