En Sıcak Konular

Terörden zarar görenlere 1 milyar 964 milyon TL harcandı

14 Kasım 2010 13:23 tsi
Terörle mücadele kapsamında zarar gören vatandaşların zararlarının karşılanması için şimdiye kadar 1 milyar 964 milyon 218 bin 707 TL ödendiği bildirildi.

5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun çerçevesinde, terör ve terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler nedeniyle zarar gören vatandaşların bu zararları devlet tarafından karşılanıyor. İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre kanunun yürürlüğe girdiği tarihten Eylül 2010 sonuna kadar valilikler bünyesinde kurulan Zarar Tespit Komisyonlarına toplam 359 bin 28 başvuru yapıldı. Komisyonlarca 251 bin 149 adedi sonuçlandırıldı. Bugüne kadar zarar gören vatandaşlara 1 milyar 964 milyon 218 bin 707 TL ödendi.

2010 yılı bütçesinden tahsis edilen 700 milyon TL ödeneğin tamamı ise kullanıldı. 300 milyon TL'lik ilave ödenek sağlanmasıyla birlikte terör zararlarıyla ilgili karar verilen bütün dosyaların ödemesi tamamlamış ve ödemeler aylık olarak düzenli hale getirilmiş olacak.

Terörle mücadele kapsamında zarar gören vatandaşların zararlarının karşılanması için 2011 yılı için ise İçişleri Bakanlığı tarafından 400 milyon TL ödenek öngörüldü.

KÖYE DÖNÜŞLER İÇİN 65 PROJE HAYATA GEÇİRİLDİ

İçişleri Bakanlığı, başta güvenlik olmak üzere çeşitli nedenlerle köylerinden ayrılan ailelerden geri dönmek isteyenlere yönelik olarak; köylerde yaşamın yeniden başlatılması ve kalıcı hale getirilmesi için tarım, hayvancılık ve el sanatları gibi faaliyetlere de destek veriyor.

Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi (KDRP), terör dolayısıyla göçün en yoğun yaşandığı 14 ilde uygulanıyor. Projenin bundan sonraki uygulanmasında ise şehir merkezlerinde yaşamaya devam etmek isteyen vatandaşların ekonomik ve sosyal durumlarının iyileştirilmesine, şehir hayatına uyumlarının geliştirilmesine ve istihdamlarının artırılmasına yönelik rehabilitasyon çalışmalarına ağırlık veriliyor. Bu doğrultuda 2009 yılında proje için tahsis edilen 16 milyon 578 bin TL'lik ödeneğin kullanımında "Proje Esaslı Ödenek Tahsisi" usulü uygulandı.

Bakanlık tarafından valilik ve kaymakamlıklarca hazırlanan proje teklifleri değerlendirilerek kız öğrenci yurtları, toplum merkezleri, kadın-çocuk eğitim merkezleri ve spor tesisleri gibi rehabilitasyon ağırlıklı 34 proje desteklendi. Projenin 2010 yılı ödeneği olan 16 milyon 159 bin TL'lik tutar da illerden gelen proje teklifleri doğrultusunda 31 proje için tahsis edildi. Böylece 2009-2010 yıllarında sosyal içerikli, istihdam artırıcı ve altyapı projelerinden oluşan toplam 65 proje hayata geçirildi. İçişleri Bakanlığı, 2011 Yılı Bütçesinde KDRP için 16 milyon 500 bin TL ödenek ayırdı.

Öte yandan İçişleri Bakanlığı hizmet içi eğitim semineri düzenleyecek. Seminerle şunlar hedefleniyor: KDRP bürolarının eşgüdüm içersinde, etkin ve verimli bir şekilde çalışmalarını sağlamak. Uygulamaya ilişkin verilerin derlenmesi, değerlendirilmesi, proje hazırlama kapasitesinin geliştirilmesi. Hazırlanan KDRP proje tekliflerinin program üzerinden yapılmasının sağlanması. Yazılım programının verimli kullanılmasının geliştirilmesi ve uygulamada ortaya çıkan sorun ve tereddütlerin tartışılması ve çözüme kavuşturulması. "Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi Hizmet İçi Eğitim Semineri" 1 -3 Aralık tarihlerinde Antalya'da yapılacak.

cihan

 



Bu haber 713 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,539 µs