En Sıcak Konular

ABD Rusya'ya nükleer sözü verdi

14 Kasım 2010 13:09 tsi
ABD Rusya'ya nükleer sözü verdi 
Japonya'da bir araya gelen Rusya ve ABD liderleri arasında yapılan görüşmede nükleer silahsızlanma sözü verildiği öğrenildi.

Nükleer silahsızlanma konusunda Japonya'da önemli bir görüşme yapıldı. ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'e, iki ülke arasındaki yeni Nükleer Silahların İndirimi (START) anlaşmasının kongrenin seçim sonrası oturumunda oylanacağını belirterek, anlaşmanın onaylanmasının yönetiminin önceliği olduğunu kaydetti.

İki lider, Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Toplantısı için bulundukları Japonya’nın Yokohama kentinde bir araya geldi.  Obama, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, START anlaşmasının kongrede onaylanması sözünü yinelediğini söyledi.  

Barack Obama, Medvedev'in Rusya'da siyasi sistemde reform yaptığını ve ülkeyi ileri götürdüğünü belirterek, Medvedev’in Dünya Ticaret Örgütü üyeliği çabasını desteklediğini ve bu konuda Medvedev ile “yakın çalışma” içinde olduğunu ifade etti. İki lider de ülkelerini dost ve ortak olarak nitelendirerek, yakın ilişki içinde olduklarını belirtti.      

Obama, Moskova'nın Afganistan ve Ortadoğu'dan Sudan'a uluslararası sorunlar konusundaki iş birliğine teşekkür ettiğini söyledi. Medvedev de bu görüşmeyi yapmaktan, ikili ilişkiler ve uluslararası konuları ele almalarından memnun olduğunu belirterek, ilişkilerinin çok iyi olduğunu, birbirlerini iyi anladıklarını ifade etti. Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ve ABD Başkanı Barack Obama, 8 Nisanda Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da, süresi geçen yılın aralık ayında sona eren START1 anlaşmasının yerini alacak START2 anlaşmasını imzalamıştı. İki lider, nükleer silahlarını yaklaşık yüzde 30 oranında azaltmalarını öngören START2 anlaşmasının onay sürecinin eş zamanlı yapılması konusunda anlaşmıştı. Anlaşmanın oylanacağı kongrenin üst kanadı senatoda demokratlara karşı azınlıkta olan cumhuriyetçilerin anlaşmanın onaylanmasına karşı direnci bulunuyor.

dunyabulteni

 



Bu haber 825 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,155 µs