En Sıcak Konular

Paylaşım anlaşması erken sarsıldı

14 Kasım 2010 12:07 tsi
Paylaşım anlaşması erken sarsıldı

Sekiz aydan beri hükümet kurulamayan Irak'ta tarafların hafta içinde vardıkları iktidar paylaşım anlaşmasının oluşturduğu olumlu atmosfer kısa sürdü.

Sünnilerin desteklediği Irakiye grubunun lideri İyad Allavi, anlaşmanın 'öldüğünü' söyleyerek, ülkede şiddet olaylarının artabileceği uyarısında bulundu.

Irak'ta Sünnilerin desteklediği Irakiye grubunun lideri, eski Başbakan İyad Allavi, yeni varılan iktidar paylaşımı anlaşmasının "öldüğünü" söyleyerek, ülkede şiddet olaylarının artacağı öngörüsünde bulundu. Allavi, CNN'e verdiği demeçte, Irakiye üyelerinin bir kısmının hükümete katılabileceğini; ancak kendisi dahil, partinin büyük çoğunluğunun hükümetin dışında kalacağını belirtti.

Allavi'nin grubu, 8 aydır süren siyasi belirsizliğe son vermek için, Şii Başbakan Nuri el Maliki başkanlığında kurulacak yeni hükümete katılmayı en son kabul eden büyük parti olmuştu. Ancak, seçimleri kıl payı kazanan Irakiye'nin milletvekillerinin üçte ikisi, perşembe yapılan meclis oturumunu, bloklar arasında varılan anlaşmanın ihlal edildiği gerekçesiyle terk etmişti. İyad Allavi, CNN'e, "İktidar paylaşımı anlaşması mefhumunun artık öldüğünü düşünüyoruz. Anlaşma bitmiştir." dedi. Hükümette yer almaktansa muhalefette kalmayı düşündüğünü söyleyen Allavi, "Bu oyunda yer almayacağım. Irak'ta olanlar yeni diktatörlüktür." diye konuştu. Allavi, anlaşmanın sonlandırılmasının gelecek hükümeti nasıl etkileyeceğine ilişkin bir soruya karşılık, gerginlikler ve şiddet olacağı tahmininde bulundu. Irakiye'nin diğer isimleri, partinin hükümete katılmayı hâlâ düşündüğünü söylerken, Irakiyeli bir yetkili, milletvekillerinin meclisi terk etmesini "yanlış anlama" olarak nitelendirdi. Irakiye grubu vekilleri dünkü meclis oturumuna da katıldı.

DAVUTOĞLU arayıp MALİKİ'Yİ TEBRİK ETTİ

Irak'ta aylar süren siyasi belirsizliğin ardından yeni hükümetin El Maliki başkanlığında kurulması, cumhurbaşkanının Kürt olması, meclis başkanının Irakiye'den seçilmesi konusunda anlaşma sağlandığı açıklanmıştı. Milletvekilleri, Celal Talabani'yi cumhurbaşkanlığına yeniden getirmiş, Usame el Nuceyfi de meclis başkanı seçilmişti. Talabani daha sonra El Maliki'yi hükümeti kurmakla görevlendirmişti. Allavi'nin de henüz kurulmayan Siyasi Konsey'in başkanlığına getirileceği bildirilmişti.

Bu arada, Talabani, kuzeydeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani ve Nuceyfi ile önceki gün telefonda görüşen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu dün de Başbakan Maliki'yi yeni görevinden dolayı tebrik etti. Bakan, Iraklı liderlere istişareleri sürdürme çağrısı yaptı.
 
zaman



Bu haber 849 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,675 µs