En Sıcak Konular

Eker'in listesindeki kurbanlık fiyatları

14 Kasım 2010 11:01 tsi
Türkiye'yi Kurban Bayramı heyecanı sararken, hayvan pazarları da hareketlendi. Tarım Bakanı Eker, Türkiye genelindeki tüm fiyatları bizzat üreticiden tek tek topladı. İşte Eker'in listesindeki kurbanlık fiyatları:

Tarım Bakanı Eker, tüm Türkiye genelindeki fiyatları bizzat üreticiden tek tek topladı. Eker’in verdiği bilgiye göre büyükbaş kurbanın kilo fiyatı ortalama 10.3, küçükbaşın ise 11.12 lira

Kurbanlık hayvanlarla ilgili aldığı tedbir ve denetimlerle fiyatların hızla artmasının önüne geçen Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker de tüm Türkiye’deki kurbanlık fiyatları saat saat izliyor. Bakan Eker, kurban fiyatları ve ithalatla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Anadolu yakasında 11-12 lira

 İstanbul Anadolu yakasında tespitlerine göre fiyatlarda bir anormallik olmadığını kaydeden Eker “Büyükbaş hayvanın kilosu 11-12 lira arasında.

Biz bütün muhtarlıklara bir sene öncesinden haber verdik. Bütün besicileri tek tek arattırdım, ‘problem olmasın’ dedik.

Ben şöyle bir bilgi aldım, Avrupa yakasında oturanların bazıları, bağlantılarını, Anadolu yakasıyla yapıyorlar. Gidip orada alıp, orada kesiyor, Avrupa yakasına getiriyorlar” dedi.

Şapla mücadele nedeniyle Anadolu’dan Avrupa’ya hayvan geçişi yapılmadığını hatırlatan Eker, ithal kurbanlıkların da sadece Trakya bölgesinde satıldığına dikkat çekti.

Geçtiğimiz haftalarda kurbanlık fiyatlarının bayram yaklaşınca şekilleneceğini belirten Eker, dün sabah itibariyle Türkiye’nin dört bir tarafındaki kurban fiyatlarını bizzat telefonla öğrendiğini söyledi.

Eker, bizzat hayvan üreticisinden aldığını kaydettiği fiyatları il il not etmiş. Bakan Eker’in el yazısıyla topladığı fiyatlara göre Türkiye’de dün oluşan kurbanlıkların ortalama kilogram fiyatı büyükbaş hayvanlarda 10.3 lira, küçükbaş hayvanlarda 11.12 lira. Eker “Biz Türkiye genelinde kurban fiyatını topladık. Geçen yılki fiyatlarla kıyaslandığında yüzde 10 civarında bir artış olmuş” dedi.

İLK GÜN ALIN

Bakan Eker’in verdiği bilgilere göre büyükbaş hayvanda kurbanın kilo fiyatı İstanbul’da 11-12 lira, Ankara’da 11.5 lira ve İzmir’de 10 lira. Kurbanlık fiyatları geçen yıla göre spekülasyonu yapıldığı gibi çok yüksek artış göstermediğini kaydeden Bakan Eker, vatandaşlara da şu mesajı verdi:

“Türkiye genelinde oluşan fiyatlara baktığımızda ortalama fiyatlar gerçek fiyatları oluşturuyor. Pazara öğleden sonra gidilir. Türkiye’de yeterli miktarda kurbanlık hayvan var.

Vatandaşımız bayramın ilk gününde almaları durumunda fiyat konusunda büyük bir kayba uğramayacaktır.”

İthalat ihtiyaçtan değil şap önlemi

Trakya bölgesine önceki akşam itibariyle toplam 200 bin küçükbaş hayvanın geldiğini kaydeden Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, bunların satışa çıktığını belirtti.

Kamuoyunda ithal kurbanlıklarla ilgili yanlış bir algılamanın söz konusu olduğunu kaydeden Eker, ithalatın ihtiyaçtan değil, tamamen şap hastalığıyla 3 yıldır sürdürülen mücadeleden dolayı yapıldığını kaydetti.

Eker’in fiyat listesi

İller    Büyükbaş    Küçükbaş

Adana         11           12

Ankara        11,5        12

Bursa          11            13

Erzurum       10           11

Gaziantep    10            11

İzmir              10           12

Konya             11         11

Mersin             11        11

Tekirdağ          9,5    10

Şanlıurfa        9          10

Diyarbakır    10    10,5

Kırşehir    10    10

Ortalama    10,3    11,12

Not: Kilogram fiyatlarıdır.

Bakan Eker, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Asırlardır Türkiye’de şap hastalığı var. Avrupa Birliği’nde bu yok. Batı sınırından başlayarak, doğuya doğru bu hastalığı ortadan kaldırmayı hedefliyoruz.

3 sene uğraştık. Trakya’dan başladık ve bu hastalıktan temizledik. Milyonlarca hayvandan bahsediyoruz. Bu hayvanların hepsini tekrar tekrar aşıladık. Ama en önemlisi geçişleri kontrol altına aldık. Burayı temizleyince Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’ne başvuruda bulunduk. Geldiler, incelediler.

GIDA FASLI AÇILDI

Biz 2010 Mayıs ayında Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nden sertifikamızı aldık. Bu sertifika ile Türkiye AB ile gıda faslının müzakeresini açtı. Çünkü AB’nin ön şartıydı. Bu da tam bu yıla denk geldi.

Biz Trakya’yı hayvancılık ve ihracat üssü haline getiriyoruz. Hedefimiz bu. Bu sayede Türkiye’nin önü açılmış olacak.” İstanbul’un Avrupa yakasına her yıl Anadolu’dan kurban geldiğini hatırlatan Eker “3 senede sadece 15 gün kurban için açıyorduk.

Ama bu sene baktık ki Kurban Bayramı’nda 15 gün açarsak bu çok büyük bir risk olur. Hastalık yayılır bulaşırsa tüm emekler boşa gider” dedi. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nden alınan sertifaka ve AB’deki pozisyonun kaybedilmemesi gerektiğini kaydeden Eker, şunları söyledi:

“Bu sene ancak Anadolu’dan önceden karantinaya alınmak kaydıyla, 10 kilometre etrafında şap görülmemek kaydıyla, aşıları zamanında yapılan gelsin diğerleri gelmesin dedik. Bu karar Avrupa yakasında kurbanlık kesecek tüketicinin alehine bir durum ortaya çıkabilir mi?

Çıkabilir... Biz de dünyada şap hastalığı olmayan bölgelerden Trakya bölgesi için, bu özel durum için ithalata izin verdik. Dolayısıyla bölgenin ihtiyacını bu şekilde karşılayarak tüketicinin zarar görmesinin önüne geçtik.

Ve dün akşam itibari ile toplam 200 bin koyun bölgeye geldi.”

star



Bu haber 712 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,627 µs