En Sıcak Konular

TSK'nın haberleşme ağı şifreleri, yurt dışına mı satıldı?

14 Kasım 2010 09:43 tsi
TSK'nın haberleşme ağı şifreleri, yurt dışına mı satıldı?
Şantaj ve askerî casusluk soruşturması kapsamındaki aramalarda el konulan bilgisayarlarda devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeler çıktı.

Bunlardan biri 'TSK'nın entegre muhabere sistemi' olarak bilinen iletişim ağıyla ilgili. Belgelerde sistemi millileştirmeyi ve ağ içerisindeki bilgi sızmasını engellemeyi amaçlayan 'TSK fiber optik kablo denetim sistemi' adlı projenin karşısına, biri komşu iki ülkenin isimlerinin not düşüldüğü belirlendi. Şimdi soruşturma kapsamında zanlıların yurtdışı bağlantıları ve bu projenin bilgilerinin yurtdışına gönderilip gönderilmediği araştırılıyor.

Daha önce Ergenekon aramalarında da komutanların savaş durumunda birbirleriyle haberleşmek için kullandığı 'TAFICS' kodları bulunmuştu. Ergenekon sanıklarının bu kodları hangi amaçla ele geçirdiği tespit edilememişti.

Askerlere fuhuş şantajı operasyonuyla başlayan ve devletin güvenliğine ilişkin gizli belgelerin ele geçirilmesiyle derinleştirilen şantaj ve askerî casusluk soruşturmasında uluslararası casusluk belgeleri çıktı. Deniz Üsteğmen E.K.'den çıkan belgeler arasında 'TSK fiber optik kablo denetim sistemi'nin karşısında birisi komşu iki ülkenin adının not düşüldüğü tespit edildi. Proje fiber kablo sistemiyle oluşan iletişim ağının denetimi ve tahrip durumunda bilgilerin sızmasını engellemeyi amaçlıyordu. TAFICS, ordunun kendi içerisinde haberleşme sistemi olarak kullanılıyor ve kontrolünü sadece yüksek rütbeli subaylar tarafından izin verilmiş personel yapıyor. Ayrıca savaş durumunda gizli görüşmeler de bu sistem üzerinden yapılıyor ve sadece ordu içindeki hızlı iletişimi sağlamak amaçlı kullanılıyor. Üzerine not düşülen proje de bu sistemin tamamen millileştirilmesini, herhangi bir tahribat durumunda sistem üzerindeki bilgilerin korunmasını ve sızmayı engellemeyi amaçlıyordu. Kablo denetim sistemi yabancılar tarafından kurulmuş, ancak daha sonra yapılan çalışmalarla yabancı bağlantıların kontrolünden kurtarılmaya çalışılmıştı.

'TAFICS' kodları daha önce Ergenekon sanıklarından bazılarında da ortaya çıkmıştı. Ergenekon tutuklu sanıklarından Ergun Poyraz'ın evinde ele geçen bir belgede yüksek rütbeli askerlerin bütün özel bilgileriyle birlikte 'TAFICS' denilen kodlar da ele geçirilmişti. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev yapan yüksek rütbeli her komutanın 'TAFİCS' denilen bir kodu bulunuyor. Komutanlar bu kodu savaş durumunda kendi aralarında haberleşmek için kullanıyor. Poyraz'ın fişleme belgesinde her bir komutanın bu kodu da yer alıyordu. Ayrıca İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon tutuklusu Hayrettin Ertekin'e de çapraz sorgu sırasında yüksek rütbeli generallerin özel durumlarda haberleşmelerini sağlayan 'TAFİCS' numaralarını nereden ve ne için bulundurduğu sorulmuştu.
 
zaman



Bu haber 1,118 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,170 µs