B planı | " /> B planı | "/>

En Sıcak Konular

CHP’de muhaliflerin B planı

14 Kasım 2010 11:39 tsi
CHP’de muhaliflerin B planı 

CHP'de Kılıçdaroğlu'nun, PM'nin yenilenmesini öngören seçimli kurultay kararı vermesi, muhalif ekipleri harekete geçirdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Parti Meclisi'nin (PM) yenilenmesini öngören seçimli kurultay kararı vermesi, muhalif ekipleri harekete geçirdi. Eski Genel Başkan Deniz Baykal ve esik Genel Sekreter Önder Sav'ın ekipleri, yeni PM'de yer almak için kulis yapmaya başladı.

PM KULİSLERİ BAŞLADI

PM üyeleri, milletvekilleri ve son olarak il başkanları ile görüşen Kılıçdaroğlu'nun, PM'nin yenilenmesini öngören seçimli kurultay kararını vermesi, kulisleri hareketlendirdi.

Tüzüğe göre PM, genel başkan dışında 80 üyeden oluşuyor. Kararlar salt çoğunlukla alınıyor. Bu nedenle Kılıçdaroğlu'na, PM'de "ana gövdenin" kendi ekibinden oluşması, ancak Baykal ve Sav cephesinden isimlerin de PM'de yer alması yönünde öneriler gittiği konuşuluyor. Kılıçdaroğlu'nun ise, seçimler öncesi "birlik beraberlik" görüntüsüne önem verdiği, ancak PM'de önümüzdeki süreçte yeniden ayrışma yaşanmasını da istemediği belirtiliyor. Bu nedenle Kılıçdaroğlu'nun ekiplere kontenjan hakkı tanıyıp tanımayacağı merak konusu.

ÇARŞAF ÖNERGESİ CEPTE

Kılıçdaroğlu'nun PM'yi tamamen kendi isimlerinden oluşturarak bu ekipleri dışlaması durumunda ise, kurultayda "çarşaf liste" ile yönetimin belirlenmesi yönünde önerge verilebileceğine işaret ediliyor. CHP tüzüğü, yönetimin, blok ve çarşaf liste ile belirlenmesine olanak sağlıyor. Blok listede genel başkanın hazırladığı tek liste, delege oyuna sunuluyor. Blok liste yönteminde listeyi delmek organizasyon gerektiriyor. Aynı ismin çizilip aynı ismin yazılması gerekiyor.

Tüzük sosyal demokrat partilerin geleneğinde yer alan "çarşaf listeye" de olanak sağlıyor. Tüzüğe göre, kurultay gündeminde çalışma raporunun okunmasına ve görüşülmesine geçilmeden önce, delegelerin onda birinin imzasıyla önerge verilebiliyor. Önergenin kurultay üye tam sayısının salt çoğunluğunun kararı ile kabul edilmesi durumunda parti yönetimi çarşaf liste ile belirlenebiliyor. Çarşaf listede, tüm adaylar listede yer alıyor, en fazla alınan oy sırasına göre yönetim belirleniyor. Bu durumda, genel başkanın istediği isimler yerine kurultay iradesi listeyi belirliyor. Ekiplerin istediği isimler, delege güçlerine göre listeye girebiliyor.

RAPORLAR KURULTAYI BEKLİYOR

CHP'de yaşanan tartışmalı yönetim değişikliği, partinin seçim, Kürt ve türban raporu gibi çalışmalarının kamuoyuna açıklanmasını da geciktirdi. Seçim ve Kürt raporunu hazırlayacak komisyonlara eski ekipten Samsun Milletvekili Haluk Koç ile Ankara Milletvekili Hakkı Süha Okay başkanlık ediyordu. Okay ve Koç'un yürüttüğü çalışmalara ilişkin belgelerin, henüz yeni yönetime iletilmediği belirtildi. Kılıçdaroğlu, raporların yeni yıldan önce kamuoyuna açıklanacağını duyurmuştu. Ancak parti içi tartışmalar, teknik çalışmaları aksattı. Raporların tamamlanması için, Kılıçdaroğlu'nun seçimli kurultay kararını vermesi ve yeni yönetimin belirlenmesi bekleniyor. Yeni yönetim içinden komisyonların güncellenmesi bekleniyor. Komisyonların güçlendirilmesinin ardından raporların tamamlanarak kamuoyuna açıklanacağı ifade ediliyor.

UMUT ORAN SÜRDÜRÜYOR

CHP'den dün yapılan yazılı açıklamada, Kürt raporu çalışmalarının aksaksız olarak sürdürüldüğü ifade edilerek, "CHP'nin ilgili her kişi ve her kesimle görüş alışverişinde bulunarak sorunları yerinde incelemek ve değerlendirmek için oluşturduğu Doğu ve Güneydoğu Komisyonu çalışmalarına daha önce de aynı komisyonda eşbaşkan olarak görev yapan Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran başkanlığında devam etmektedir" denildi. Açıklamada, Oran başkanlığındaki komisyonun bayram sonrası Ağrı, Van ve Hakkari illerine giderek çalışmalarını sürdüreceği kaydedildi.

Öte yandan CHP Genel Sekreteri Süheyl Batum, dün il başkanlıklarına gönderdiği genelgede, seçime yönelik çalışmalarda yer alacak üye ve gönüllülerin belirlenerek, genel merkeze bildirilmesi istendi. Genelgede, gönüllü kayıtların, www.chp.org.tr adresinden 24 Kasım 2010 saat 18.00'e kadar tamamlanması talimatı verildi.

Baykal: İzleyici sırasından izliyorum

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, Devlet eski Bakanı Mehmet Gülcegün'ün cenaze törenine katılmak üzere gittiği Meclis'te gazetecilerle sohbet etti. Baykal, soru üzerine, eski CHP Genel Sekreteri Önder Sav ile herhangi bir görüşme yapmadığını belirtti.

Baykal, parti içi gelişmelerle ilgili soruları ise "Bu konularla ilgili konuşmak isteyeceğimi bilirsiniz, söylenecek çok şey olduğunu da biliyorum. Fakat bir şey söylemek doğru değil. ızleyici sıralarından olaya bakmayı deneyelim" diye yanıtladı.

Baykal, kurultay çağrısı ile ilgili olarak ise, "Siyasi baskı yapıyor gibi bir görüntü vermek istemem. Parti ve Türkiye yararına olduğunu düşündüğüm bir değerlendirmeyi koydum. Onu parti organları takdir eder, etmez, uygular, uygulamaz, onların takdiridir. Bir kampanya açmış gibi, bir siyasi mücadele veriyor gibi bir görüntüye girmek istemiyorum'' diye konuştu.

Sayın Cumhurbaşkanım sıkılmayınız lütfen!

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Türkmenistan dönüşü gazetecilerle yaptığı sohbette başörtüsü soruları üzerine, "Ben, bu konudan bıktım, sıkıldım” diyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yanıt verdi.

Mesajına "Sayın Cumhurbaşkanım. Sıkılmayınız lütfen" diye başlayan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Konu ile ilgili tartışmalarda, sözü tersinden değil düzünden söylerseniz, tartışma en azından sizin açınızdan biter. İlkokulda kız çocuklarımızın başörtüsü ya da türban bağlaması serbest olacak mı? Olmayacak mı? Böyle bir şey söz konusu bile olamaz. Çünkü rüştünü bile ispat etmemiş bu çocuklar, kendi özgür iradeleriyle başlarını bağlamazlar deyin. Hem siz rahatlarsınız hem de halk. Bunu diyemiyorsanız, bu konuda daha çok sıkılmaya devam edersiniz.''

Cumhurbaşkanı Gül, önceki gün gazetecilerin başörtüsü konusuyla ilgili soruları üzerine şunları söylemişti:

"Ben, başörtüsü konusundan bıktım, sıkıldım. Açık söyleyeyim, bıktım. Yani bu kadar nedir, konuş, konuş, konuş. Herkesi serbest bırakın. Herkes ne düşünüyorsa onu konuşsun, ne istiyorsa yazsın, ne istiyorsa giysin”

bugün



Bu haber 1,075 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,969 µs