En Sıcak Konular

Aliyev'in tehdidi Ermenistan'ı telaşlandırdı

13 Kasım 2010 21:30 tsi
Aliyev'in tehdidi Ermenistan'ı telaşlandırdı Azerbaycan lideri İlham Aliyev'in konuşması Ermenistan tarafından endişe ile karşılandı

Ermenistan devlet başkanı Serj Sarkisyan, Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev'in savaş tehdidinde bulunması ve Azeri savunma bütçesinin rekor düzeye ulaşmasından sonra geri adım atmaya hazırlanıyor.

İç politikada muhalifleri ve eski Karabağ savaşçılarını tatmin etmek maksadıyla görüşmelere başladı. Ermeni basınında yer alan haberlere göre Devlet Başkanı "Yerkrapa" askeri-siyasi teşkilatının başkanı general Manvel Grigoryan'la bir araya geldi.

İkilinin görüşmesinin iki saat devam etmesine rağmen görüşmenin içeriği hakkında basına açıklama yapılmadı. Hükümete yakın olan kaynaklar görüşmenin Astana'da düzenlenecek AGİT zirvesine hazırlık maksadıyla yapıldığını belirtti. Zirve sırasında Sarkisyan'ın Aliyev'le bir araya gelmesi bekleniyor. Başkanların son görüşmesi Ekim ayının 27'de Astrahan'da yapılmış ve taraflar AGİT zirvesine yol haritası ile beraber geleceklerine dair anlaşma sağlamıştı. Zirve öncesinde Yekrapa gönüllüleri ile görüşmede Sarkisyan'ın anlaşma sağlamaya çalıştığı bildirildi. Bu teşkilatın başkanı Vazgen Sarkisyan Başbakanlık yapmış ve meclis binası içerisinde uğradığı silahlı saldırı sonucunda öldürülmüştü.

Teşkilat eski devlet başkanı Petrosyan'ı Karabağ barış anlaşması imzalamaya hazır olduğu için istifaya zorlamıştı. Son seçimlerde bir kısmı Petrosyan'a destek verse de üyelerinin çoğunluğu Sarkisyan'a yakınlığı ile biliniyor. Bu arada Rusya Ermenistan meclislerarası arkadaşlık grubunun başkanı SSCB'nin başbakanı olarak da görev yapmış Nikolay Rıjkov Erivan'da yapmış olduğu konuşmasında barış görüşmelerinin tıkandığını beyan etti. Rus basınında yer alan haberlere göre ise birkaç gün önce Moskova'da yapılan dışişleri bakanları zirvesinden sonuç alınamadı.

Ermenistan'da Astana zirvesi öncesinde muhalif liderler açıklama yaparak Sarkisyan'a Astana görüşmesi öncesinde Sarkisyan üzerinde yurt dışı baskısının arttığını iddia etti. Hindistan ziyareti sırasında açıklama yapan Ermenistan dışişleri bakanı Nalbadyan Azerbaycan askeri bütçesinin son yedi yıl içerisinde 18 misli artmasına dikkat çekerek endişelerini dile getirdi.

Rusya Dışişleri bakanlığı içerisinde faaliyet gösteren Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsünün uzmanı Stanislav Çernyayevski Kremlin sarayı iki yıl önce yapılan anlaşmaya yakın bir anlaşmanın imzalanması için baskı yapacak. Siyasi uzman bunun yanı sıra Kremlin sarayının bölgeyi kontrol altında tutabilmesi ve batılı ülkeleri bölgeden uzak tutabilmek için sorununun kendi istekleri yönünde çözülmesini istiyor. Bölge uzmanları Kremlin sarayının daha fazla çözümlüzlükten yana olduğununun altını çizdi.



Bu haber 1,215 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,853 µs