En Sıcak Konular

'Darbe döneminde kültürümüze düşmanlıklar yapılmış'

13 Kasım 2010 13:21 tsi
'Darbe döneminde kültürümüze düşmanlıklar yapılmış' Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, askeri darbelerin sadece insani yönden değil, kültür ve sanatına da büyük zarar verdiğini ifade etti.

Günayn, bunun en çarpıcı örneğinin Bedri Rahmi Eyüpoğlu'nun 1958'de Brüksel'de sergilendikten sonra kaybolan ünlü eseri "Mozaik Duvar" olduğunu söyledi.

KKTC'deki temaslarını sürdüren Günay, Lefkoşa'da Sidestreets'te devam eden "Kayıp Mozaik Duvar" sergisini gezdi ve sergiyle ilgili sunumu izledi. Günay sergi salonunda yaptığı açıklamada, Türkiye'de darbelerin sadece işkence boyutlu olarak değerlendirildiğini, darbe döneminde sanat eserlerine de büyük zararlar verildiğini ifade etti.

Ertuğrul Günay, sergiyi gezmesinin ardından yaptığı değerlendirmede, Bedri Rahmi

Eyüpoğlu'nun Kayıp Mozaik Duvar'ının, askeri darbelerin sadece insani değil, kültür sanata verdiği zararı da gösteren bir olay olduğunu belirtti. Günay, serginin Türkiye'de de açılması için gerekli girişimleri yapacağını açıklayarak, "Kim bilir daha başka nelerimiz kayboldu. Bu, devlet gözetiminde bir zayiattır. Dehşet içinde izledim. Buraya gelmemi sağladığı için Büyükelçi Kaya Türkmen'e teşekkür ederim." dedi.

Eyüpoğlu'nun eserinin serüvenin, Türkiye'nin geçirdiği üç askeri darbenin olduğu yıllarda yaşandığını kaydeden Günay, ortada bir kültür tahribatı olduğunu, nasıl bir aymazlık, talan ve açgözlülük yaşandığını görmekten çok etkilendiğini söyledi.

"DARBELERDE KÜLTÜRÜMÜZE BÜYÜK DÜŞMANLIKLAR YAPILMIŞ"

Bakan Günay, Lefkoşa'da Bedri Rahmi Eyüpoğlu adına düzenlenen sergiyi gezerken, zarar gören sanat eserlerine de değindi. Türkiye Cumhuriyeti'nin darbelerden çok çektiğine vurgu yapan Günay, 1960-70 ve 80 yıllarında yaşanan antidemokratik uygulamalara değindi. Sergide zarar gören eserleri işaret eden Bakan Günay, "Üç darbenin Türkiye'deki çarpıcı ürünlerinden biri. Hiç bilmediğimiz tahribatlarından biride bu. İşin sadece insana yapılan işkence boyutuyla ilgiliyiz, ama kültürümüze sanatımıza ne büyük düşmanlıklar yapılmış." yorumunda bulundu.

Dünyaca ünlü Türk ressam ve şairi Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun 1958'de Brüksel'de Expo 58 Fuarı'nda sergilendikten sonra kaybolan, 227 metrekarelik ödüllü eseri "Mozaik Duvar"ın bir bölümünün sergilendiği "Kayıp Mozaik Duvar" sergisi, 30 Kasım'a kadar açık kalacak. Tümü ilk kez Brüksel'de sergilenen Mozaik Duvar, 1960 yılının Ekim ayında Uluslararası Kıbrıs Fuarı'nda da sergilendi. Ancak 227 metrekarelik mozaik duvarın bütünü, ne fotoğrafik olarak, ne de orijinal şekliyle 1958'den sonra hiç görülmedi. Mozaik Duvar'ın bir bölümü Kıbrıs'ta bulundu ve dijital olarak yeniden bir araya getirildi.

Cihan



Bu haber 601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,675 µs