İrlanda | " /> İrlanda | "/>

En Sıcak Konular

Avrupa'nın yeni korkusu: İrlanda

12 Kasım 2010 20:19 tsi
Avrupa'nın yeni korkusu: İrlanda 
İrlanda'nın artan bütçe açıkları Euro Bölgesi'nde endişelere neden oldu, akıllara Yunanistan geldi.

Avrupa'nın yeni kabusu İrlanda oldu. İrlanda ekonomisine ilişkin endişeler, piyasalara Euro Bölgesi'ne ilişkin riskleri yeniden hatırlattı.

İrlanda'nın uluslararası mali yardıma ihtiyaç duyacağı endişesi, İrlanda'nın 10 yıllı tahvil faizlerinin yüzde 8'i aşarak rekor kırmasına neden oldu. Almanya ile İrlanda'nın 10 yıllık tahvil faizleri arasındaki fark tarihi zirveye ulaştı.

İrlanda endişesi, diğer Euro Bölgesi ülkelerini de etkiledi. Portekiz, İtalya ve İspanya'nın ülke risk primleri, şu ana kadar hiç görülmemiş seviyelere ulaştı.

İrlanda'ya ilişkin endişelerin artmasına yol olan en büyük neden tıpkı Yunanistan'da olduğu gibi yine bütçe açığı.

YÜZDE 32'YE VARAN AÇIK

İrlanda Maliye Bakanı Brian Lenihan, ülkenin zor durumdaki bankacılık sistemine verilen desteğin maliyetindeki artışın ülkenin bütçe açığının GSYH'ye oranını bu yıl yüzde 32 seviyesine çıkaracağını söylemişti. AB ekonomisine yük olmamak için İrlanda'nın bu oranı yüzde 3'e çekmesi gerekiyor.

Lenihan, bu kapsamda 2011 yılında, önceden öngörülenden daha güçlü kemer sıkma tedbirleri uygulayacaklarını ve 2014 yılında bütçe açığının GSYH'ya oranını % 3'e indirme hedefini bağlı olmaya devam edeceklerini ifade etti.

Ancak İrlanda Hükümeti, açığa karşın henüz sağlıklı bir bütçe kısıntısı planı ortaya koyamadı. Hükümet, son olarak bu ayın sonuna kadar 4 yıllık bir plan açıklayacağını söyledi. Bankacılık sektöründeki krizin sürmesi, bütçe planının şekillenmesini zorlaştırıyor.

AB'NİN AĞIR TOPLARINDAN AÇIKLAMA

İrlanda'ya ilişkin belirsizliği artıran diğer bir unsur da Almanya'nın açıklamalarıydı. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, ortada üzerinde uzlaşılmış bir kurtarma paketi olmasına rağmen, bu konuda yeni arayışlara girmek istemesi piyasaların kafasını karıştırdı. Konuya ilgili görüşlerini bildiren Merkel, borçlu ülkeleri kurtarmanın maliyetinin vergi mükelleflerinin üzerine yüklenmesinin adil olmadığını söyledi. Merkel, bundan sonraki mali yardımlarda yükün özel sektör tarafından omuzlanması için çaba göstereceğini ifade etti.

Tüm bu gelişmelerin ortasında G-20 zirvesinden, AB'nin ağır topları Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve İngiltere'den ortak bir açıklama geldi. Açıklamada, gelecekteki kurtarmalara dair tartışmanın bugün yaşanabilecek bir kurtarmadan bağımsız olarak devam ettiği vurgulandı. Bu açıklama piyasaları rahatlattı.

48 MİLYAR EURO GEREKİYOR

Piyasaların büyük kısmı İrlanda'nın eninde sonunda uluslararası yardıma ihtiyaç duyacağını düşünüyor. Reuters'ın anketine katılan 30 analistten 20'si,, İrlanda'nın en geç 2011 sonuna kadar yardım talebinde bulunacağını öngördü. Ankette, İrlanda'yı kurtarmanın maliyetinin 48 milyar Euro civarında olacağı ifade edildi.

EKONOMİ DARALIYOR, İŞSİZLİK YÜKSEK

Peki İrlanda ekonomisinde son durum ne? İrlanda ekonomisi bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 1.8 daraldı. İrlanda'nın yılın tamamında yüzde 1.1, 2011'de de yüzde 0.8 oranında küçülmesi bekleniyor. Ülkede işsizlik oranı da yüksek. Ekim ayı itibariyle İrlanda'da işsizlik oranı yüzde 13.6 düzeyinde bulunuyor.

ntvmsnbc

 



Bu haber 875 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,682 µs