En Sıcak Konular

''Kurban keserken kalp krizi geçirmeyin''

12 Kasım 2010 18:19 tsi
Kurban Bayramı'nda özellikle büyükbaş hayvan kesimi yapacakları uzmanlar uyardı.

Kurbanlığı keserken aşırı derecede güç sarf edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, bu sırada tansiyon, kalp damar, şeker gibi rahatsızlıkları bulunan kişilerin kalp krizi geçirme ihtimallerinin yüksek olduğuna dikkat çekti.

Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Oğuzhan, Kurban Bayramı'nda et tüketiminin yanında kurban kesimine de dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Oğuzhan, "Büyükbaş kurbanlıkların kesimi zordur ve güç gerektirir. Kişi hem şeker, kalp damar ya da tansiyon hastası, hem de aşırı heyecanlı ise kurbanı kendisi kesmemeli. Çünkü bu durumda çok heyecanlanacak, kalbini zorlayacaktır. Bu kişilerin kesim sırasında kalp krizi geçirmemeleri için kurbanlarını başkasına kestirmeleri faydalarına olacaktır." dedi.

Prof. Dr. Abdurrahman Oğuzhan, şeker, kalp damar ve tansiyon hastalarını Kurban Bayramı'nda et tüketimi konusunda da uyardı. Şeker, kalp damar ve tansiyon hastalarının fazla miktarda özellikle yağlı kırmızı et tüketiminden uzak durmasını isteyen Prof. Dr. Oğuzhan, "Bu tür hastalar, kurban eti tüketirken mümkün olduğunca az et tüketmeli ve haşlama et tüketmeli." tavsiyesinde bulundu.

Oğuzhan, Kurban Bayramı'nda et tüketimiyle ilgili şu uyarılarda bulundu: "Şeker, kalp damar ve tansiyon hastaları, beslenmeye en çok dikkat etmesi gereken hastalık grubudur. Yanlış ve düzensiz beslenme bu hastalık grubunda ciddi tehlikeler doğurur. O yüzden biz doktorlar olarak Kurban Bayramı'nda kırmızı et ve tatlı tüketimine dikkat edilmesini istemekteyiz. Çünkü hem kırmızı et, hem de şekerin fazla tüketimi, sadece şeker, kalp damar ve tansiyon hastalarında değil, normal insanlarda bile ciddi sağlık tehlikeleri doğurabilir. Kronik kalp hastalığı bulunan insanlarımıza hiç kırmızı et tüketmeyin demiyoruz. Bir süre dinlendirilmiş kurban etini dengeli tüketsinler. Az miktarda ve abartmadan. Mümkün olduğunca yağsız yerinden ve haşlama olarak. Sakatat ve kuyruk yağı tüketiminden uzak dursunlar. Bunun yanında bayram ziyaretlerinde kavurma ikramlarını geri çevirmesi bilsinler. Tatlılarda ise sütlü tatlıları tercih etsinler."

Prof. Dr. Oğuzhan, bayramlarda insanların ilaçlarını da ihmal ettiklerine dikkat çekerken, "Şeker, kalp damar ve tansiyon hastaları, bayram telaşına kapılıp, ilaçlarını hiçbir zaman ihmal etmemeli. İlaçlarını saatinde ve dozunda almalılar." uyarısını yaptı.

cihan



Bu haber 745 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,045 µs