En Sıcak Konular

Türkiye’nin ürettiği ilk savaş gemisi seyirde

12 Kasım 2010 13:03 tsi
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın Milli Gemi Projesi'nin (MİLGEM) kapsamında üretilen Türkiye’nin ilk savaş gemisi Heybeliada (F-511) ilk seyrine çıktı.

Türkiye’nin yalnızca kendi imkanlarıyla tasarlayıp inşa ettiği ilk Türk korveti Heybeliada, "stealth" yani radara yakalanmama özelliğine sahip.

Genelkurmay Başkanlığı, MİLGEM Projesi adı altında İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda, 22 Ocak 2007 tarihinde inşasına başlanan Heybeliada F-511 Korveti’nin 27 Eylül 2008 tarihinde denize indirildiğini hatırlatırken, 02 Kasım 2010 tarihinde ise ilk seyrine çıktığını duyurdu.

Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı MİLGEM Projesiyle, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir savaş gemisinin savaş sistemleri de dahil olmak üzere tüm tasarım, entegrasyon ve analiz aşamalarını tamamen milli olarak gerçekleştirildiği belirtildi.

TAMAMEN YERLİ ÜRETİM

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın, bu projeyle çok sayıda milli sanayi kuruluşu, üniversite ve bilimsel kurumu bir araya getirerek, bilgi ve tecrübe birikimiyle Türkiye’nin kendi savaş gemisinin tasarım ve üretimini yapmasını sağladığı açıklandı.

Yapılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

“Türkiye’nin ilk milli üretim savaş gemisi olan Heybeliada (F 511)’nın donatım, test/tecrübe ve eğitim faaliyetlerine yoğun bir program dahilinde devam edilmektedir.

Bu kapsamda; 02 Kasım 2010 tarihinden itibaren Deniz Kabul Tecrübelerine başlanılan Heybeliada (F-511)’nın, ana tahrik (ana makina), seyir sistemleri ve savaş sistemlerinin deniz şartlarındaki performans kontrolleri yapılmaktadır.

Projenin ikinci gemisi olan Büyükada (F-512)’nın tekne inşası da İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda devam etmektedir.

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Heybeliada’nın (F-511) tasarım, inşa ve kullanım sürecinden elde edilecek bilgi ve tecrübeler ışığında Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarına yönelik su üstü ve su altı silah sistem ve platformlarının geliştirilmesine devam edilecektir.”

108 KİŞİLİK

MİLGEM projesi kapsamında üretilmeye başlanan Türkiye'nin ilk savaş gemisinin her türlü imkana sahip olduğu öğrenildi. Tüm kamaralarda modern mobilya ve aydınlatma sistemlerinin kullanıldığı gemide, toplam 108 kişilik yatak kapasitesi bulunuyor. Helikopterin konuşlanması için hangara, 10 tona kadar helikopterlerin gece gündüz iniş kalkış imkanına sahip olacak. Denizde kalma süresi lojistik destekli 21 gün, lojistik desteksiz 10 gün olan gemide 20 tona yakın tatlı su üretilebilecek. Heybeliada, "stealth" yani radara yakalanmama özelliğine de sahip.

MALİYETİ 260 MİLYON DOLAR

Maliyeti toplam 260 milyon dolar olan gemiyi Türkiye, yurt dışından hazır almaya kalksa en az 500 milyon dolar ödeyecekti.

hurriyet



Bu haber 1,094 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,373 µs