iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Bityeniği: İsrail'in gözleri yaşardı

12 Kasım 2010 12:48 tsi
Bityeniği: İsrail'in gözleri yaşardı Bir bilmecemiz var: Ortadoğu denilince akla gelecek en son ülke hangisi? iyibilgi özel

ABD'nin kuzey komşusu Kanada'ya son zamanlarda bir haller oldu. Tek komşusu bir süpergüç olan Kanada, askeri anlamda hiçbir zaman "hırslı" olmadı. Sebebi çok basit. ABD'den başka komşunuz yok. Neden ordu besleyesiniz ki? Askeri harcamalar yerine sosyal politikalara (örneğin sağlık, eğitim) kaynak ayırarak, dünyada yaşamanın en çok tercih edildiği ülkelerden biri olagelmiştir.

Fakat Kanada son bir kaç aydır ilginç hamleler yapıyor. Üstelik kimsenin tahmin etmediği alanlarda. Bunlardan ilki geçtiğimiz Temmuz ayında gerçekleşti. Kanada hükümeti 65 adet yeni nesil F-35 tipi savaş uçağı alacağını açıkladı!

"Kanada Savunma Bakanı Peter MacKay, ülkesinin 65 adet F-35 Lightning II Joint Strike Fighter tipi savaş uçağı için Lockheed Martin firmasına sipariş verdiğini, siparişin toplam tutarının ise 9 milyar Kanada Doları (13.2 milyar TL) olduğunu söyledi." (Kaynak: CNN )

O günlerde kimse bu konunun üzerine gitmedi. Kanada daha henüz üretilmemiş, dünyada bir çok ülkenin ağzının suyunu akıtan bu yeni nesil savaş uçaklarını hangi amaçla kullanacak? ABD'ye karşı ordu kurmaya mı karar verdi bir anda? Yoksa ABD'nin çıktığı yerlere Kanada mı yerleşecek (Afganistan? Irak?) Şaka gibi değil mi? Hele hele şuna kimse dikkat çekmedi.

Dünyadaki en güçlü hava kuvvetlerinden birini barındıran, ABD'nin biricik gerçek müttefiki İsrail, 20 tane F-35 alabilirken, Kanada nasıl oluyor da 65 adet F-35 alabiliyor? Bu sorunun cevabı tam bir muamma.

Neyse bu haberin üzerinden üç ay geçtikten sonra, Kanada'dan ikinci şaşırtan hamle geldi.

Kanada Ortadoğu'ya giriyor!

Kanada Başbakanı Stephen Harper bu hafta yaptığı bir konuşmada, ülkesinin, İsrail'e yapılacak her türlü saldırıda bu ülkeye yardım edeceğini belirterek, ''Bedeli ne olursa olsun Kanada, her zaman İsrail'in yanında olacak'' dedi.

Harper, Yahudi düşmanlığının Kanada'da ve dünyada giderek yeniden alevlenmekte olduğuna dikkati çekti. Antisemitizm taraftarlarının, Yahudilere acı çektirme eğilimlerinin küresel bir fenomen haline gelmeye başladığını öne süren Kanada Başbakanı, ''Bu eğilimde olanlar Yahudilere, anavatanları olan İsrail'de yaptıklarını da insan hakları dili ile savunmaya çalışıyorlar. İsrail, dünyada varlığı saldırı ve tehlike altındaki tek ülkedir. Biz de manevi olarak daima İsrail'in arkasındayız'' diye konuştu.

(Kaynak: Kanada: İsrail'in yanındayız)

Harper bununla da yetinmeyip, BM'yi antisemitizmle suçladı! Kanada, Güvenlik Konseyi üyeliği oylamasında kaybetmiş, Harper da olay üzerine şu açıklamada bulunmuştu:

"BM'de, İsrail karşıtlığı ile daha fazla oy alabilirdik. Ancak ben başbakan olduğum sürece ne BM'de ne de başka bir yerde bu olmayacak. Bedeli ne olursa olsun Kanada, her zaman İsrail'in yanında olacak"

Kanada Başbakanı Harper'ın bir anda İsrail sevdalısı kesilmesini nasıl açıklayabiliriz? Peki onca savaş uçağını ne yapacaklar? ABD'nin barışcıl komşusu, huzurlu ülke, neden bir anda şahinlerle beraber uçmaya karar verdi?

Acaba ABD Kanada'ya koçluk mu yapıyor?

Uluslararası ilişkiler uzmanı Beril Dedeoğlu'nun şu tespitine dikkat:

"Küresel diğer güçleri terörle mücadele ittifakına daha fazla sokup kendisini biraz geri çekmeyi tasarlayan bir ABD var gibi gözüküyor."

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 2,021 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,880 µs