En Sıcak Konular

Merkez Bankası'ndan liradaki yükselişe 'dur emri'

12 Kasım 2010 12:09 tsi
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yeni teşvik paketiyle birlikte para birimlerindeki değerlenmenin önüne geçmek isteyen ülkeler kervanına Türkiye de katıldı.

Yüksel Göçmez  hurriyet.com.trMerkez Bankası (TCMB), bugün Türk lirası munzam karşılıklarını da yüzde 5.5’ten yüzde 6’ya yükseltti. Dün de gecelik faiz oranlarını 400 baz puan birden düşürerek, yüzde 1.75 seviyesine çekti.

Bankanın bu kararları, hem Türk lirasındaki yükselişin önüne geçmek ve ülke içindeki sermaye akışını kontrol etmek adına alınan hamleler olarak yorumlandı.

HEDEF LİRADAKİ YÜKSELİŞİ DURDURMAK   

Yabancı analistler, kararın ardından geçtikleri yorumları “sürpriz” başlıklarıyla verirken, TCMB'nin böylelikle liradaki aşırı değerlenmenin önüne geçmek istediğini belirtti.

Lira, dolar karşısında yıl başından yüzde 5 civarında değer kazandı.

İngiliz Barclays Capital bankasının gelişmekte olan ülkelerden sorumlu Başekonomisti Christian Keller, TCMB’nin yaptığı 4 puanlık indirimi “şaşkınlıkla karşıladıklarını” ifade etti.

Keller, “50 baz puanlık bir indirim bizi şaşırtmazdı ancak 400 baz puanlık bir indirim gerçekten şaşırtıcı… TCMB büyük bir ihtimalle, sermaye akışıyla ve büyüyen cari açıkla baş etmek için böyle bir karar aldı” dedi.

Keller, kararın ardından piyasadan ne kadar para çıkacağını MB’nin açık piyasa operasyonlarına bağlı olacağını da belirtti.

TCMB'nin sürpriz kararının ve global piyasalarda olumsuz seyrin etkisiyle lira/dolar paritesi güne yüzde 0.5 düşüşle başladı. Böylelikle dolar, 1.44 TL ile son iki haftanın en yüksek seviyesini gördü.

MUNZAM KARŞILIKLARDAKİ ARTIŞIN DEVAMI BEKLENİYOR

Finansbank’ın Başekonomisti İnan Demir de müşterilerine geçtiği notta, “Güçlü sermaye akışlarının olduğu bir dönemde, TCMB munzam karşılıkları konusunda daha sert kararlar alıp, Türk lirası munzam karşılıklarını 2011’de çift haneli oranlara çekebilir” dedi.

TCMB, döviz cinsinden munzam karşılıklarını ise yüzde 11’de sabit tuttu.

Credit Agricole Cheuvreux’nin gelişmekte olan ülkelerden sorumlu analistlerinden Simon Quijano-Evans, kararın ülke içindeki kredi büyümesini durdurmak için alındığını söyledi.

Analist, “Önümüzdeki dönemde munzam karşılıklarının daha fazla artırıldığını görebiliriz” dedi.

BANKALARARASI İŞBİRLİĞİNE DAVET

TCMB'nin gecelik vadede borç verme ve borçlanma faizleri arasındaki marjı 700 baz puana kadar açması bankaların nakit ihtiyaçlarını ve likidite fazlalarını kendi aralarında değerlendirmelerini istediği anlamına geliyor.

TCMB faiz organı Para Piyasası Kurulu (PPK), dün akşamki toplantısında son dönemde artan sermaye girişlerinin, hızlı kredi genişlemesine yol açtığını ve bunun da cari dengede bozulmalara neden olduğunu söyledi.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada karara ilişkin olarak, "Kurul, Türk lirası piyasası işlemlerinde vadelerin uzamasını teşvik etmek amacıyla, gecelik piyasada oluşan faizlerin politika faizinden, her iki yönde de konjonktürün gerektirdiği ölçüde sapmasına geçici olarak izin verilebileceğini belirtmiştir. Bu doğrultuda, gecelik borçlanma faizlerinin 400 baz puan daha indirilerek borçlanma faizleri ile borç verme faizleri arasındaki farkın artırılmasına karar verilmiştir" demişti.

PPK değerlendirmesinde ayrıca munzam karşılıklarını artıracağının sinyalini vermiş, gecelik faiz indirimi konusunda herhangi bir yorum yapmamıştı.

hurriyet



Bu haber 609 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,546 µs