En Sıcak Konular

Çin ve Avrupa tedirginliği piyasaları karıştırdı

12 Kasım 2010 12:03 tsi
Çin'de yüksek gelen enflasyonun ülkede sert faiz artırımını beraberinde getireceği beklentisi ve Avrupa'daki borç krizi endişeleri borsalara satış getirdi. İMKB'de de yüzde 1'i aşan kayıp yaşanıyor.

Çin'de dün açıklanan Ekim ayı enflasyon rakamının yüzde 4.4 ile iki yılın en yükseğinde gerçekleşmesi Çin Merkez Bankası'nın sert bir faiz artırımına gideceği beklentilerini artırdı. Çin ekonomideki aşırı ısınmayı ve varlık balonlarının oluşmasını engellemek için bankaların munzam karşılıklarını artırma yönünde önlemler almıştı. Ancak son enflasyon verisi bu önlemlerin beklenen etkiyi yaratmadığı değerlendirmelerine neden oldu.

Çin'deki bu gelişmeler ve faiz artırımı beklentisi Şangay Kompozit Endeksi'nin sert şekilde gerileyerek yüzde 5.2 değer kaybı yaşamasına neden oldu. Benzer şekilde diğer Asya borsaları da yüzde 2'ye yaklaşan kayıplar yaşadı.

Londra merkezli Brewin Dolphin Securities'in baş ekonomisti Mike Lenhoff, dün gelen enflasyon verisi sonrası yetkililerin mali ve parasal sıkılaştırma önlemlerine hız vereceklerini öngördüklerini söyledi.

Avrupa'da da borç yükü altındaki İrlanda ve Portekiz'e yönelik artan endişeler, satış dalgasının bu kıtaya da yayılmasına neden oldu. Avrupa borsaları ilk seansta yüzde 1'i aşan kayıplar yaşarken, Fransa'da CAC 40 Endeksi'nin kaybı yüzde 2'yi geçti.

Yurtdışındaki olumsuz gelişmeler iç piyasaları vurdu. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi ilk seansta 1,000 puanı aşan kayıplarla yaklaşık yüzde  1.5 geriledi.

Kur cephesinde ise dolar, yükselişini devam ettirirken, eurodaki gerileme devam etti. Euro/dolar paritesi 1.36 sınırının altına gelirken, dolar/TL ise 1.44'lü seviyeleri gördü. Euro/TL ise 1.95'li seviyelerden işlem görüyor.

Diğer taraftan değerli madenlerde de sert düşüşler görüldü. Altın, 1,400 doların üzerinden 1,384 dolara inerken, gümüş de yüzde 3 geriledi. Dün 90 dolar sınırına yaklaşan ABD ham petrolünün varil fiyatı da yeniden 85 dolara geldi.

Hürriyet



Bu haber 559 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,903 µs