En Sıcak Konular

Sinsice ilerleyen gizli şekere dikkat!

12 Kasım 2010 11:16 tsi
Mevlana Hastanesi Dâhiliye Uzmanı Dr. Mustafa Bilgi, gizli şekerin bazen ani gelişebilecek kalp krizi ve ileri derece karaciğer yağlanması şeklinde ortaya çıkabildiğini belirtti.

Bu nedenle özellikle ailesinde şeker hastalığı olan kişilerin kilo sorunu olması durumunda otuz yaşlarından sonra belli aralıklarla kan şekeri kontrolü yaptırmalarını öneren Bilgi, önemli bir tavsiyede bulundu. Dr. Bilgi, "Erken saptanacak bir gizli şekerde kişinin kilo vermesi, eksersiz ve diyet yapması ile hem ortaya çıkacak şeker hastalığı geciktirilebilir ve ortaya çıkacak komplikasyonlar engellenebilir."dedi.
 
Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin insülin hormonunun eksikliği veya etkisizliği sonucu kan şekerinin yükselmesi ile oluşan bir hastalık olduğunu belirten Bilgi, insülin eksikliğinde vücuda enerji sağlayan glikozun hücre içine giremediği için kan şekerinin yükseldiğini ve idrarda şekerin çıktığını söyledi.

Diyabetin başlıca iki tipi bulunduğunu dile getiren Bilgi, "Tip 1 denilen ve insülin gereken bu tipi genellikle çocuklarda ve gençlerde görülür. Tedavide mutlaka insülin verilmesi gerekir. Tip 2 denilen tipi orta ve ileri yaşlarda genellikle kilolu insanlar da görülür. İnsülin üretiminde sorun yoktur aksine fazlalığı vardır. İnsülinin etki ettiği reseptör denen organlarda bozukluk vardır ve insülin fazla miktarda olmasına rağmen etkisi azdır. Bu tipi genelde aile bireylerinde varsa görülme riski artar." diye konuştu.

Bu tipin ağızda kuruma, çok su içme, sık idrara çıkma, kilo kaybı, aşırı iştah ve çok yeme, yaraların geç iyileşmesi ve halsizlik gibi şikâyetlerle kendini gösterdiğini anlatan Dr Bilgi, "Kan şekerinin açlık 126'nın üzerinde, tokluk 200'ün üzerinde olması veya şeker yükleme testinde 2. saatte 200 üzerinde olması durumunda tanı konur. İdrarda şeker olması her zaman şeker hastalığı var anlamına gelmez. Şeker hastalığında görülebildiği gibi böbreğin şeker atma eşiğini düşüren bazı hastalıklarda da idrarda şeker yani glikoz görülebilir." diye konuştu.

"GİZLİ ŞEKERE DİKKAT"

Üzerinde önemle durulması gereken durumlardan birinin de gizli şeker olduğunu vurgulayan Bilgi, "Kan şekerini özellikle tokluk kan şekeri düşüklüğü veya kan şekerinin 110 sınırını aşması veya yaklaşması, geçmeyen yaralar, sık iltihaplanma olması, kadınlarda mantar hastalıklarının sık görülmesi gibi durumlarda şüphe edilir. Ancak genelde herhangi bir şikayet yaptırmaz. Yapılacak OGTT denen şeker yükleme testi ile tanı konabilir." ifadelerini kullandı.

Gizli şekerin tedavisinde ilk basamağın diyet, eksersiz ve kilo vermek olduğunu bildiren Dr. Mustafa Bilgi, "Bunlar yetersiz kalırsa ilaç tedavisi başlanır. Tip 1 diyabette direkt insülin başlanır. Tip 2 de önce basit ilaçlardan başlanır ve giderek ihtiyaca göre ilaçların dozu ve çeşitliliği arttırılır. Eğer ilaçlar yetersiz gelirse insülin başlanmalıdır. İnsüline başlanması hastanın kan şekeri ve hemoglobin A1c'nin seviyesine göre belirlenir. HbA1c 7'nin altında tutulmaya çalışılır. Eğer şeker hastalığı kalp, böbrek, göz veya başka bir organı etkilediyse kan şekeri ve Hb A1c düşük bile olsa insüline geçilmelidir." dedi.

Yanlış bilinmesinin aksine insülinin bağımlılık yapmadığını söyleyen Bilgi, şu bilgileri verdi, "Ancak vücutta insülin ihtiyacı başlayınca artık ağızda kullanılan ilaçlar yetersiz demektir ve insülin başlanmalıdır. İnsülin başlayınca aksi bir durum olmadıkça ömür boyu devam edilir. Bunun nedeni insülinin bağımlılık yaptığı için değil, vücudun ömür boyu insülin ihtiyacının olmasıdır."

Şeker hastalığının tedavisi konusunda tecrübe kazanıldığını dile getiren Bilgi, "İlaç firmaları bu konuda çok yatırım yapmıştır ve bunun sonucunda birçok ilaç tıbbın hizmetine sunulmuştur. Hasta diyetine uyar, düzenli egzersiz yapar ve düzenli aralıklarda doktora başvurup kontrolünü yaptırırsa korkulan komplikasyonları geciktirilebilir."açıklamasını yaptı.

Bunlara uyulmadığı durumlarda diyabetin kötü yüzünü erken gösterebileceğini anlatan Bilgi, "Gözü, kalbi, böbreği, sinirleri ve vücuttaki bütün damarları etkileyerek kişinin sağlığını ve yaşam kalitesini bozar. Diyabetten korunmanın en etkili yolu az ve dengeli beslenmek, düzenli spor yapmak ve kilo almamaktır." uyarısında bulundu.

cihan



Bu haber 651 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,992 µs