En Sıcak Konular

Bir suç duyurusu daha...

12 Kasım 2010 10:38 tsi
Bir suç duyurusu daha...

Devrimci Karargâh örgütüne yardım ve yataklıktan tutuklanan Hanefi Avcı hakkında bir suç duyurusu daha...

Emniyet İstihbarat eski Daire Başkanı Bülent Orakoğlu, Devrimci Karargâh örgütüne yardım ve yataklıktan tutuklanan Hanefi Avcı hakkında 'Basın yolu ile hakaret ve sövme' sebebiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Orakoğlu, Cihan muhabirine yaptığı açıklamada, Hanefi Avcı ile ilgili fikirlerinin tamamen değiştiğini belirterek, şahsı hakkında mesleki açıdan etik olmayan bir tarzda açıklama yaptığını, suç unsuru bulunması halinde dava açacağını söylemişti.

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı'nın, geçen hafta 50 sayfalık dilekçeyle suç duyurusunda bulunmasının ardından Orakoğlu da Hanefi Avcı'nın 'Haliçte Yaşayan Simonlar-Dün Devlet Bugün Cemaat' adlı kitabını yargıya taşıdı.

Avukatı aracılığıyla Avcı hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunan Orakoğlu, kitapta şahsına yönelik hakaretler yapıldığını ifade etti. Dilekçesinde, 28 Şubat olarak adlandırılan post modern darbe sürecinde Avcı ile birlikte çalıştığını dile getiren Orakoğlu, kamuoyunda kendisinin 28 Şubat sürecinde askeri darbeyi önleyen bir kişi olarak tanındığını, demokrasiye yaptığı katkı ile toplumda saygın bir konuma geldiğini kaydetti.

Devlet içindeki çeteleşmiş gayri hukuki yapıların ortaya çıkartılmasında ciddi çalışmalar yaptığını ve demokrasi, insan hakları, özgürlükler ile darbeler ve darbelerin Türkiye'ye verdiği zararları anlattığını, bu nedenle takdir topladığını anlatan Orakoğlu, Avcı'nın, 28 Şubat süreci içerisinde kendi yardımcılarından biri olduğunu ve yapılan yargılamalarda mahkemelerde lehinde beyan ve ifadelerde bulunduğunu hatırlattı.

Avcı'nın, kitabında şahsıyla ilgili, "Orakoğlu, istihbarat formasyonuna sahip değildi; ya yanlışlıkla ya da tesadüf eseri daire başkanı yapılmıştı. Söylediği iddia edilen, o zamana kadar kimsenin duymadığı 'Artık polise danışmadan ordu ihtilal yapamaz…' mealindeki iri lafı gerçekten söylemiş olsa bile ciddiye alınacak biri değildi... Ancak Orakoğlu'nun demokrasi, özgürlük, darbe, siyaset gibi konular açısından bir bakış açısına ya da ideolojiye sahip biri olmadığını düşünüyorum. Eğer bu sözü söylemişse sadece kendisi polis olduğu için, polisi övmek ve dolaylı olarak kendini yüceltmek için söylemiş olabileceği kanaatindeyim." ifadelerini hatırlatan Orakoğlu, herkesin onur, şeref ve haysiyet sahibi olduğuna dikkat çekti.

Mesleki geçmişi, hassasiyeti ve başarıları, demokrasi ve özgürlükler alanında yaptığı, karşısında bu konularda aslında kamuoyunun bildiği gibi bir kimse olmadığını, ciddiye alınacak bir kimse olmadığını, bu görevi hak etmediği halde getirildiğini ve panikleyip korktuğunu anlatmak ve açıklamanın üst düzey bir polis yetkilisinin ve özellikle de darbeye engel olan ve kamuoyunca da böyle bilinen şahsı için katlanılacak bir durum olmadığını vurgulayan Orakoğlu, bu sözlerin ciddi manada kişilik haklarına saldıran sözler olduğunu ifade etti. Bu söz ve yazılarda şöhretine, saygınlığına, şeref ve onuruna saldırıldığını ve toplum önünde küçük düşürüldüğünü dile getiren Orakoğlu, bu eylemin halen devam ettiğini kaydetti.

Bu söz ve cümlelerin 'hakaret değil eleştiri olduğu' yönünde yapılacak bir savunmanın da doğru olmadığını anlatan Orakoğlu, aksi halde doğrudan kişiliği hedef alan alçaltıcı nitelendirmeler değil 'görevini yapmıyordu/ihmal ediyordu' gibi cümlelerin kullanılması gerektiğini ifade etti. Bu aşağılayıcı cümle ve kelimelerin yazılıp yayılmasında herhangi bir kamu yararının da olmadığını vurgulayan Orakoğlu; çünkü görevine, görevi ile ilişkili hususlara değil, kamuoyunu ilgilendirmeyen kişiliğine yönelik açıklamalar yapıldığına dikkat çekti.

Bu yayın ile mağdur olduğu, kamuoyu önünde kişilik haklarına saldırıldığının açık olduğunu kaydeden Orakoğlu, Hanefi Avcı başta olmak üzere şüpheliler hakkında gerekli soruşturma ve kovuşturmanın yapılarak cezalandırılmalarını istedi.

cihan



Bu haber 576 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,168 µs