En Sıcak Konular

Facebook istihbarat kaynağı!

12 Kasım 2010 09:32 tsi
Facebook istihbarat kaynağı!

Facebook ve twitter da dolandırıcılık, şantaj ve kumar gibi sanal suçların artık daha sık işlendiğini söyleyen uzmanlar uyarıyor.

İşveren önce facebook'a bakıyor, kişisel bilgilerinizle bir dolandırıcılık şebekesinin içinde olabilirsiniz. Aman dikkat!..

İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Merkezi Başkanı Gökhan Ahi, milyonlarca kullanıcıları olan Facebook veya Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinde kişisel verilerin paylaşılmaması konusunda uyarıda bulundu. Ahi, "Verileri her zaman bir başkasının eline geçebiliyor ve bu bilgilerle kolaylıkla suç işlenebiliyor. İş başvurularında artık facebook'a da bakıyorlar. Oralardaki bilgiler iş hayatınızı da etkileyebilir" diyor. Araştırmalara göre kumar, hakaret, tehdit, şantaj ve dolandırıcılık gibi suçlarda artış yaşandı. Bu suçların üçte biri ise milyonlarca kullanıcıları olan Facebook veya Twitter gibi sosyal paylaşım siteleri üzerinden işleniyor. Uzmanlar sanal suçlara karşı vatandaşın dikkatli davranması için uyarıyor.

Rakip firmadan karalama kampanyası

İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Merkezi Başkanı avukat Gökhan Ahi, "Kullanıcı, kimlik, aile bilgileri, fotoğraf gibi kişisel verilerinizi hiçbir şekilde paylaşmayın.  Bu bilgilerle suç işlenebiliyor ya da suçun işlenmesini kolaylaştırıyor" diye konuştu. Sanal ortamda kişisel verilerinin bir başkası tarafından çok kolay ele geçirilebildiğine değinen Ahi, işe alımlarında bile artık Google'a ve Facebook profillerine bakıldığını, rakipler bir şirket çalışanlarının profillerinden o şirketin projelerini tahmin edebildiğini ifade etti. Ahi, ayrıca açılan profillerle dolandırıcılık yapıldığını hatta bazı suç çetelerinin sadece bu yöntemi kullandığını sözlerine ekledi.

Patronlar online profili inceliyor

Online kariyer sitesi Monster Türkiye'nin yaptığı 'Online İtibar Araştırması'na göre işverenlerin yüzde 64'ü, adayları değerlendirirken online profillerini de göz önünde bulunduruyor. Türkiye'nin önde gelen 155 şirketinin insan kaynakları yöneticisi ve 2 bin 100 adayla yapılan araştırmada işverenlerin büyük bölümünün iş görüşmelerinden önce veya sonra internette adayların profillerini incelediği ortaya çıktı. İşverenlerin, adaylar hakkında bilgi almak için inceledikleri siteler arasında Google, Facebook, Linkedln ve Twitter yer alıyor. Bu gibi sitelerde profili bulunan adayların online itibarları işe alımlarda önemli etki yapıyor.

İş arayanlar hala durumu fark etmedi

Monster.com.tr'nin yaptığı araştırmada iş başvurunda bulunan adaylara "İşverenlerin Facebook'a veya Google'a baktığını düşünüyor musunuz" sorusu soruldu. Adayların yüzde 32'si 'evet' cevabını verirken, yüzde 68'i işverenlerin profillerine bakmadığını düşündüğünü belirtti.

bugün



Bu haber 793 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,807 µs