En Sıcak Konular

Casuslar projeleri böyle çalmışlar

12 Kasım 2010 08:41 tsi
Casuslar projeleri böyle çalmışlar

Şantaj ve casusluk çetesinin ağına düşen subay ve uzmanların devletin gizli belgelerini şebekeye cep telefonlarında kullanılan sim kart ve çiplerle sızdırdığı belirlendi.

Özellikle PKK'ya büyük darbe vuran devletin güvenliği ile ilgili projeleri yabancı ülkelere satan çetenin yakalanmamak için büyük boyutlu veri taşıyıcı kullanmadığı öğrenildi.

Kritik mevkilerde görev yapan asker ve bürokratları hedef alan casusluk çetesine yönelik soruşturma derinleştikçe tüyler ürperten skandalın boyutları büyüyor. Fuhuş şantajıyla ağına düşürdüğü askerler üzerinden devletin hayati derecede gizli belgeleri elde eden çetenin aralarında milli tank, insansız hava uçağı gibi özellikle terör örgütü PKK'ya büyük darbe vuracak projeleri hangi yolla TÜBİTAK ve askeri kurumlarından çıkararak yabancı ülkelere nasıl ulaştırdığı tespit edildi.

SİM KART VE ÇİPLE BİLGİ HIRSIZLIĞI

Yakalanmamak için ince eleyip sık dokuyan şantaj ve casusluk çetesi, önce Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve TÜBİTAK bünyesinde kritik görevlerde bulunan subay ve uzmanları belirledi. Ardından fuhuş tuzağına düşürdüğü bu subay ve uzmanlar, 'kozmik bilgisayar'lardaki hayati önemdeki savunma projelerini şebekeye ulaştırdı. Çetenin şantaj yoluyla elemanlaştırdığı asker ve uzmanlar, Türk mühendislerin yıllarca üzerinde çalıştığı projeleri kurumlarından çıkarmak için cep telefonlarında kullanılan sim kart ve çiplere kaydetti. Hard disk gibi büyük boyutlu veri taşıyıcılar kullanmayan asker ve uzmanlar, böylece yakalanmadan projeleri çeteye sızdırdı.

TESLİMAT YERİ İNTERNET KAFELER

Şantaj ağına düşen subay ve uzmanlar, sim kart ve çiplere kaydettikleri projeleri çeteye şifreli mesajlarla belirledikleri adreslerde teslim etti. Buluşma yeri olarak tanıdık ya da halkın yoğun olduğu kafeler seçildi. Şebekenin buluşma yeri olarak en çok tercih ettiği mekanların ise internet kafeler olduğu tespit edildi. Soruşturmayı yürüten emniyet güçleri, çetenin sürekli adres değiştirmesine rağmen kuryeleri ve şebeke elemanlarını deşifre etmeyi başardı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen şantaj ve casusluk çetesi soruşturması kapsamında gözaltına alınan şüphelilerin bilgisayarlarında devletin güvenliği ile ilgili çok gizli belgeler ortaya çıktı. Örneğin Savunma Sanayii Müsteşarlığı'ndan çalındığı belirlenen iletişim ve haberleşme projeleri çete elemanlarının bilgisayarlarında bulundu.

MİLLİ TANK PROJESİ DE ELLERİNDE

Savcılar, aynı şüphelihih bilgisayarında şaibeli bir şekilde hayatın kaybeden üç ASELSAN mühendisinin yürüttüğü projeleri durdurma planına da ulaştı. Durdurma planının hedefinde olan çalışmalardan biri de Milli Tank Projesi. Çetenin şaibeli bir intiharla hayatını kaybeden ASELSAN mühendisi Hüseyin Başbilen'in 2006-2007'de tamamladığı ve prototipi bile saklanan projeyle ilgili bilgileri aynı yöntemlerle elde ettiği belirlendi.

ÇETENİN NOTLARINDA İHANET KOKUSU

Üsteğmen Emrah K.'nın bilgisayarından çıkan belgeler ise çetenin imza attığı güvenlik skandalının boyutunu gözler önüne serdi. Üsteğmenin TÜBİTAK'ta mühendis emekli Yarbay Yücel Ç. ile paylaştığı notlarda 'dağ kadrosu için tehlike oluşturan' 6 büyük savunma projesinin durdurulması istenirken "Heronlar bertaraf edilmeli" deniyor. İhanet kokan notlarda, terör örgütü PKK'nın en çok korktuğu ithal uçaklara ASELSAN tarafından gece görüş sistemi entegre edileceği kaydediliyor. Çetenin hedef aldığı hava araçlarının başında ANKA geliyor. Türkiye'nin İnsansız Hava Aracı (İHA) projesi olarak yürütülen ANKA'ya önümüzdeki süreçte gece görüş sistemleri takılacak. ANKA'lar, sınırda teröristlerin hareketini anbean izleyip kaydettiği görüntüleri kontrol merkezine aktaracak.

Milyon dolarlık projeler çetenin ağında

Casusluk soruşturması çerçevesinde ortaya çıkan "İhanet" belgesinde, milyonlarca dolarlık projelerin geleceği merak ediliyor. Asker ve sivil bürokratlara yönelik şantaj ve askeri casusluk soruşturması kapsamında Üsteğmen E. K.'nın bilgisayarında ele geçirilen belgede durdurulması ve engellenmesi istenen projelerin maliyetleri milyon dolarları buluyor. Türkiye'yi savunma sanayinde çağ atlatacak Taktik İnsansız Hava Araçları (TİHA), Göktürk Uydusu, Kriptolu ve ses güvenliği haberleşme cihazları, gece görüş sistemleri ve uydu iletişim sistemleri projelerinin yazılım ve algoritmalarının bir başka ülkeye verilip verilmediği bilinmiyor. Tübitak, Aselsan, TAİ gibi kurumlarca geliştirilmesi hedeflenen projelerin geleceği merak ediliyor.

Soruşturmada Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda Üsteğmen E.K.'nın bilgisayarında ele geçirilen ve Tübitak'ta mühendis olarak görev yapan emekli Yarbay Y.Ç.'ile paylaştığı notların Türkiye'nin güvenliğini yakından ilgilendiren bilgiler içerdiği tespit edildi.

GÖKTÜRK UYDU PROJESİ HEDEFTE

Çetenin engellemek istediği projelerin devlete maliyeti milyon dolarları buluyor. Türk Silahlı Kuvvetleri açısından çok büyük öneme sahip olan Göktürk Uydu Projesi ile Türkiye başta terörle mücadele olmak üzere sınır güvenliği ve birçok askeri konuda teknolojik üstünlük sağlayacak. Casusluk çetesinin engellemeye çalıştığı Türkiye'nin keşif, gözlem ve uydu projesi olan "Göktürk Projesi" için 200 milyon dolar harcandı. Göktürk Projesi, yörüngede teslim edilecek bir adet Elektro-Optik Gözleme Uydusu, bir adet sabit yer istasyonu ve bir adet mobil yer istasyonunun oluşumunu kapsıyor. Kriptolu bilgisayarlar, kriptolu cep telefonları ve son teknoloji telsizler yapan Aselsan bunları da ABD'ye Uruguay'a, Mısır'a satıyor. Yazılım tabanlı telsizleri dünyada üreten 4 firmadan birisi Aselsan'ın geliştirdiği yeni nesil telsiz haberleşme sistemi de çetenin dikkatini çekti.

Projelerin detayları çetede

Çete belgesinde detaylarıyla anlatılan ve durdurulması istenen bir diğer proje ise ses emniyet cihazları. TÜBİTAK tarafından geliştirilen cihazlar sayesinde Türk subayları operasyon bölgelerinde aralarında kriptolu konuşmalar yapabilecek. Cihazların kripto algoritmaları ise tamamen yerli. Soruşturmada ele geçen Excell belgesinde ayrıntıları verilen uydu haberleşme sistemlerinin çete açısından tehlikesinden de bahsediliyor.

yenişafak



Bu haber 632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    29,447 µs