‘Kürtçe’ çıkışı | " /> ‘Kürtçe’ çıkışı | "/>

En Sıcak Konular

Gül’den ‘Kürtçe’ çıkışı

12 Kasım 2010 08:26 tsi
Gül’den ‘Kürtçe’ çıkışı

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, terörden karikatür tartışmalarına kadar birçok konuda çarpıcı açıklamalar yaptı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Londra'da Chatham House ödülünü aldıktan sonra ayağının tozuyla bir dizi tören için Türkmenistan'a uçtu.
 
Uçakta beraberindeki gazetecilerin sorularını cevaplayan Gül, terörden karikatür tartışmalarına kadar birçok konuda çarpıcı açıklamalar yaptı.

İşte Cumhurbaşkanı Gül'ün açıklamaları ve sorulara verdiği cevaplar:

RESMİ DİL TÜRKÇEDİR AMA...

Gül, "BDP'li vekillerin Meclis'te Kürtçe konuşması üzerine tartışma çıktı. Nasıl yorumluyorsunuz" sorusuna şu cevabı verdi:

"Uğraşılan şeylerin hepsi büyüme sancısı. Daha önce de söyledim. Büyüme döneminde bu tip sancılar olur. Ülke içerisinde bütün bunlar rağmen karamsarlık olmamalı. Büyüyen bir çocuk evin içinde fark edilmez. Normaldir. Evde yeni bir bebek doğsa, büyürken fark edilmez. Ama 6 ay sonra uzaktan gelenler onun nasıl değiştiğini büyüdüğünü görür hatta ağzı açık kalır. Türkiye'yi öyle görmek lazım. Bu tartışmalardan dolayı hiç bir zaman karamsarlığa kapılmamak lazım. Büyüme sancısı gibi olumlu acılar olarak görmek lazım. Türkiye de şunu herkes bilmeli. Resmi dili Türkçe ve bu böyle de kalacak. Hiçbir zaman değişmeyecektir. Tek dil olarak tabi ki. Büyük ülkelerde konuşulan birçok diller olur. Bunların hepsi kültürümüzün parçası. Pozitif bakmakla negatif bakmak; önemli olan bu. İnkar etmenin de anlamı yok. Zaten inkar ederek de bir yere de gitmiyor. Tam tersine Anayasa 'kültürü korumak bizim için görev' diyor. Kültür deyince müzedeki şeyde destanda konuşulan yerel dillerde girer. Hepsine bu şeklide baktığınızda olumlu şeyle gidersiniz. Türkiye böyle bakıyor. Onun için televizyonlar, üniversiteler de kürsünle, kurslar. Bu pozitif olumlu bakma, öz güvenle ilgili.  TBMM'nin işleyişinin kendi kuralları var. Bunlar usullü şeyler. Bu konularda dikkatli olunursa, bu tip şeyler, politik araç yapılmaktan uzak tutulursa o kadar rahat hayatımızın parçası olurlar. Bazen TRT6'ya bakıyorum. Genç genç insanlar bunlar. Dışarıdan gelmedi ki kardeşim? Demek ki bu konuşulan gerçek bir şey. Niye ben bunu, yok göreyim ki. Bütün bu anlayışı baltalayacak davranışlardan da kaçınmak gerekir. Bunlar, reformların, demokratik standartların yükseltilmesi süreçlerin önünü tıkar. Onun için herkesin sorumluluğu var."

YETKİ ALAN CESUR OLUR

Gül, "PKK'nın seçimlere kadar eylemsizlik kararı almasını nasıl yorumluyorsunuz" sorusuna ise "Kan, silah, şiddet, terör olmazsa... Bunların olduğu yerde herkesin psikolojisi farklı olur" cevabını verdi.Meclis'in bir çok konuyu seçim sonrasına bıraktığı yönündeki yorumların hatırlatılması üzerine Gül, "Her şeyin bırakılması diye bir şey yok. Bir Anayasa'yı gördüm. TBMM'nin gece gündüz çalışması gerekir. Önündeki gündemine hakim olup süratli bir şekilde gündemini temizlemesi gerekir. Anayasa işte yapılamadı Seçime giderken herkese daha açık söylenecek. Ondan sonra da kim yetki alırsa yetki bende diyerek daha cesur davranacaktır" diye konuştu.

ŞÜPHE ETMİYORUM

Başbakan Erdoğan'ın özgürlük anlayışı tanımı ve polemiklerin hatırlatılması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, "Başbakan'ın özgürlük anlayışında herhangi bir şüphe etmiyorum. Başbakan'ın özgürlük anlayışı gayet açık. Söylediği şey şu; bireyin öne çıktığı, özgürlükçü herkesin kendi tercihini yapabileceği, herkesin kendi tercihine saygı duyulacak. Böyle. Herkesin ulaşmak istediği de bu Ötesinde bir şey aramamak gerekir" dedi.

Cumhurbaşkanı, NATO'nun yeniden yapılanması kapsamında bazı üslerin kapatılacağı, İzmir'in de tartışmalı olduğunu yönündeki soruya ise "İzmir'le ilgili bir durum yok. O projede İzmir yer almıyor" yanıtını verdi.

TOLERANSLI OLMAK LAZIM

Gül, son günlerde çok konuşulan karikatürist-siyasetçi ilişkisinin nasıl olması gerektiği yöndeki soru üzerine de "Önemli olan hakaret olmaması. Onun ötesinde karikatür tabi ki mizah zaten. Çerçeve hakaret olmaması. Karikatür daha geniş. Karikatüre daha toleranslı olmak gerekir yazıya göre açıkçası. Yazı da her şeye hakim olursun. Öbürü farklı.  Güzel yapanda var çok iyi yapanda var. Ama karikatüre toleranslı bakmak lazım" dedi.

ZATEN AYRILMAK İSTİYORDU

Gazetecilerin, Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu'nun ayrılması ile ilgili sorusuna ise Gül şu cevabı verdi: "Devlet görevinde uzun bir dönemdir 8 yıl. Dolayısıyla sayın başkanın da bir arzusu vardı. Kendisinin de epeydir vardı. Bu haftalık bir aylık da değil. Bir süredir akademik hayata geçmeyi arzu ediyordu."

"Açıklamalarıyla ilgisi olabilir mi" hatırlatması üzerine Gül, "Hayır.. Diyanet İşleri Başkanı doğrusu saygı duyulacak bir din adamıdır. Akademik formasyonun ötesinde samimiyet kişilik karakter. Uluslararası arenada da yakından izleniyor" dedi.

REKTÖR ATARKEN ETNİK AİDİYET ARAŞTIRMAM

Cumhurbaşkanı Gül gazetecilerin "Siz Londra ya giderken rektör atamaları için 'Alevi'yi de atadım CHP'liyi de' dediniz. Kimliklerine bakarak mı yaptınız atamaları " şeklindeki soruya şu cevabı verdi:

"Çok sıkıldım bu tip tartışmalardan. Yani bunu birisini şöyle düşüncede böyle düşünce de diye söylemek yakışmaz da. Ama o kadar çok bu konuyla ilgili farklı bir algı ve propaganda var. Ben asla, birisinin eşine bakmam. Aynı şekilde birisinin böyle şeylerine, etnik yapısına bakmak? Bunlar kesinlikle ne ahlaki olarak doğru olur ne de böyle bir hakkımız var. Sadece kanun çerçevesinde güvenlik soruşturması yapılır. Açıkçası Alevi dernekleri geldi 'Atadıklarınız arasında Alevi  rektörler var' deyip teşekkür ettiler. Yoksa ben atarken bakmamıştım. Ben kişilerin Alevi olup olmadığını asla araştırmam. Böyle bir bilgi gelmez. Ben de araştırmam. Daha da açık konuşuyorum. Asla sorulmaz. Böyle şeyler asla araştırılmaz. Hatta bazen doğum yerleri bile olmaz bilgi formlarında. Bana gelen bilgilerde bunlar asla olmaz, asla sorulmaz. Atandıktan sonra insanlar söyler. Sonradan öğrendikten sonra da memnun oldum açıkçası. Kriter bana göre gerçekten üniversiteyi iyi üniversite yapacak mı?"

"Başörtüsüne imza atan isimleri daha fazla atadığınız yönde değerlendirmeler var" sorusu üzerine ise Gül çok net konuştu: "Ne bende ne de Cumhurbaşkanlığında böyle bir liste var." 

ANADOLU'DAN DOLAR MİLYARDERLERİ ÇIKACAK

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin ekonomik durumu için ise özetle şu yorumu yaptı:

"Ben inanıyorum ki Anadolu'dan 5 - 6 sene sonra çok dolar milyarderi çıkar. İnanılmaz atak, cevval gençler var. Çocuk gibi gözüküyor. 20 yaş civarında şeyler var. 30 yaşın altında hububat ticareti yapan iki genç gördüm. Milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmışlar. İsviçre bankalarını kullanıyorlar. Bunlar güzel şeyler. Eskiden çok konuşulurdu. 'İngiliz Kraliçesi bile büyük ihale için şu ülkeye gitti' denirdi. Türkiye artık dışa açılan büyük ekonomi. Türkiye uzun yıllar ithal ekonomiydi. Başarılı olmadı. Şimdi ihracat liderliğinde dışa açık büyük bir ekonomik program anlayış söz konusu. Dinamizm getiriyor, rekabeti dünyaya taşıyor. Böyle bir ortamda herkese iş düşüyor. Dışişleri Bakanlığında büyükelçilere söyledim 'Şimdi gidiyorsun ama klasik diplomasi faaliyetlerinin çok azını yapacaksınız. Enerjinin yüzde 70-80' ini ekonomik faaliyetlere harcayacaksınız.' Büyükelçiler eskiden sadece devlet şirketlerinin işini yaparlardı. Özel sektörün işini takip etmekten korkarlardı. Şimdi de yine büyükelçiler giderken tembihliyorum. 'Her Türk şirketi sizin şirketiniz gibidir. Devlet şirketi gibidir' diyorum."

AFRİKA DA EFSANE İŞLER YAPTIK

Afrika'da çok önemli işler yaptık. Bizim Avrupa'lılardan temel farkımız şu. Onlar kolonyal ilişkiler kurdular. Biz Afrika'da yeni ve dürüst bir soluk götürdük. Bizim ilişkimiz dürüst bir ilişki. Sömürüye dayalı değil. Başka ülkeler Afrika'ya sadece ticaret ya da madenler için giderler. Biz Afrika'ya giderken yatırım götürüyoruz, teknoloji taşıyoruz küçük büyük orta fabrikalar kuruyoruz. Onunu için çok değerli. Bir ülkeye en büyük katkı aslında bu oluyor. Bu aslında sadece ekonomik bir faaliyet değil. Bizim yardımlarımız en büyük gurur duyduğum, en çok iftihar ettiğim bahsettiğim alandır Türkiye'nin karşılıksız yardım yapması. İnsanlık adına hiçbir şey beklemeden karşılıksız yardım yapması. 1.5 milyar doları geçti bu yıl 2 milyar dolara yaklaşır. Sadece Türkiye'nin resmi kaynakları değil, NGO'ların büyük faaliyetleri var. Bunlar ayrı bir hava oluşturuyor. Okullar, liseler, kurslar, doktorlar. Bunlar efsane Afrika'da.

bugün



Bu haber 769 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,150 µs