En Sıcak Konular

Talabani, yeniden Cumhurbaşkanı

11 Kasım 2010 22:38 tsi
Irak Cumhurbaşkanlığı seçimi için yapılan oylamanın ikinci turunda, Celal Talabani yeniden cumhurbaşkanı seçildi.

Irak parlamentosunda cumhurbaşkanlığı için yapılan oylamada Celal Talabani ve Şii ittifakından Hüseyin Musevi aday oldu. Irakiye milletvekillerinin oylamadan çekilmesi üzerine en çok oy alan Talabani meclisteki milletvekili tam sayısının 3'te 2'sine (217 oy) ulaşamadı. Bunun üzerine ikinci tura geçildi ve 199 oy alan Talabani, yeniden cumhurbaşkanı seçildi.

Celal Talabani oylama sonuçları açıklandıktan sonra Meclis'te yemin ederek görevine başladı.

Talabani ilk oylamada 195 oy alırken, rakibi Hüseyin Musevi de 12 oy aldı. İkinci tur oylamada ise Hüseyin Musevi yarıştan çekildi.

Bu arada, Irakiye listesi, taleplerinin yerine getirilmemesi üzerine oylamadan çekildiğini açıkladı. Irakiye listesi milletvekili Muhammed Timimi'nin, Irakiye listesinin diğer siyasi kitlelerle imzaladığı ittifak gereği Cumhurbaşkanı oylaması öncesi taleplerinin parlamento oturumunda kabul edilmesi gerektiğini hatırlatması üzerine kriz yaşandı. Oyalamaya geçildikten sonra oturumu yöneten Usame Nuceyfi'nin talebi üzerine, taraflar arasında imzalanan vesikanın ibrazı üzerine Nuceyfi, güvensizliğin hakim olduğu bir yerde duramayacağını dile getirerek, oturumu yönetme işini yardımcısına devretti.

Irakiye listesi lideri İyad Allavi başta olmak üzere, Irakiye'nin neredeyse tüm milletvekilleri salonu terk etti. Mesut Barzani, Kürt ittifakının kurmaylarını ikna etmesi için Irakiye listesine göndermesine rağmen Irakiye listesi oylamanın yapıldığı salona geri dönmedi.

Basın açıklaması yapan Irakiye listesi sözcüsü Haydar Molla, Başbakan Nuri El Maliki Başkanlığındaki Kanun Devleti listesinin, diğer siyasi taraflarla imzaladıkları ve Irakiye kurmaylarından Salih Mutlak, Zafer El Ani ve Rasim Elş Avvadi'ye uygulanan ambargonun kaldırılmasını öngören ittifaka darbe yapmak istediğini dile getirdi. Molla, başlangıcı siyasi ittifaklara karşı darbe yapan bir hükümette kesinlikle yer almayacaklarını dile getirdi.

Mesut Barzani ve diğer liderlerin ikna çalışmalarına rağmen Irakiye listesi, kurmayları ve milletvekilleriyle parlamento binasını terk etti.



Bu haber 675 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,075 µs