En Sıcak Konular

Askerî güvenlikte çığır açabilecek buluş

11 Kasım 2010 17:16 tsi
Celal Bayar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Alaybeyoğlu, bilim dünyasına önemli katkıda bulunacak bir çalışmaya imza attı.

İzmir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kayhan Erciyeş'in danışmanlığında doktora tezini hazırlayan Dr. Ayşegül Alaybeyoğlu'nun geliştirdiği sensör yazılımıyla tanımsız cisim takibinde hız üç katına çıkarıldı. Böylece askerî güvenlikte çığır açabilecek bir yönteme sahip olundu.

Rektör Erciyeş ve Ege ÜniversitesiBilgisayarMühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aylin Kantarcı'nın danışmanlığında doktora tezini tamamlayan Celal Bayar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Alaybeyoğlu, bilim dünyasına önemli katkıda bulunacak bir çalışmaya imza attı. Çalışma, Özel Fatih Koleji'nde düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. Özellikle askerî güvenlik alanında önemli gelişmeler sağlayacak çalışmayla yabancı cisim takip hızı, mevcut sistemlerin üç 3 katına çıkarıldı. Bugüne kadar izlenebilen üst sınırın saniyede 30 metre olduğunu kaydeden Ayşegül Alaybeyoğlu, "Tasarladığımız algoritmalarla saniyede 100 metre hızla ve doğrusal olmayan hareket yapan cisimlerin de yörüngelerini çok düşük hatalarla tahmin etmeyi başardık. Bu hız, literatürde bildirilenin üç katından fazladır. Ayrıca takip edilen cismi kaybetme oranımız da çok düşük." dedi. Prof. Dr. Kayhan Erciyeş'le çalışmalarının 2,5 yılda tamamlandığını dile getiren Alaybeyoğlu, "1 liralık madeni para büyüklüğündeki sensörlerin izleme yeteneğinin üç katına ulaşması, koruma bölgesine yaklaşan yabancı cismin tespitini ve gideceği yönü çok daha erken yapabilme anlamına geliyor ki bunun askerî önemi büyüktür. Ayrıca doğal hayat izleme, bölge gözetimi, âfet izleme gibi konularda da uygulanabilir." şeklinde konuştu.

Hareketli cisim algılamasında saniyede 100 metrenin, dünya çapında bugüne kadar yapılan araştırma geliştirme çalışmalarında ulaşılan en yüksek hızın çok daha üstünde olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Erciyeş ise çalışmalarında yakın takip oranının çok yüksek, hata oranının çok düşük olduğunu söyledi. Rektör Erciyeş, "Ulaşılan hız, çok hızlı hareket eden modern bir helikopterin hızına denktir. 2 kilometre uzaklıktaki bir yabancı cismi göremezsiniz ama bu sensörlerin hareketi algılayıp merkeze bildirmesi sayesinde yer tespiti yapabilirsiniz." dedi.

Telsiz iletişim ortamında çalışan, düşük maliyetli, düşük güce sahip, çok fonksiyonlu ve kısa mesafede iletişim kurabilen sensörler, veri işleme ve iletişim kurma yeteneğine sahip. Birçok sensör biraraya gelerek, kablosuzinternetgibi ağ oluşturabiliyor. Bunlar da savaş alanını ve düşman askerini izleme, savaş hasarıyla ilgili bilgi toplama, sınır bölgelerine yaklaşan kişileri ve araçları tespit etme, terörist ve bomba tespitleri gibi amaçlarla karada, denizaltı takibi, denizaltı nükleer saldırı tespiti gibi amaçlar için de denizaltı askerî uygulamalarında kullanılabiliyor.


CİHAN

 



Bu haber 772 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,371 µs