En Sıcak Konular

200 bin kişiye istihdam sağlanacak

11 Kasım 2010 17:15 tsi
200 bin kişiye istihdam sağlanacak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, yaptıkları yeni düzenlemenin uygulamaya konulması halinde yaklaşık 200 bin kişinin de yeni istihdam olarak çalışma hayatına katılmasını beklediklerini bildirdi.

Bakan Dinçer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında düzenlediği basın toplantısında, çalışma hayatı, istihdam ve sosyal güvenlik sistemi üzerinde yapmayı planladıkları yasal değişikliklere ilişkin bilgi verdikten sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Dinçer, bir gazetecinin kıdem tazminatıyla ilgili sorusuna, Türkiye'deki istihdam sorununun çözülebilmesi için ekonomik büyümenin sağlanması ve çalışma hayatının esnekleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Ekonominin büyümesiyle istihdam arasındaki ilişkinin çalışma hayatının katılığı sebebiyle oldukça düşük olduğunu belirten Dinçer, ''Ekonomik büyüme istediğimiz oranda istihdam sağlamaya müsait görünmüyor. Mesela yılda ekonomik olarak yüzde 1 büyürsek bunun istihdam sağlama esnekliği yüzde 0,52 olarak tespit edildi. Şu demek; ekonomik olarak yüzde 1 büyürsek aşağı yukarı yüzde yarım istihdam sağlıyoruz. Yani yüzde 1 olarak büyürse Türkiye ekonomisi, yaklaşık 100-120 bin kişiye istihdam sağlıyoruz demektir'' dedi.

Çalışma hayatının esnekleşmesi, işe giriş çıkışların kolaylaşması ve maliyetlerin düşürülmesi durumunda istihdam oranının daha da artırılabileceğini ifade eden Dinçer, bu açıdan bakıldığında kıdem tazminatı fonunun kurulmasını önemsediklerini söyledi.

Çalışma hayatıyla ilgili temel yaklaşımları değiştirmek istediklerini, konuyu, ''işi değil, insanı koruyan'' bir felsefeyle ele almak için çalıştıkları vurgulayan Dinçer, insanların mesleki kabiliyetlerinin, donanımlarının artırılması için eğitimlere ağırlık verdiklerini kaydetti.

Çalışma hayatının esnekleştirilmesinin, insanların güvencelerini ortadan kaldıracak şekilde yapılmasını istemediklerinin altını çizen Dinçer, güvenli esnekliği sağlayarak ve mümkün olduğunca uzlaşarak düzenlemeleri yapmayı planladıklarını söyledi.

Bakan Dinçer, ''paketin maliyetinin'' sorulması üzerine, ''İşsizlik fonunda bir yıl önce bize verilen kaynakların yüzde 30'unu bu masraflar için kullanacağız. Prim gelirlerinin yüzde 30'unu... Bunu da sadece aktif ve pasif iş gücü programları için kullanıyoruz, başka bir şey için değil'' dedi.

Ayrılan kaynaklarla geçen yıllarda mesleki eğitimle ilgili çok önemli mesafe katettiklerini belirten Dinçer, 2008 yılında Türkiye'de 18 bin kişinin mesleki eğitim yapılabildiğini, bu rakamın geçen yıl 167 bin kişiye çıktığını, yaklaşık 240 bin kişiye işsizlik fonundan işsizlik ücreti ödendiğini bildirdi. Dinçer, 219 bin kişiye kısa çalışma ödeneğinden ücret ödendiğini ifade ederek, ''Bu yıl bizim yapmak istediğimiz aktif iş gücü programları için bu kaynaklar yetersiz olmaya başladı. Yeni bir düzenleme yapıyoruz. Dolayısıyla bir yıl önceki prim gelirlerinin sadece yüzde 30'unu bu kaynaklar için kullanabileceğiz, böyle bir genişletme yapıyoruz'' dedi.

''Kadın ve gençlerin istihdama katılması uygulamasında yeni katılanlar için mi bu uygulama yoksa bir geçiş sağlanacak mı? İstihdam şirketlerinin geçici işçi sağlamasına yönelik çalışma vardı, bunun tekrar gündeme gelmesi söz konusu mu?'' sorusuna Dinçer, ''Genç ve kadın teşvikinden yararlananlar için zaten onlar bu hakkı elde etmişlerdi. Dolayısıyla bir geçiş öngörmeye gerek yok'' yanıtını verdi. Bakan Dinçer, kadınların, gençlerin ve özürlülerin teşvikinde süresiz, ilk defa işe başlatılmaları halinde 3 yıl süreyle sosyal güvenlik primlerinin tamamını ödeyeceklerini söyledi.

Dinçer, özel istihdam bürolarının geçici iş ilişkisi kurma yetkisini almalarına ilişkin bu kanunda herhangi bir düzenlemenin olmadığını bildirdi.

Bakan Dinçer, ''Ne kadar istihdam öngörüyorsunuz?'' sorusuna, ''Geçtiğimiz yıllarda 2-3 yıllık bir teşvik yapmıştık, bu süre içeresinde 5 puan alan işverenler bu teşvikten yararlanamamalarına rağmen yaklaşık 80 bin civarında gencimiz ve kadınımız bu teşvikten yararlanmıştı. Biz hem 5 puandan yararlandığı halde bundan yararlanmasını da öngördüğümüz için bunun çok daha etkin bir şekilde uygulanabileceğini var sayıyoruz'' cevabını verdi.

Yasanın yeniden yapılandırma maddelerini ve emekli maaşlarıyla ilgili düzenlemeleri içeren torba bir yasa olduğunu belirten Dinçer, bakanlık olarak çalışmalarını tamamladıklarını, yasanın yeniden yapılandırmayla ilgili bölümlerini bayramdan önce tekrar görüşeceklerini, daha sonra yasayı TBMM'ye sevk ederek bütçeyle birlikte çıkarmayı planladıklarını bildirdi.

-''200 BİN KİŞİ İSTİHDAMA KATILACAK''-

Bakan Dinçer, ''Meslek yüksek okullarıyla'' ilgili bir soruya, ''Meslek yüksek okullarının öğrencilerinin işe gelmeleri halinde herhangi bir teşvik yapmıyoruz. Uzun vadede böyle bir teşvik yapmayı planlıyoruz, ama henüz çalışmalarımız tamamlanmadı. Fakat İş-Kur'dan mesleki eğitim alarak işe katılanlar için böyle bir teşvikimiz var. Onun haricinde mesleki ve teknik eğitim veren ortaöğretim ile meslek yüksek okulu veya Türkiye İş Kurumu'nca düzenlenen iş gücü yetiştirme kurslarını bitirenler için 36 ay süreyle bir teşvik planımız var. O plan bu kanunda var, ama onlarınki süresiz bir teşvik değil'' yanıtını verdi.



Bu haber 817 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,066 µs