En Sıcak Konular

Diyetin 'zararı'da var

11 Kasım 2010 14:52 tsi
Herkesin diyet yapması bazı gelişmekte olan ülkelerin ekonomisine pahalıya patlayabilir.

Sağlıklı bir yaşam için diyetin yararı tartışma götürmez, ancak herkesindiyetyapması bazı gelişmekte olan ülkelerin ekonomisine pahalıya patlayabilir.

İngiliz araştırmacılar,İngiltereve Brezilya'da insanların Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği diyeti uygulamaları durumunda bu iki ülkenin ekonomilerine ne olacağını inceledi.

Lancet dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, İngiltere'de sağlıklı beslenme alışkanlığı kalp hastalıkları vekansergibi beslenmeyle ilgilisağlık sorunlarından her yıl 70 bin insanın erken ölmesinin önüne geçecek, ayrıca sağlık harcamalarını 32 milyar dolar kadar azaltacak.

Brezilya'da ise durum farklı olacak. Çünkü bu ülkede beslenmeye bağlı hastalıkların oranı İngiltere'deki gibi yüksek değil. Böylece Brezilya'da sağlık açısından diyetin yararları sınırlı kalırken,ekonomimilyonlarca dolar zarara uğrayacak.

Araştırmayı yapan Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulundan Richard Smith, ''İnsanlara sağlıklı beslenmemelerini önermiyoruz. Sadece sağlıklı beslenmenin istenmeyen sonuçları olabileceğine işaret etmeye çalışıyoruz'' dedi.

Smith ve arkadaşları, Brezilya'da ve Batılı ülkelerde vejetaryen diyetlerin ete bağımlı Brezilya ekonomisine 815 milyon dolara mal olacağını tahmin ediyor. Smith, ''İdeal bir dünyada hepimiz mükemmel beslenelim, ancak herkesin bir iş sahibi olması da arzu edilir'' diye konuştu.

Uzmanların beslenmeyle ilgili tavsiyelerinin otomatik olarak sağlık alanında iyileşme sağlayacağını düşünmemelerini isteyen Smith, "Siz insanlara daha az et alın dediğinizde, bunun yerine muz alabilirler. Ama daha fazla bira ve şarap da alabilirler" dedi.

Londra'daki düşünce kuruluşu Uluslararası Politika Ağından Julian Morris ise Asya'da artan et talebinin, gelişmiş ülkelerde azalan talebin yerini alabileceğini belirtti.

Sağlıklı beslenme önerilerinin insanlar üzerinde etkisi olacağı tahminine karşı çıkan Morris, ''Et ve süt ürünlerinin tüketiminde gerçekten köklü bir değişiklik istiyorsanız, vergi ya da kota sistemi gibi radikal bir politikaya ihtiyacınız var'' değerlendirmesinde bulundu.

Auckland Üniversitesinden Robert Beaglehole, bu konuda bilimsel gelişmelerin ileride yardımcı olabileceğine inanıyor. ''Bunun cevabı sağlıklı sığır ve domuz yetiştirmek olabilir'' diyen Beaglehole, gelişen ekonomilere zarar vermeyecek sağlık beslenme rehberi için yeni stratejilere ihtiyaç olup olmadığına ilişkin daha fazla araştırma yapılması gereğine işaret etti.



Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,894 µs