iyibilgi özel iyibilgi özel

En Sıcak Konular

Bityeniği: Tesadüfler silsilesi...

11 Kasım 2010 13:42 tsi
Bityeniği: Tesadüfler silsilesi... 15 Kasım'da canlı yayında NASA hangi "fevkalade" keşfi açıklayacak?...Çin'e nikel taşıyan gemi, nerede ve nasıl kayboldu? AB Başkanı ile Türkiye Cumhurbaşkanı "bilmeden" nasıl karşı karşıya geldi?...iyibilgi özel

Bugün dünyanın dört bir yanından iyibilgi'nin ağına takılanlar:

1) Dünyanın en güçlü x-ışını teleskopu, NASA'nın dünya yörüngesindeki Chandra adlı uydusudur. İsmi Sanskritçe "parlayan" manasına gelen uydu ile ilgili olarak, bilim çevrelerinde  "heyecan uyandıran" resmi bir açıklama geldi, NASA'dan.

NASA'nın sitesinde yayınladığı duyuruya göre 15 Kasım 2010 (ABD standart zamanına göre) saat 12:30'da  canlı yayında NASA'dan bir grup bilim insanı, gözlem uydusunun yaptığı "fevkalade" bir keşfi duyurucaklar. Açıklamada bu keşfin ne olduğu söylenmemiş. Sadece "kozmik komşumuzda keşfedilen fevkalade bir nesne" tanımlaması yapılmış.

NASA'nın canlı yayında duyuracağı süprizi, merakla bekliyoruz....

Duyuru için buraya tıklayınız

2) Çin ile Japonya arasında gerginlik daha da artacağa benziyor. Olay şu:

Panama bandıralı Nasco Diamond adlı onyedibin tonluk gemi, 4 Kasım tarihinde Endonezya'dan Çin'e 55.000 tonluk nikel kargosuyla yola çıkmış fakat Çarşamba günü kendisi ile irtibat kesilmiş.

Geminin son görüldüğü yer olan Pasifik'teki İriomote Adaları çevresinde Japon sahil güvenlik güçleri tarafından yapılan araştırmada sadece 5 Çinli gemici bulunabildi.

Bu "kazanın" Çin ile Japonya arasında adalar yüzünden var olan gerginliği daha da arttıracağı düşünülüyor, keza geminin kaybolduğu yer Çin ile Japonya'nın üzerinde bir türlü egemenlik konusunda anlaşamadığı Irimote adaları. Geçen aylarda Çine ait bir balıkçı teknesi ile Japon sahil güvenlik gemisi burada çarpışmış, Japonya Çinli gemi kaptanını tutuklamış ve bölgedeki tansiyon yükselmişti. Şimdi bu kazadan dolayı Çin, Japonya'yı sorumlu tutabilir. He, unutmadan geminin taşıdığı kargo da dikkat çekici. Keza Çin ile Japonya arasında bir de değerli maden itilafı var...Detaylar için (Minerallerin sırrı)

3) Avrupa Birliği'nin Flaman asıllı Başkanı Herman Van Rompuy, Almanya'nın Berlin kentinde, Berlin Duvarı'nın yıkılışının 21. yıl dönümü sebebiyle yaptığı konuşmada, son zamanlarda AB içersinde artan AB karşıtlığını sert şekilde eleştirdi ve şöyle dedi:

"Üye ülkelerin her birinde, küreselleşmiş dünyada ülkelerinin tek başına hayatta kalabileceğine inanan insanlar var. Bu ilizyondan da öte bir şey...Bu bir yalan"

Bol bol AB çapında artan milliyetçiliği de eleştiren Rompuy'un 10 kasım tarihinde yaptığı yukarıdaki açıklaması her ne kadar AB üyesi ülkeleri hedef alsa da,  bir gün öncesinde, yani 9 kasımda, Chatham House ödülünü alan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün AB ile ilgili sert açıklamaları (üstüne İngiliz eski Dışişleri Bakanı Jack Straw'un konuşmalarını da ekleyebilirsiniz) ile üst üste gelmesi, ilginç bir tesadüf oldu.

Bir taraf "sürüden ayrılanı kurt kapar" mealinde sözler sarf ediyor. Öbür taraf  "Belki de gün gelir AB’ye girmek istemeyiz" diyor.

Cumhurbaşkanı Gül'ün konuşması hakkındaki iyibilgi analizini buradan okuyabilirsiniz.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 1,779 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    4,441 µs