En Sıcak Konular

Dericileren 'kurban derisi' uyarısı

11 Kasım 2010 13:36 tsi
Deri üretiminde ihtiyaç duyulan ham maddenin büyük bölümünü ithalatla karşılayan Türkiye'de kurban derisinin yüzde 20'sinin kesim kurallarına uyulmadığı için zayi edildiği belirtildi. Sadece kurban kesimindeki özensizlikten dolayı her yıl ülke ekonomis

Türkiye Deri Sanayicileri Demeği (TDSD) Başkanı Erdal Matraş, alınacak önlemlerle bu israfın önüne geçilebileceğini söyledi.

Yerli kaynakların kesimlerin azlığı nedeniyle ihtiyaca cevap verememesi yüzünden deri işletmelerinin deri üretiminde ihtiyaç duydukları ham derinin büyük bölümünü ithal etmek zorunda kaldığına işaret eden Matraş; "Kurban Bayramı'nda kesilen hayvanlardan elde edilen ham deriler son derece önem arz ediyor. Kurban derilerinin en önemli ve yaygın kullanma alanı deri işletmeleri yani tabakhanelerdir. Kurban bayramında kesilen ham derileri işleyen deri işletmeleri elde ettikleri derileri bizzat ihraç ettiği gibi ayakkabı, çanta ve konfeksiyon üretimi yapan yerli üreticilere de satıyor. Yerli ayakkabı, çanta ve konfeksiyon üreticileri de ürettikleri ürünlerin büyük bölümünü yurt dışına ihraç etmekte veya yurt içinde turistlere satmakta ve önemli bir döviz girdisi sağlamaktadır" dedi.

2 MİLYON KÜÇÜKBAŞ, 600 BİN BÜYÜKBAŞ HAYVAN KESİLİYOR

Önemli miktarda döviz getirisi bulunan ve geniş bir iş sahası sağlayan kurban derisi ve bağırsaklarının gerektiği şekilde muhafaza edilmediği için tam anlamıyla değerlendirilemediğini anlatan Matraş konuyla ilgili şunları kaydetti:

"Yapılan tespitlere göre; koyun sürülerini ayırmak amacıyla sürülen boyalar, kesim ve yüzüm işlemleri sırasında meydana gelen bıçak gibi hatalar, zamanında ve gerektiği gibi tuzlanmamasından dolayı bakteri oluşumu gibi faktörler kurban derilerinin israf edilmesinde en sık rastlanan durumlar. Kurban derilerinin en az yüzde 20'si açıklanan nedenler yüzünden kullanılamıyor. Dolayısıyla cari değerler üzerinden her yıl yaklaşık 10 milyon 500 bin lira değerinde israf ortaya çıkıyor. Buna yüzde 50'den fazlası çöplüklere atılan veya toprağa gömülen bağırsakları da ilave edersek, her yıl önemli miktarda milli servet israf ediliyor."

İstatistiklere göre her sene Kurban Bayramlarında yaklaşık 2 milyon adet küçükbaş ve 600 bin adet büyükbaş hayvan kesildiğini belirten Matraş, kurbanların deri ve bağırsaklarının çoğunun bilgisizlik nedeniyle israf olduğunu vurguladı. Bugün bir adet tuzlanmış yaş koyun derisinin ortalama 5-8 lira olduğunu ifade eden Matraş; "Sığır cinsi hayvan derilerinin kilosu ise ortalama 2,30-2,70 lira olup ortalama 20-25 kilogram ağırlığındadır. Kurban derilerini bu fiyatlarla değerlendirdiğimiz zaman 47 milyon değerinde sadece ham derilerden oluşan bir milli servet söz konusudur." dedi.

Kurban derilerinin değerinden kaybetmeden sanayiciye intikal ettirilmesinin kolaylıkla sağlanabileceğini söyleyen Matraş, vatandaşların kesim sırasında dikkat etmeleri gerekenleri ise şöyle sıraladı: "Deriyi tulum halinde kesiksiz olarak çıkarın. Koyun derileri için 2 kilogram, sığır cinsi deriler için 6 kilogram kaba tuzu deriye iyice yayın. Bağırsakları temizleyip, tuzlayarak plastik bir torbaya koyun. Deri ve bağırsakları hayır kurumlarına teslim edilene kadar serin ve gölge bir yerde muhafaza edin. Deri hayvandan ayrıldıktan sonra üzerinde et parçalamayın. Elde edilen ham deriyi tuzlandıktan sonra naylon poşete koymadan açık havada muhafaza edin."

cihan



Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,820 µs