En Sıcak Konular

Azerbaycan hükümeti tazminat ödeyecek

11 Kasım 2010 11:57 tsi
AİHM, Azeri yönetimini, adil yargılamayı ihlal nedeniyle tazminat ödemeye mahkum edildi

Azerbaycan eski bakanlarından Farhat Aliyev'in gözaltına alınmasından sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde görüşülen şikayeti değerlendirilerek nihai karar açıklandı. Karara göre Azerbaycan hükümeti Aliyev'e 41 bin euro para cezası ödeyecek.

Ayrıca Azerbaycan Bilimler Akademisi eski başkanı Eldar Salayev'in de şikayeti haklı bulundu. Her ikisinin de güvenliğinin tehdit edildiği ve hukuklarının ihlal edildiği tespit edildi. Azerbaycan eski ekonomik geliştirme bakanı Farhat Aliyev darbe girişiminde bulunmakla suçlanarak gözaltına alınmıştı. Aliyev suçlamaları kabul etmeyerek insan hakları mahkemesine başvuruda bulunmuştu.

Farhat Aliyev 2005'te göz altına alınmış, 2007 yılında ise yolsuzluk ve darbe suçlamalarından sorumlu tutularak 10 yıl hapis cezası ile cezalandırılmıştı. Eldar Salayev de Ekim 2005 yılında gözaltına alınmış ve darbe girişimi ile suçlanmıştı. Bir hafta göz altında tutulduktan sonra savcılık yetkilileri onun sağlık durumunu göz önünde tutarak ABD ve Türkiye'de tedavi görebileceği kararını aldı.

Daha önce de eski içişleri bakanı İskender Hamidov, eski savunma bakanı Rahim Gazıyev, eski başbakan Süret Hüseynov darbe suçlamaları ile gözaltına alınmış, 10 yıl devam eden "gözaltı" süreci İlham Aliyev'in özel talimatı ile son bulmuştu. Uzmanların görüşüne göre Azerbaycan hükümeti kısa vadede benzer kararlarla yeniden karşılaşabilir.

Özellikle de gözaltında tutulan gazetesi Eynulla Fetullayev ve blog yazarlarının AİHM'de hak arayacağı biliniyor. Bunun yanı sıra 7 Kasım tarihinde düzenlenen meclis seçimleri sonrasında muhalif adaylarda haklarını Avrupa Mahkemesinde arayacaklarını açıklamıştı.

Dünya Bülteni



Bu haber 584 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,805 µs