En Sıcak Konular

İsrail gazetesi: İsrail, provokasyon yapıyor

11 Kasım 2010 11:50 tsi
İsrail gazetesi: İsrail, provokasyon yapıyor
İsrail'in sol ağırlıklı gazetesi Haaretz, 'İsrail'in son inşa planı anlamsız bir provokasyon' başlığıyla bir başyazı yayınladı. İşte o yazının tam metni:

Halk arasında yaygınca anlatılan bir küçük hikâyede akrep, kendisini nehrin öte yanına geçiren kurbanına ölümcül iğnesini batırırken "karakterim böyle" der kurbağaya. Görünen o ki İçişleri Bakanlığı, Kudüs Kent Planlama ve İnşa Komitesi ve Ariel'deki planlama otoriteleri de benzer semptomlardan muzdarip.
 

Tam da başbakanın en azından Amerikan Yahudi liderliğini İsrail'in politikalarının doğruluğuna ve barış konusundaki istekliliğine ikna etmeye çalıştığı ve askıya alınan barış görüşmelerinin kaderinin tayin edileceği bir zamanda, bu birimler, Yeşil Çizgi'nin öte yanındaki yeni bir inşa planını ilan etmeyi uygun gördüler. Planda Har Homa'da 1000, Ariel'de 800, Pisgat Ze'ev'de 32 yeni yerleşim birimi öngörülüyor. Liste daha da devam edebilir.

Amerika'nın bu duruma büyük bir hayal kırıklığıyla cevap vermesi kimseye sürpriz olmamalı ama bu tepkinin ne İçişleri Bakanlığı, ne Ariel'in patronları ne de Kudüs Belediyesi üzerinde en küçük etkisi oldu. Onlar sadece inşa planını değil, bunun ilan edilmesini dahi Amerikan baskısına karşı yerinde bir cevap olarak görüyor. Artık devleti iki ayrı hükümetin yönetmekte olduğu açıkça ortaya çıktı: Bir taraf barış görüşmelerine ve bir uzlaşmaya gidebilecek bir çerçeveyi oluşturmak konusundaki istekliliğini gösterme gayretindeyken diğer taraf bu çerçeveyi yok etmeye çalışıyor. Karakterleri böyle.

Geçtiğimiz mart ayında İçişleri Bakanlığı, Ramat Şlomo'da 1.600 yerleşim biriminden oluşacak yeni inşaatlara izin verme niyetini açıklayarak İsrail'i ateşin ortasına attıktan sonra, Başbakan Netanyahu bu seferki planlardan haberdar olmadığı bahanesine de başvuramaz. Martta İsrail'le ABD arasında yaşanan ve iki ülke arasındaki koskoca bir ilişki ağını tehdit eden büyük fikir ayrılığı, İsrail'in, ABD hükümetini, Doğu Kudüs ve "topraklarda" yeni inşaat planlarıyla şaşırtmaması şartıyla tatlıya bağlanmıştı.

Ancak şimdi İsrail'in bu anlaşmaya uyamayacağı ya da uymak istemediği ortaya çıkıyor. Sonuç olarak Amerikan hükümeti ve dünya kamuoyuyla herkesin önünde girişilen bu mücadele, İsrail'in, barış istemeyen güvenilmez bir devlet olarak tanımlanmasına sebep oluyor. Başbakan, bu inşa planlarını desteklemediğini ve de en azından, Filistinlilerle yeni görüşmelere dair bir uzlaşmaya varılana kadar, uygulamaya konulmamaları için uğraş vereceğini derhal ilan etmemesi durumunda, barışı hakikaten istediğine kimseyi inandıramaz.
 
Kaynak: Haaretz, Başyazı Çeviri: Zaman

 

 



Bu haber 887 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,901 µs