En Sıcak Konular

Yola çıkacaklar dikkat! Ek seferler bile dolu

11 Kasım 2010 11:45 tsi
9 günlük Kurban Bayramı tatili öncesi otobüslerin koyduğu ek seferler de dolmak üzere...

Kurban Bayramı tatilinin Bakanlar Kurulu kararıyla 9 güne çıkması üzerine artan yolcu talebi nedeniyle otobüs firmalarının koyduğu ek seferlerin de dolmaya başladığı belirtildi. AA muhabirinin firma yetkililerinden aldığı bilgiye göre, otobüslerde doluluk oranı yüzde 100'ü bulurken, bayram tatilini şehir dışında geçirecek yolcuların bir an önce güvenli firmalardan biletlerini almaları önerildi.

Ulusoy Otobüs Grubu Genel Müdürü ve Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Başkanı Mustafa Yıldırım, Kurban Bayramı dolayısıyla, Ulusoy'un bilet satışlarını normal günlere kıyasla yüzde 70 oranında artırdığını ve doluluğun yüzde 100'e ulaştığını belirtti. Yıldırım, artan talebi karşılamak için ek seferler koyduklarını belirterek, şu bilgileri verdi: "9 günlük bayram tatili boyunca Türkiye'de otobüs firmaları toplam 600 bin koltuk kapasitesi ile yüzde 80 oranında doluluk sağlayacaklar. Günlük 700 bin olan yolcu taşıma kapasitesi, 1 milyon 300 bin kişiye ulaşacak ve toplam 12 milyon yolcu, otobüs ile seyahat edecek. 10 günlük bu süreçte, otobüs sektörünün ulaşım sektöründen alacağı toplam pay 250 milyon TL olacak."

Mustafa Yıldırım, firma olarak, güvenlik tedbirlerini kalite standartlarının gereği olarak sürekli uyguladıklarını, otobüslerin bakımlarının yapıldığını, şoförlere yol ve hava koşullarıyla ilgili bilgi verildiğini belirterek, "Şoförlerimize bayram sürecinde yollardaki yoğunluğun göz önünde bulundurularak, diğer binek araçlarının da emniyetini ön planda tutmaları, onlara karşı tolerans göstermeleri söylendi" dedi.

Kamil Koç Kurumsal iletişim Müdürü Pınar Coşkun da bayram dolayısıyla tüm seferlerin dolu olduğunu ve ek sefer koymaya çalıştıklarını belirterek, "Günlük normalde ortalama 560-570 sefer var. Bayram boyunca ise sefer sayısı 600-800 civarına çıkacak. Bayramın başladığı 12 Kasım Cuma günü 660 sefer olacak. Cumartesi ve pazar günleri de 790 sefer koyduk. Aynı şekilde dönüş tarihinde de yoğunluk olacak. Doluluk oranı yüzde 100'ün üzerinde. Tatile gidecek olanlar bir an önce biletlerini alsınlar" dedi. Yolculuk talebinin yoğun olduğu dönemlerde korsan sefer yapan otobüslerin ortaya çıktığına işaret eden Coşkun, bu otobüslerin yolcuları sigortalamadığını, can güvenliklerinin olmadığını belirtti. Coşkun, "Yolcular güvenliği ve hizmet kalitesiyle kendisini kanıtlamış firmaları tercih etsinler" dedi.

MEVSİME GÖRE YOLCU TRAFİĞİNDE YÜZDE 200'LÜK ARTIŞ VAR"

Pamukkale Turizm İstanbul Bölge Müdürü Erkan Tayşe de yoğunluk nedeniyle gelen talepleri karşılayamadıklarını, tek bir koltuğun dahi boş gitmeyeceğini söyledi. İstanbul bölgesi için günlük ortalama 60 aracın sefere çıktığını, açılan ek seferlerle birlikte bu sayının 75'e ulaştığını belirten Tayşe, artan talep doğrultusunda yüzde 15-25 arası ek sefer konulduğunu, sonbahar sezonuna göre, bayram tatili nedeniyle yolcu trafiğinde yüzde 200'lük bir artış görüldüğünü kaydetti. Tayşe, araçlarda yer bulabilmek için yolcuların bayram ve tatil dönemlerinde 1 ay önceden gidiş ve dönüş biletlerini mutlaka satın almaları gerektiğini belirterek, "Firmamız bayram seferleri için ek seferler açmış olmasına rağmen, 2 hafta öncesinden biletler bitmiş olup yolcularımıza üzülerek olumsuz cevaplar vermek durumunda kalıyoruz" dedi.

"GÜVENİLİR OLMAYAN İSMİ DUYULMAYAN FİRMALARDAN BİLET ALMAYIN"

Köklü firmalarda da şu anda boş koltuk olmadığını, ancak bayrama iki gün kala tekrar ek seferler açılma olasılığı bulunduğunu belirten Tayşe, yolculara yönelik de şu uyarılarda bulundu: "Yolcular ismini duymadığı firmalardan bilet satın almasınlar. Kendilerine şu saatte şuradan kalkacak aracımız denilebiliyor. Ancak güvenilir bulmadıkları, kayıtlı olmayan firmalardan sadece bayram tatili için yer bulamadıklarından dolayı bilet satın almasınlar."

Erkan Tayşe, otogar ve terminallerde dolulukta yaşanılan hırsızlık olaylarına karşı da yolcuların önlem almaları gerektiğini söyledi. Tayşe, yolcuların can güvenliği için firma kaptanların ileri sürüş teknikleri eğitimi aldıklarını, her aracın 2 şoför ile seyahate çıktığını ve 4,5 saatin üzerinde araç kullanmalarının kesinlikle yasak olduğunu, bunun takibini de gizli kontrol çalışanlarıyla yaptıklarını söyledi. Araçlarındaki takometrelerin otogar çıkışlarında emniyet tarafından okunduğunu, sefer çıkışlarına ona göre onay verildiğini ve ayrıca hız kontrol cihazları nedeniyle istenilse dahi saatte 110 kilometrenin üzerine çıkılamadığını anlatan Tayşe, "Kaptanlarımız her sefer öncesi alkolmetre ile alkol alımları denetlenmektedir. Yolcularımızın can güvenliği için önlemlerimizi sıklaştırıp, özellikle denetleyerek takip ediyoruz" dedi.

Metro Turizm yetkilileri ise talebin çok yoğun olduğunu, ek seferler hazırladıklarını belirtti. Varan Firması yetkilileri ise Türkiye'nin 250'ye yakın noktasına sefer düzenlediklerini ve şu anda araçlarında yer kalmadığını kaydetti. Yetkililer, yolculuk talebine göre koydukları ek seferlere ilave yeni seferler koyduklarını ve yoğunluğun, yarından itibaren bayramın son günü olan 21 Kasım Pazar gününe kadar süreceğini bildirdi.

TCDD'DE DOLU

TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü ise artan yoğunluk nedeniyle tüm trenlere ilave vagonlar kondu. Ankara-Eskişehir arasında çalışan hızlı trende ise tatilin başladığı ve bittiği ikişer günde karşılıklı ilave 2 ek sefer konuldu. Ankara'dan İzmir ve İstanbul'a yoğun yolcu talebi olduğu, şu anda yoğunluk olan güzergahların dolu olduğu, sadece bazı noktalarda bilet bulunduğu, yarına kadar tüm seferlerin tamamen dolmuş olacağı bilgisi verildi.



Bu haber 535 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,187 µs