1 trilyon euro! | " /> 1 trilyon euro! | "/>

En Sıcak Konular

Enerjiye 1 trilyon euro!

11 Kasım 2010 09:52 tsi
Enerjiye 1 trilyon euro! Avrupa Birliği'nin önümüzdeki on yılda uygulayacağı enerji stratejisini ortaya koyan 'Enerji 2020' planı, üye ülkelerin ortaklaşa kullanacakları bir elektrik ve gaz dağıtım şebekesini öngörüyor.

Bugün, AB'nin enerjiden sorumlu komisyon üyesi Guenther Oettinger tarafından açıklanan plan, 1 trilyon euroluk yatırımı içeriyor.

"Enerji politikasını Avrupalılaştırmak" amacıyla uygulamaya konacak plan, üye ülkeler arasında ortak bir şebeke kurularak, ülkeleri enerji tedarikçileriyle yaşanan sorunlara karşı korumayı hedefliyor. 

2009 Ocak ayında, Avrupa Birliği üyesi bazı ülkeler, Ukrayna üzerinden edindikleri Rus doğalgazından haftalarca mahrum kalmışlardı. 

SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ

"2015 yılında hiç bir üye ülke tek başına kalmamalı" diyen Oettinger, yatırım için gerekli paranın enerji şirketleri ve vergilerden sağlanacağını açıkladı. 

Yorumcular, Avrupa çapında ortak bir enerji şebekesi yeni bir fikir olmasa da, bu öneriyi bir Alman olan Oettinger'den duymanın ilginç olduğunu dile getiriyorlar. 

Zira ortak enerji şebekesi projesine şimdiye dek en çok ayak direyen üye ülke Almanya olmuştu.    

AB'nin enerjiden sorumlu komisyon üyesi Guenther Oettinger "enerji sistemimizi daha sürdürlebilir ve güvenli bir hale getirmemiz zaman alacaktır ama kararlı olmalıyız" diyerek, üye ülkelerde yaşanabilecek bürokratik engellerin bir an önce aşılmasını istedi.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ HEDEFLENİYOR

Ayrıca, ev sahiplerinin konutlarındaki enerji kaçaklarını azaltmaları için bir devlet yardımının uygulamaya geçirilmesi de planlar arasında.

Avrupa Komisyonu'nun yayınladığı raporlar üye ülkelerin yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanıma geçirmede başarısız olduğunu ortaya koyuyor.  

Yine bu raporlara göre AB ülkeleri, 2020 yılında hedeflenen AB enerji verimliliğinin yüzde yirmi oranında artırılması hedefinden oldukça uzak durumdalar.

BBC Türkçe



Bu haber 953 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,488 µs