En Sıcak Konular

'Mekke Saati' için iki milyon lamba

11 Kasım 2010 09:34 tsi
Hacı adayları bu yıl namaz vakitlerini dünyanın en büyük saat kulesinden öğreniyor.

İki milyon lamba ile aydınlanan 'Mekke Saati', Kâbe'den 400, yerden ise 601 metre yükseklikte.

Müslümanların 'dünya kongresi' diye de nitelendirilebilir hac. 1,5 milyarlık nüfusa sahip Müslüman coğrafyayı temsilen Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvere'ye gelen 5 milyona yakın hacı adayı Arafat'taki mahşer provasına hazırlanıyor. Büyük buluşma yaklaştıkça Mescid-i Haram'a giden yollar dolup taşıyor. Trafik özellikle akşam namazından önce durma noktasına geliyor. Trafiğin durduğu noktada otobüsten inen müminler bazen 4-5 kilometre mesafeyi yaya kat ediyor. İnsan seli Harem-i Şerif'ten dış avluya taşıyor.

 Bazı hacı adayları sonraki namaz vaktinde dışarıda kalmamak için Mescid-i Haram'da kalmayı tercih ediyor. Mekke'deki bu coşkuyu fırsat bilerek 'Hac sizin için ne anlama geliyor?' sorusunu yönelttik hacı adaylarına. Verilen cevaplar haccın kişilerin his ve düşünce dünyasında farklı anlamlar taşıdığını gösterdi. Ortak noktaları ise bakışlarına akseden hac yapma heyecanı ve böyle bir fırsatı yakalamanın verdiği sevinçti. İşte o soruya verilen cevaplar:

Jusma Amil (38 yaşında. Sampang Endonezya): Tarif edecek cümle bulamıyorum. Allah bana bu beldeyi görmeyi nasip etti. Neredeyse 36 saattir uyumadım. Heyecanlıyım. Gerçekten çok mutluyum. Sizce bundan daha büyük bir zenginlik olabilir mi?

Mehlika Sultan Övenç (2 yaşında. Babasının omzunda tavaf ederken rastladık. Babası Türk. Bangladeş'teki Türk okulunda öğretmenlik yapıyor. Onun adına kan ter içindeki babası cevaplandırdı.): Eşim, oğlum ve kızımla Allah'ın misafirleri arasında olmak mutlulukların en güzeli. Ne kadar hamd etsem azdır. İşte kızım omzumda Kabe'yi tavaf ediyoruz. Her Müslüman'a nasip etsin Allah'ım bu fırsatı.

Umar Arif (31 yaşında.Pakistandoğumlu. Hollanda'da ikamet ediyor. Eşi, iki arkadaşı ve eşleri ile gelmiş.): İlk kez geliyorum. Farz olması ile birlikte Peygamber Efendimiz'e duyduğum sevgi getirdi beni kutsal topraklara. Zorunluluktan kurtulma gibi algılamıyorum bu ibadeti. En sevgiliye kavuşma fırsatı hac benim için.

Soy ismini vermek istemeyen Reis (35-Surinamlı. Hollanda'da yaşıyor.): İkinci kez geliyorum. Hira'ya ilk defa çıktım. Hira'ya çıkarken Peygamber Efendimiz'in (sas) katlandığı sıkıntıları biraz da olsa hissettim. Çok özel bir duygu yaşıyorum. Allah tarafından davet edilmiş olmak eşsiz bir duygu. Burada olmak çok farklı bir şey. Gerçekten anlatılmaz, yaşanır.

Esad Bholi (24 yaşında. Surinamlı. İşi gereği Hollanda'da bulunuyor. İki arkadaşı gibi eşi ile birlikte gelmiş): İlk kez hacca geldim. Bu bir farz. Allah'ın rahmetine muhtacız. Allah benimle ise çok mutlu olurum.

Gulam Rıza (50 yaşında. Tekerlekli iskemlede hac farizasını ifa edcek. Kendisi gibi 80 bedensel engelli ile İran'dan gelmiş): Ben verdiği nimetler için Rabbime şükretmeye geldim. Hac bence Allah'ın rızasını dilenmektir.

zaman

 



Bu haber 531 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,160 µs